Αγκυλώσεις ετών αντιμετωπίζει το Υπουργείο, όπως ισχυρίζεται στην Αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί προς διαβούλευση με τον παραπλανητικό τίτλο «Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης».
Και είναι ολοφάνερο από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα του νομοσχεδίου . Το «πρόβλημα» της ύπαρξης δασών στη χώρα είναι μεγάλο για το ΥΠΕΚΑ και προκειμένου να αντιμετωπιστεί, και να αρθούν τα εμπόδια σε λογής λογής συμφέροντα που επιδιώκουν την «ανάπτυξη» μέσα από την καταστροφή των κοινών αγαθών των ελλήνων πολιτών καταθέτει ένα νομοσχέδιο αντίθετο όχι μόνο στο Σύνταγμα αλλά και στην κοινή λογική. Με μια σειρά άρθρων το κατʼ ευφημισμόν ΥΠΕΚΑ «καταργεί» τα δάση στη χώρα και συνειδητά προκαλεί ισχυρό χτύπημα στο δημόσιο συμφέρον ασχέτως που το επικαλείται πάμπολλες φορές. Και το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, που είναι ο φυσικός της πλούτος πάει περίπατο προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάθε λογής βλέψεις που αφορούν τη δημόσια περιουσία, τα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Με τρόπο τελείως αντιεπιστημονικό και αντισυνταγματικό σε μια σειρά άρθρων που αφορούν και τον ορισμό του δάσους, και τις αναδασώσεις και τις επιτρεπτές επεμβάσεις και την νομιμοποίηση σωρείας παράνομων επεμβάσεων, ξηλώνεται πλήρως όλη η νομοθεσία προστασίας, και αποδομείται κάθε δυνατότητας άσκησης πολιτικής για την προστασία και διαχείριση των δασών και δασικών εκτάσεων. Αποχαρακτηρίζεται άγνωστος και μεγάλος αριθμός προστατευόμενων εκτάσεων με την μετατροπή τους σε νέα κατηγορία που εισάγεται στο νομοσχέδιο, τις λεγόμενες δημόσιες γαίες χωρίς κανένα πλαίσιο προστασίας.
Η γενική εικόνα που δημιουργεί το κατατεθέν σχέδιο νόμου είναι ότι σκοπός του είναι να ελαχιστοποιηθούν οι δυνατότητες προστασίας των φυσικών οικοσυστημάτων και να διευκολυνθεί οποιαδήποτε επενδυτική ή επιχειρηματική πρωτοβουλία. Θα επιτρέπονται πλέον πλήθος επεμβάσεων σε δάση και δασικές εκτάσεις, από βιομηχανικές εγκαταστάσεις, μεταλλεία, διάνοιξη οδών, γήπεδα γκολφ, τουριστικά χωριά, μεγάλα έργα υποδομής όπως αεροδρόμια., ακόμα και σκαπτικές εργασίες για εξεύρεση θησαυρού!!, δίνοντας ταυτόχρονα υπερεξουσίες στον Υπουργό. Διαπιστώνεται επίσης μια τεράστιας έκτασης προσπάθεια διευκόλυνσης οποιουδήποτε να αποκτήσει δημόσια γη, που σε συνδυασμό με την πλήρη σχεδόν απελευθέρωση των δυνατών παρεμβάσεων θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες καταστροφές και απώλειες ειδών. Συχνά μάλιστα δημιουργεί την αίσθηση ότι είναι γραμμένο από μεσιτικό γραφείο και όχι από υπουργείο υπεύθυνο για τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας και το κατεξοχήν αρμόδιο για τη διατήρηση των δασών και της βιοποικιλότητας.
Μαζί με τα δάση υποβαθμίζεται μέχρι πλήρους εξαφάνισης, όπως ούτως ή άλλως ήταν φανερό και από προηγούμενες «πρωτοβουλίες» του Υπουργείου, η Δασική Υπηρεσία. Με αυτό το σχέδιο νόμου η Δασική Υπηρεσία απομακρύνεται ακόμα περισσότερο από το ρόλο της , της διαχείρισης και προστασίας των δασικών και των χερσαίων φυσικών οικοσυστημάτων, και μετατρέπεται σε γραφείο εξυπηρέτησης επενδύσεων. Από δω και στο εξής οι ελάχιστοι δασολόγοι και δασοπόνοι θα πρέπει να ασχολούνται αποκλειστικά, ως μη όφειλαν, για να εξυπηρετήσουν οποιονδήποτε «επενδυτή».
Οι μνημονιακές υποχρεώσεις αλλά και οι αντιλήψεις των τελευταίων κυβερνήσεων περί ανάπτυξης,- την οποία εννοούν πάντα εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος και υπέρ των κερδών λίγων και εκλεκτών- έχουν ξεπεράσει προ πολλού το στάδιο εκείνο όπου προσπαθούσαν να κρατήσουν τα προσχήματα και να παρουσιάσουν κάποια επιχειρήματα και έχουν περάσει στο στάδιο του κυνισμού, όπως αποδεικνύεται και με το παρόν προτεινόμενο νομοθέτημα για τα δάση.
Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου ως πλήρως υπονομευτικού για το δημόσιο συμφέρον, τον δασικό μας πλούτο και τα κοινά αγαθά.
ΕΕΚΕ ΥΠΕΚΑ ΣΥΡΙΖΑ
To Γραφείο Τύπου