Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/10/2013

Συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη, εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον Real FM (Κ.Μακρή)

-    Θέλω ένα πολιτικό σχόλιο για τις σημερινές εξελίξεις, δηλαδή την αποφυλάκιση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής..

Κατ΄ αρχήν πολιτικό θα ήταν ούτως ή άλλως. Ούτε δικαστές είμαστε, ούτε νομικοί, ούτε και τη δικογραφία έχουμε. Θα έλεγα λοιπόν  ότι η δικαστική υπόθεση συνεχίζεται, τα συγκεκριμένα πρόσωπα  που τέθηκαν ελεύθεροι υπό περιοριστικούς όρους παραμένουν υπόδικοι, δεν είναι αθώοι, πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Αξιώνουμε η δικαιοσύνη να λειτουργήσει με βάση τις αρχές και τους κανόνες του κράτους δικαίου. Και νομίζω ότι αυτή την απαίτηση έχει και όλη η ελληνική κοινωνία και αποτελεί την καλύτερη προσφορά στην υπόθεση της δημοκρατίας και την καλύτερη απάντηση απέναντι στην Χρυσή Αυγή.

Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τον κ. Μιχολολιάκο, ο οποίος απολογείται σήμερα στις 3.30 και ελπίζουμε αυτή η εξέλιξη να προχωρήσει απρόσκοπτα, χωρίς αντιφάσεις για να αποδοθούν οι ευθύνες που πρέπει και σε όσους πρέπει.

-    Βεβαίως υπήρξε και μια συζήτηση και όλες τις προηγούμενες μέρες ότι αυτή η ιστορία είναι ή τους ύψους ή τους βάθους, μη γελιόμαστε Δηλαδή ή που η Χρυσή Αυγή τώρα θα διαλυθεί υπό το βάρος των αποκαλύψεων, των νομικών και πολιτικών εξελίξεων, ή που θα γιγαντωθεί αν πραγματικά δεν αποδειχθεί αυτή η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Τη συμμερίζεστε αυτή τη συζήτηση;…

Προφανώς εννοείτε με το αποτέλεσμα της δικαστικής απόφασης…

-    Βεβαίως.. Γιατί ή θα καταφέρουν οι Χρυσαυγίτες να πείσουν ότι  είναι μια πολιτική δίωξη κι ότι δεν υπάρχουν νομικά στοιχεία, οπότε αυτό θα τους γιγαντώσει στα μάτια της κοινής γνώμης ή θα γίνει το αντίστροφο. Το ένα από τα δύο…

Χωρίς να θέλω να προκαταλάβω οποιαδήποτε απόφαση, νομίζω ότι 0 Δεν νομίζω ότι αμφισβητείται αυτό. Από κει και έπειτα, πολιτικά πάντοτε μιλώντας, εμένα με ενδιαφέρει να καταλάβουμε πώς αυτή η οργάνωση, η οποία ήταν μια μικρή περιθωριακή οργάνωση πριν από δύο-τρία χρόνια, έγινε ένας παράγοντας ο οποίος παρενέβη αποφασιστικά στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Κι εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες.

Θέλω, μη επαναλαμβάνοντας όλα αυτά που έχουμε πει τις τελευταίες ημέρες,  να σας αναφέρω ένα και μόνο γεγονός, αυτό που υπάρχει σήμερα και ως πρωτοσέλιδο σε κάποια εφημερίδα και αναφέρεται στον διοικητή του Α.Τ. του Αγίου Παντελεήμονα.  Ο οποίος συνελήφθη και ο οποίος ήταν ένας αξιωματικός ο οποίος όταν του ζητούσαν βοήθεια για διάφορα τοπικά προβλήματα οι κάτοικοι, τους παρέπεμπε στη Χρυσή Αυγή. Κι όταν μετανάστες πήγαιναν και κατήγγελλαν επιθέσεις από τους Χρυσαυγίτες, τους απειλούσε ότι θα τους απελάσει και θα τους συλλάβει. Αυτό και μόνο, αλλά και δεκάδες άλλα περιστατικά, αποδεικνύουν τις διασυνδέσεις που είχε η Χρυσή Αυγή με μέρη, με θύλακες μέσα στην αστυνομία. Αυτό νομίζω ότι συνιστά, ανεξάρτητα της δικαστικής έρευνας, μια μεγάλη πολιτική ευθύνη, διότι είχαν αναδειχθεί και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ,.  Και οι πολιτικές ευθύνες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες όταν ο πρωθυπουργός μόλις χθες από τη Νέα Υόρκη αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην περίφημη θεωρία των δύο άκρων…

-    Θα σας ρωτήσω και γι αυτήν.. Θέλω να ρωτήσω όμως στο πρώτο σκέλος που λέτε.. Βεβαίως και υπήρχε ευθύνη ότι άφηναν αυτά τα περίφημα σταγονίδια μέσα στην αστυνομία τόσο καιρό. Τώρα όμως δεν τα καθαρίζουν τουλάχιστον;…

Μένει να δούμε αν αυτή η κάθαρση πάει σε βάθος. Και κυρίως, γι αυτό σας έλεγα πριν, ότι αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να υπονομεύεται από πολιτικές προσεγγίσεις οι οποίες ξεπλένουν την παρουσία της Χρυσής Αυγής στα μάτια της κοινωνίας.. Και μ΄ αυτή την έννοια ήθελα να κάνω την αναφορά στα όσα είπε ο πρωθυπουργός χθες από τη Νέα Υόρκη, για άλλη μια φορά, λέγοντας ότι τώρα χτυπήσαμε το ένα άκρο, τώρα θα πάμε στο άλλο άκρο. Δηλαδή η γνωστή εξίσωση ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και την Αριστερά, ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και τους κοινωνικούς αγώνες. Βέβαια ο κ. Σαμαράς, υιοθετώντας αυτή τη θεωρία, ουσιαστικά προσφέρει την καλύτερη υπηρεσία απέναντι στη Χρυσή Αυγή και υπονομεύει την προσπάθεια αυτή τη στιγμή που γίνεται  για να παταχθεί η δράση της.

-    Δεν θα διαφωνήσω σε πολιτικό επίπεδο καθόλου μαζί σας, γιατί δεν μπορώ να δεχτώ η Χρυσή Αυγή να εξισώνεται με την Αριστερά. Από την άλλη όμως, επειδή είναι μια μεγάλη συζήτηση που κάνουμε… όλες τις τελευταίες μέρες, βίας είναι απολύτως και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από ένα στέλεχος της Χρυσής Αυγής συγκεκριμένα, αλλά βία είναι και οι δολοφονίες στη Marfin, οι εμπρησμοί στη Marfin που ενδεχομένως έχουν να κάνουν με την ακροαριστερά…

Ποιος έχει πει το αντίθετο; Υπάρχει πολιτικό κόμμα μέσα στη Βουλή αλλά και εκτός Βουλής στην Ελλάδα το οποίο έχει υπερασπιστεί ό,τι έγινε στην Marfin; Παρά ταύτα γνωρίζετε όμως ότι στελέχη της κυβέρνησης και συνάδελφοί σας δημοσιογράφοι με πάρα πολύ συστηματικό τρόπο καλλιεργούσαν την εντύπωση ότι ενδεχομένως αυτοί που έκαψαν την Marfin να σχετίζονται με την άκρα αριστερά και ακόμα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατέπεσαν αυτά. Για μας είναι χρέος τιμής για την αστυνομία και για τη δημοκρατία μας να αποκαλυφθούν οι εμπρηστές της Marfin.

Άρα λοιπόν δεν είναι σωστό να αφήνουμε τέτοιου είδους ερωτήματα στον αέρα.

-    Να ρωτήσω κάτι ακόμα… Πώς βλέπετε εσείς να εξελίσσεται το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα;  Γιατί θεωρώ ότι είμαστε σε ένα πολύ οριακό σημείο… κάτι σοβεί από κάτω…

Το μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία και το γνωρίζουν οι πάντες είναι η εφαρμοζόμενη πολιτική, η ανθρωπιστική κρίση ως παράγωγο αυτής της πολιτικής. Με δύο λόγια η καταστροφή που έχει επιφέρει στην κοινωνία και την οικονομία το μνημόνιο. Αυτό απασχολεί τους περισσότερους συμπολίτες μας, αυτό μεταφράζεται σε πολύ συγκεκριμένα καθημερινά πράγματα. Μεταφράζεται στην αδυναμία κάποιου να εκπληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις, μεταφράζεται στο χαράτσωμα που υφίσταται κάποιος που διαθέτει ένα χέρσο χωράφι που για πρώτη φορά θα φορολογηθεί, μεταφράζεται στην απώλεια θέσεων εργασίας, το κλείσιμο επιχειρήσεων παρά τα όσα αντίθετα λέγονται περί κλίματος εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία και.. και… ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

-    Εσείς ζητάτε εκλογές..και με βάση το μνημόνιο…

Κυρίως το μνημόνιο….

-    Τις βλέπετε όμως; …

Ως πολιτική αναγκαιότητα το βλέπουμε, βεβαίως. Τώρα το αν αυτή τη στιγμή θέλει ο κ. Σαμαράς να αξιοποιήσει ενδεχομένως και την  υπόθεση της Χρυσής Αυγής έτσι ώστε να εμφανίσει τη δικιά του ακραία πολιτική –διότι όλα όσα συμβαίνουν στον τόπο μας είναι ακραία, δεν έχουν προηγούμενο- ως μια λογική απάντηση απέναντι στα προβλήματα –τα προβλήματα όμως δεν ήρθαν εξ ουρανού, προέκυψαν με βάση πολιτικές επιλογές-  είναι μια δική του ατελέσφορη πολιτική προσπάθεια,. Η οποία δεν θα ευοδώσει.

-    Ο κ. Τσίπρας σήμερα είναι στις Βρυξέλλες.. Υπάρχει πολύ έντονη φημολογία, πληροφορία..πάντως μεταφέρεται πολύ έντονα και στις εφημερίδες σήμερα ότι ενδεχομένως να είναι ο υποψήφιος για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λογαριασμό της αριστεράς .. Κι αυτό έχει την αιτιολογία του.. Είναι το μεγαλύτερο κόμμα αυτή τη στιγμή αριστερό στην Ευρώπη σε ποσοστά, είναι ένας νέος άνθρωπος, έρχεται από το Νότο.. Υπάρχει πραγματικά αυτή η συζήτηση;…

Νομίζω ότι η συζήτηση αυτή , η οποία είχε ανοίξει από δηλώσεις αριστερών Γερμανών βουλευτών, δεν σχετίζεται με το ταξίδι του κ. Τσίπρα αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες.  Άλλωστε είναι μια συζήτηση εντός του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο κ. Τσίπρας πήγε προσκαλεσμένος από την αριστερή Ευρωοομάδα την GUE, που είναι κάτι ευρύτερο από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Άρα δεν σχετίζεται η παρουσία του μ΄ αυτή τη συζήτηση.

-    Άρα λέτε λοιπόν ότι και να υπάρχει αυτή η συζήτηση δεν είναι ένα θέμα που θα αποφασιστεί αυτό το διήμερο…

Ακριβώς….

-    Αλλά λέτε ότι υπάρχει, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό…

Είχε τεθεί ως προβληματισμός. Θα το δούμε στην ώρα του.

-    Τον Πρόεδρο θα τον ενδιέφερε;….

Νομίζω ότι οποιαδήποτε τέτοια υποψηφιότητα για πολιτικό αρχηγό από την Ελλάδα είναι τιμητική…

-    Σαφέστατα…

Άρα με αυτή την έννοια είναι κάτι το οποίο έχει ένα πολιτικό ενδιαφέρον και δείχνει μια εμπιστοσύνη πια, τουλάχιστον της ευρωπαϊκής αριστεράς,  σε μια πολιτική προσωπικότητα της οποίας το εύρος και η απήχηση ξεπερνά τα στενά εθνικά όρια.

-    Κι αν πρόκειται να συμβεί αυτό, πότε εκτιμάτε χρονικά θα το ξέρουμε; Γιατί οι ευρωεκλογές είναι τον Μάη του ΄14…

Φαντάζομαι στα τέλη αυτού του έτους, στις αρχές του επόμενου.

To Γραφείο Τύπου