Το ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΗΠΙΟΤΡΟΦΕΙΟ (Π.Ε.Ν) στην Καλλιθέα, είναι Φιλανθρωπικό ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Ν.Π.Ι.Δ, επιχορηγούμενο από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μέσω της Περιφέρειας Αττικής. Βρίσκεται στην οδό Κρέμου 128, στην Καλλιθέα, σε πολύ κεντρικό σημείο, απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο , κοντά στον σταθμό ΗΣΑΠ και την αγορά της πόλης, πολύ κοντά σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα επίσης. Από την ίδρυσή του, το 1912, ως κέντρο για ορφανά πολέμου, μέχρι σήμερα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών φιλοξενεί και προστατεύει παιδιά ηλικίας 2,5 έως 5,5 χρόνων που βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης ανάγκης. Τα παιδιά προέρχονται από οικογένειες που κατοικούν σε όλη την Ελλάδα. Μένουν στο Ίδρυμα ολόκληρη την εβδομάδα και επιστρέφουν στις οικογένειές τους, που βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία, τα Σαββατοκύριακα και τις σχολικές διακοπές, είτε μένουν συνεχώς στο ΠΕΝ, αν οι οικογένειες αδυνατούν να προσφέρουν τα απαραίτητα ή βρίσκονται εκεί μετά από εντολή εισαγγελέα.
Το ΠΕΝ στεγάζεται σε εξαιρετικό χώρο. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται σε οικόπεδο περίπου δέκα (10) στρεμμάτων και υπάρχουν οι απαραίτητες δομές για την φιλοξενία και διδασκαλία των παιδιών. Εντός του ΠΕΝ λειτουργεί Παιδικός Σταθμός που εξυπηρετεί εργαζόμενους γονείς της Καλλιθέας και όμορων δήμων. Ο σκοπός της λειτουργίας του είναι πολύ σημαντικός γιατί συμβάλλει σοβαρά στην κοινωνικοποίηση και ομαλή κοινωνική ένταξη των φιλοξενούμενων στο ΠΕΝ νηπίων. Αποφέρει δε στο ΠΕΝ ένα μικρό, αλλά χρήσιμο εισόδημα.
Τα τελευταία δύο χρόνια το ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΗΠΙΟΤΡΟΦΕΙΟ αντιμετωπίζει τρομερά προβλήματα. Η χρηματοδότησή του ανέρχεται στο 1/3 μόλις του ετήσιου προϋπολογισμού του και φτάνει με μεγάλες καθυστερήσεις. Τα ποσά της επιχορήγησης δεν καλύπτουν την βιωσιμότητα του χώρου. Στα κτίρια δεν γίνεται η απαραίτητη συντήρηση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να φιλοξενήσουν μεγαλύτερο αριθμό νηπίων. Κι αυτό σε μια περίοδο που οι συνθήκες κρίσης και οικονομικής ανέχειας λόγω την μνημονιακών πολιτικών εντείνονται και φτωχοποιούν όλο και μεγαλύτερο αριθμό οικογενειών. Η έλλειψη απαραίτητων αγαθών για την ομαλή διαβίωση των παιδιών, την διατροφή και την ένδυσή τους, ανάγκασε τους εργαζόμενους να ζητήσουν βοήθεια από την κοινωνία, η οποία ανταποκρίθηκε γεμίζοντας ψυγεία και αποθήκες με τρόφιμα. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, όμως, και πριν απʼ όλα της ΔΕΗ, απειλούν ακόμα και την προσωρινή επάρκεια. Μετά την συνταξιοδότηση της κοινωνικής λειτουργού, η θέση δεν ανανεώθηκε και στο ΠΕΝ δεν υπάρχει πια κοινωνική λειτουργός, ειδικότητα καταφανώς απαραίτητη για ένα τέτοιο Ίδρυμα.
Το προσωπικό παραμένει απλήρωτο δέκα (10) μήνες και βρίσκεται πλέον σε απόγνωση. Η πρώτη δόση της επιχορήγησης, που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια, τον Ιούλιο, και θα ανακούφιζε λίγο τις ανάγκες των εργαζομένων, δεσμεύθηκε αυτόματα από το ΙΚΑ για μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές.
ΤΟ ΠΕΝ αποτελεί κραυγαλέο παράδειγμα της συνολικής κατάρρευσης των κοινωνικών δομών του κράτους. Η μεταφορά πλήθους αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον περίφημο πια «Καλλικράτη», χωρίς τους απαραίτητους πόρους έχει οδηγήσει σε απόγνωση όλο το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Ο δήμος Καλλιθέας, στις αρμοδιότητες του οποίου ανήκει πλέον το ΠΕΝ – εκπροσωπείται με δύο μέλη στο Δ.Σ.- μέχρι σήμερα έχει αποφύγει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Επειδή οι εργαζόμενοι στο ΠΕΝ είναι αδύνατο να συνεχίσουν να δουλεύουν απλήρωτοι: Αδυνατούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να πληρώσουν ακόμα και τα εισιτήρια μετάβασης στην εργασία τους
Επειδή σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές που έχουμε ανάγκη περισσότερα Ιδρύματα αυτού του είδους για να στηριχτεί η οικογένεια και να φιλοξενηθούν για μικρό ή μεγάλο διάστημα παιδιά με ασφάλεια και σιγουριά
Επειδή το κλείσιμο της συγκεκριμένης δομής αφήνει εγκαταλελειμμένο ένα εξαιρετικό χώρο στο κέντρο της πόλης, ένα οικοδομικό «φιλέτο», που μπορεί εύκολα να γίνει βορά ιδιωτικών συμφερόντων.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει
1. Για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τις νόμιμες αμοιβές τους και να συνεχίσουν το έργο τους;
2. Για να υπάρχουν όλες οι αναγκαίες ειδικότητες για την ομαλή λειτουργία του ΠΕΝ;
3. Για να ενισχύσει το ΠΕΝ με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, που θα του επιτρέψει την απρόσκοπτη φιλοξενία των νηπίων που ήδη φιλοξενεί αλλά και άλλων που περιμένουν, να ζήσουν σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες;
3. Για να ανακάμψει το σύστημα των δομών κοινωνικής πρόνοιας της χώρας που καταρρέει την ώρα ακριβώς που τα μνημονιακά μέτρα διαλύουν τον κοινωνικό ιστό, οδηγούν στο οικονομικό έρεβος εκατομμύρια κατοίκων της Ελλάδας, δηλαδή ακριβώς τώρα που οι πολίτες, και ιδιαιτέρως οι ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, παιδιά και ηλικιωμένοι, έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη;
Οι ερωτώσες βουλεύτριες
Θεανώ Φωτίου
Νάντια Βαλαβάνη
Σοφία Σακοράφα