Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/10/2013

Ερώτηση της Νάντιας Βαλαβάνη στον Όλι Ρεν για το ελληνικό δημόσιο χρέος: Μνημονιακή Επιτήρηση μέχρι την αποπληρωμή του 75% του χρέους

Χθες (16.10.13), κατά την πρώτη μέρα της «Διακοινοβουλευτικής Συνδιάσκεψης για την Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» στο Βίλνιους της Λιθουανίας, μετά την εισήγηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν, η βουλευτής Βʼ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νάντια Βαλαβάνη, του υπέβαλε την ακόλουθη ερώτηση - σχόλιο:

«Κύριε Όλι Ρεν, σύμφωνα με το δεύτερο Κανονισμό “two-pack” (Νο 472/2013), τα κράτη-μέλη που βρίσκονταν σε δανειστικά προγράμματα την 30.5.2013, δηλαδή Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρος, καθώς και τα κράτη-μέλη στο τέλος οποιουδήποτε δανειστικού προγράμματος - π.χ. η Ιρλανδία μετά τον Δεκέμβριο ή η Ελλάδα μετά τον Μάιο 2014 - θα υποβληθούν σε μετα-προγραμματικό καθεστώς «ενισχυμένης επιτήρησης» έως ότου αποπληρωθεί το 75% του χρέους τους.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, το καθεστώς «ενισχυμένης επιτήρησης» θα περιλαμβάνει έναν μηχανισμό απολύτως παρόμοιο με τις καθιερωμένες διαδικασίες του προγράμματος της Τρόικας και των Μνημονίων, όπως τις έχουμε γνωρίσει στην Ελλάδα με υπογραφή Μνημονίου Προγράμματος Μακροοικονομικής Προσαρμογής, έλεγχο της δημοσιονομικής κατάστασης με τετράμηνες αξιολογήσεις, νέα «μέτρα» που θα παίρνονται εάν οποιαδήποτε αξιολόγηση τα θεωρήσει αναγκαία κλπ.

Θα ήθελα να θέσω το ακόλουθο ερώτημα: Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει σε μια συμφωνία επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους από 30 έως 50 χρόνια. Θεωρείτε ότι μια τέτοια συμφωνία προϋποθέτει ότι η Ελλάδα, ακόμη κι αν δεν λάβει νέα δάνεια, θα υποβληθεί σε καθεστώς «ενισχυμένης επιτήρησης» μέχρι και ακόμη παραπέρα από τα μέσα του 21ου αιώνα; Και θα υπήρχε έστω και η παραμικρή περίπτωση αυτή η «μετα-προγραμματική επιτήρηση» να συνδεθεί με αναστολή της χρηματοδότησης της πολιτικής στρατηγικής 2014-2020, κάτι το οποίο θεωρούμε απαράδεκτο;

Δική μας θέση είναι ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και γιʼ αυτό θα έπρεπε, μεταξύ άλλων μέτρων, να υποστεί δραστικό «κούρεμα» μαζί με το χρέος και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών σε παρόμοια κατάσταση».

Στην απάντηση του ο Όλι Ρεν χαρακτήρισε απολύτως ακριβή τα στοιχεία της τοποθέτησης της Νάντιας Βαλαβάνη και πρόσθεσε ότι: Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κάνει κανείς οποιεσδήποτε προβλέψεις. Με την ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνηθεί ως προϋπόθεση η εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος. Μετά από την αξιολόγηση που θʼ ακολουθήσει, το καλοκαίρι του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει τυχόν μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους (η ακριβής απάντηση του Όλι Ρεν θʼ αναρτηθεί σε video από τη Γραμματεία της Συνδιάσκεψης μέσα στην επόμενη εβδομάδα)

Η συνάντηση συνεχίζεται σήμερα με άλλα σχετικά θέματα και ομιλητές.