Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ, τον Ιανουάριο του 2013, επισήμανε το λάθος του τότε υπουργού και σε διαβούλευση των κοινωνικών φορέων που διοργάνωσε στη Βουλή, υπερασπίστηκε την ύπαρξη ενός κεντρικού φορέα που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί μια εθνική πολιτική για το βιβλίο, προωθώντας την ανάγνωση και την ελληνική λογοτεχνική και δοκιμιακή παραγωγή τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αντίθετα, το υπουργείο έχει μετατρέψει τον ξαφνικό θάνατο, που αποφασίστηκε τον Ιανουάριο χωρίς τον παραμικρό σχεδιασμό και με άγνοια των συνεπειών, σε έναν αργό θάνατο, που όχι μόνο κρατά σε ομηρία τον οργανισμό και τους υπαλλήλους του, αλλά αφήνει και την εθνική πολιτική βιβλίου έρμαιο τυχαίων και ευκαιριακών αποφάσεων.
Κοντεύει να κλείσει ένας χρόνος που το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, ένας ζωντανός και δημιουργικός μέχρι τότε οργανισμός με σημαντική δραστηριότητα, παραμένει σε ένα «καθαρτήριο» δημοσίων φορέων περιμένοντας να μάθει ποια θα είναι η τύχη του. Κι ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης εκπέμπονται αντιφατικά μηνύματα, πότε συμπεριλαμβάνοντάς το στους υπό κατάργηση οργανισμούς (λίστα υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης), πότε διακηρύσσοντας ότι θα διατηρηθεί και μάλιστα με όλες του τις δραστηριότητες (Αυγή, 12.9.2013, διά στόματος του συμβούλου του υπουργού Πολιτισμού κ. Καρακατσάνη), το ΕΚΕΒΙ αργοπεθαίνει.
Ουσιαστικά χωρίς διοίκηση και χρηματοδότηση από το Υπουργείο (από την αρχή του έτους έχει λάβει μόλις το ποσό των 40.000 ευρώ έναντι εγγεγραμμένου προϋπολογισμού περίπου 850.000 ευρώ, και ενώ, με επιστολή του ΔΣ του προς τον Υπουργό Πολιτισμού, επισημαίνεται ότι το κόστος λειτουργίας του ΕΚΕΒΙ ανέρχεται σε 75.000 ευρώ το μήνα), με το διοικητικό του συμβούλιο ακυρωμένο λόγω της μη αντικατάστασης μέλους που έχει παραιτηθεί, με τους υπαλλήλους του απλήρωτους για μήνες και με συμβάσεις που έχουν λήξει από τον περασμένο Ιούνιο, χωρίς χρήματα ακόμα και για να… αλλάξει μια λάμπα, το ΕΚΕΒΙ εξακολουθεί ακόμη να υποστηρίζει κάποιες από τις δραστηριότητές του, ενώ το ίδιο οδηγείται στην ανυπαρξία.
Έτσι, αφού κινδύνεψε η χώρα να μην έχει εθνικό περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, τελικά το πρόβλημα λύθηκε με μάλλον ανορθόδοξο τρόπο. Με απόφαση που πάρθηκε μόλις το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, το ελληνικό περίπτερο θα διοργανώσει η ΠΟΕΒ, με χρήματα που θα πάρει από τη Δ/ση Γραμμάτων του ΥΠΠΟ, και με την απλή συμμετοχή σʼ αυτό της ειδικής συμβούλου του ΕΚΕΒΙ η οποία διοργάνωνε το περίπτερο για λογαριασμό του Κέντρου τα προηγούμενα χρόνια και, επίσης, είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα «Φράσις» (επιδότησης της μετάφρασης των έργων των ελληνικών βιβλίων στο εξωτερικό – το οποίο όμως έχει «παγώσει», λόγω διοικητικής και οικονομικής υπολειτουργίας του ΕΚΕΒΙ)!
Αν τόσο η Έκθεση της Φρανκφούρτης, όσο και η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης που ήδη προετοιμάζεται, αξιοποιούν, έστω και ελάχιστα, την τεχνογνωσία και την απλήρωτη εργασία των υπαλλήλων του ΕΚΕΒΙ, το ίδιο το κέντρο, στην πράξη, αδυνατεί πλέον να εκτελέσει οποιαδήποτε από τις δράσεις του, με κλειστή τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης. Έτσι μια σειρά προγράμματα έχουν περιπέσει σε μαρασμό και ένα ειδικευμένο και άξιο προσωπικό βρίσκεται καταδικασμένο στην αδράνεια και την απόλυτη ανασφάλεια.
«Η εγχείρηση πέτυχε, αλλά –τι κρίμα– ο ασθενής απεβίωσε». Ή, με άλλα λόγια, όλα βαίνουν καλώς εξαιτίας της ύπαρξης του ΕΚΕΒΙ, με το ΕΚΕΒΙ στην εντατική...
Τμήμα Πολιτισμού