Με την έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων εννέα Υπουργείων, καταργούνται σχεδόν 2000 οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις μόνιμου προσωπικού ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και οι εργαζόμενοι βγαίνουν σε διαθεσιμότητα. Από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας συνολικά καταργούνται 558 θέσεις, σε πρώτη φάση, μεγάλος μέρος των οποίων αφορά προσωπικό του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι δομές του οποίου ήδη εδώ και καιρό αντιμετωπίζουν έντονη αποδιοργάνωση λόγω σοβαρών προβλημάτων υποστελέχωσης.
Συγκεκριμένα μέσω του κυβερνητικού μέτρου της διαθεσιμότητας πετιούνται κυριολεκτικά στον δρόμο οι υπάλληλοι Υ.Ε. που προσλήφθηκαν για την εκτέλεση βοηθητικών εργασιών στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ.
Πρέπει να τονιστεί όμως ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία απασχολούνταν σε άλλες θέσεις και διεκπεραίωναν εργασίες (π.χ. Ταμειακή υπηρεσία, Παροχές, Μητρώο, Συντάξεις, Έσοδα κ.α.), ανεξάρτητα από κλάδο και ειδικότητα, καλύπτοντας στην πράξη βασικές ανάγκες των υπηρεσιών του ΙΚΑ. Αυτό το καθεστώς μάλιστα δεν αφορούσε μόνο τα μικρά τοπικά καταστήματα, αλλά και Περιφερειακά Υποκαταστήματα του ασφαλιστικού φορέα, ως συνέπεια της σοβαρής έλλειψης προσωπικού την οποία αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (Π.Ο.Π.Ο.Κ.Π), οι αποχωρήσεις στο ΙΚΑ έφτασαν τις 3.759 μεταξύ της τριετίας 2010 – 2013, αφού οι 9.229 υπηρετούντες υπάλληλοι το 2010, μειώθηκαν στους 5.930. Μέσα στο 2013 απολύθηκαν από το ΙΚΑ και 330 υπάλληλοι, επιτυχόντες της προκήρυξης 9Κ/2008, οι οποίοι στελέχωναν νευραλγικές υπηρεσίες και δεν έχουν έως σήμερα επαναπροσληφθεί.
Προφανής εξάλλου είναι και η πρόθεση παραχώρησης σε ιδιωτικές εταιρίες των εργασιών φύλαξης και καθαριότητας των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ, με την κατάργηση των θέσεων Υ.Ε. ειδικοτήτων «Προσωπικό Καθαριότητας» και «Φυλάκων Νυχτοφυλάκων» .
Με βάση τα ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν προκειμένου να ακυρωθεί η ένταξη των εργαζόμενων Υ.Ε. των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο απαράδεκτο και παράνομο καθεστώς της διαθεσιμότητας;
2. Σκοπεύουν, έστω και την ύστατη αυτή ώρα, να αποσύρουν το βάρβαρο μέτρο της διαθεσιμότητας, που οδηγεί σε απολύσεις, συνολικά στον δημόσιο τομέα;
3. Ποια μέτρα σχεδιάζει να λάβει το Υπουργείο Εργασίας για την τραγική κατάσταση των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίες υπολειτουργούν λόγω τεράστιων ελλείψεων αναγκαίου προσωπικού, με τραγικά αποτελέσματα τόσο στην διαδικασία απονομής συντάξεων που ξεπερνάει τον ενάμιση χρόνο όσο και στη διαδικασία ελέγχου και είσπραξης εσόδων για τον Ασφαλιστικό φορέα;
4. Πώς σκοπεύει να καλύψει τις ανάγκες του Ιδρύματος για φύλαξη και καθαριότητα;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Καραγιαννίδης Χρήστος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Μητρόπουλος Αλέξης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπόλαρη Μαρία
Σταθάς Ιωάννης
Στρατούλης Δημήτρης