Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ που κατέθεσε η κυβέρνηση, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, τόνισε:
"Ο ΣΥΝ έχει ζητήσει να αποσυρθεί αυτή η διάταξη, γιατί ο τρόπος με τον οποίο καταρτίστηκε και προωθήθηκε στη Βουλή για ψήφιση δείχνει ότι η κυβέρνηση διακατέχεται από μια νοοτροπία κοινωνικής αδιαφορίας και πολιτικού αυταρχισμού. Καταργεί κάθε έννοια κοινωνικού διαλόγου. Ουσιαστικά καταργεί όλες τις προϋποθέσεις για τη δημοκρατική στήριξη των κοινωνικών δικαιωμάτων στον τομέα της εργασίας. Τέτοια σοβαρά ζητήματα απαιτούν ουσιαστικό διάλογο και όχι κοινοβουλευτικούς αιφνιδιασμούς, κοινωνική συναίνεση και όχι πολιτικούς αυταρχισμούς, ουσιαστική αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αλλαγών που χρειάζονται οι δημόσιες επιχειρήσεις και όχι μέτρα που εξυπηρετούν τρέχουσες κυβερνητικές σκοπιμότητες. Χρειάζονται αλλαγές για την εξυγίανση και την επιχειρησιακή ενίσχυση των δημοσίων επιχειρήσεων. Αυτές, όμως, πρέπει να γίνουν με συναίνεση και στήριξη και κυρίως στη βάση συγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων και όχι ευκαιριακών τροπολογιών που αναστατώνουν την κοινωνία, μόνο και μόνο για να καλύψουν τις ευθύνες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και της κυβέρνησης".
Για την πρόταση ΣΥΝ, ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας
"Οι βουλευτές του ΣΥΝ, μαζί με τους βουλευτές του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ έχουμε ζητήσει να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, έτσι ώστε ο καθένας να τεθεί προ των ευθυνών του. Το θέμα που δημιουργεί αυτή η τροπολογία δεν είναι διαδικαστικό, δεν είναι θέμα κοινοβουλευτικού κανονισμού. Είναι μείζον κοινωνικό και πολιτικό θέμα. Αυτό το πρόβλημα προσδιορίζει την πραγματική ταυτότητα της πολιτικής που εφαρμόζεται Δεν είναι νοητό, βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συμπεριφέρονται σαν κάποιος άλλος να κυβερνά αυτόν τον τόπο. Αυτοί έχουν την πολιτική ευθύνη. Δεν είναι επίσης δυνατό βουλευτές της αντιπολίτευσης να δηλώνουν ότι διαφωνούν ή συμφωνούν, αλλά δεν ξέρουν τί θα κάνουν. Ο κάθε βουλευτής πρέπει να απαντήσει στο σοβαρό και κρίσιμο ερώτημα: Χρειαζόμαστε κοινωνική συνοχή ως προϋπόθεση της ανάπτυξης, χρειάζομαστε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και του εκσυγχρονισμού προς προοδευτική κατεύθυνση του ευρύτερου δημόσιου τομέα;� Εάν ναι, τότε αυτό θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συγκεριμένου σχεδιασμένου πολιτικού προγράματος. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει τέτοιο πρόγραμμα και προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τις ευθύνες της πολιτικής της αποτυχίας, ακολουθώντας την πεπατημένη, επιχειρώντας, δηλαδή, να δημιουργήσει μια ψεύτικη εντύπωση ότι για όλα φταίει η κοινωνία και οι εργαζόμενοι, οι πολίτες που "δεν καταλαβαίνουν" την κυβερνητική πολιτική".
To Γραφείο Τύπου