Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, αλλά και με βάση την επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από εκπροσώπους της Ισραηλινής εταιρείας “Salt of the Earth” στην Αλυκή Μεσολογγίου, φαίνεται ότι η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων έχει αποφασίσει την εκποίηση των “Ελληνικών Αλυκών Α.Ε”. Σ' αυτή τη διαδικασία ξεπουλήματος δεν τηρούνται ούτε καν οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής (233/05.04.2013), αφού είχε αποφασιστεί η σύνταξη μελέτης για το σύνολο των δραστηριοτήτων της εταιρείας καθώς και για την οικονομική και τεχνική αξιολόγηση των περιουσιακών της στοιχείων.
Είχαμε επισημάνει σε προηγούμενη ερώτηση μας (αρ.πρωτ. 11054/28.5.2013) για την αξιοποίηση των “Ελληνικών Αλυκών Α.Ε” ότι η εν λόγω εταιρεία αποτελεί μιαν ακμαία παραγωγική μονάδα, που συμβάλλει στην εθνική οικονομία. Είναι κερδοφόρα επιχείρηση, που παράγει αρίστης ποιότητας θαλασσινό αλάτι σε χαμηλή τιμή για τους καταναλωτές. Μάλιστα, το 2012, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 6.522.117,40 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 23,53% σε σχέση με το 2011, σημαίνοντας την επιστροφή των “Ελληνικών Αλυκών Α.Ε” στην κερδοφορία, έστω και αν αυτή ήταν μικρή, με καθαρά κέρδη 3.664,07 ευρώ (στοιχεία από τις Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις της εταιρείας, της χρήσης που έληξε την 31 Δεκεμβρίου 2012 σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς).
Επειδή ο ορυκτός πλούτος της χώρας ανήκει μόνο στον ελληνικό λαό, αποτελεί λαϊκή περιουσία, είναι αδιανόητη και επιζήμια οποιαδήποτε απόπειρα εκποίησής του.
Επειδή μέχρι και σήμερα δεν έχει προχωρήσει καν, από τη Διεύθυνση ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών, η πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου, όπως προβλεπόταν στην 233/05.04.2013 Απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής.
Επειδή οι “Ελληνικές Αλυκές Α.Ε” είναι μια σημαντική παραγωγική μονάδα, θα έπρεπε να σχεδιαστεί η περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας με αποκλειστικά κριτήρια τη συμβολή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την πλήρη εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη διερεύνηση τρόπων για την αύξηση της παραγωγής και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Επειδή αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί με εθνικό σχεδιασμό, χωρίς απώλεια του Δημοσίου χαρακτήρα της εταιρείας «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε», χωρίς απεμπολή της κυριότητας από το Ελληνικό Δημόσιο του πλειοψηφικού μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει (55.19%).
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Προτίθενται να διατηρήσουν το Δημόσιο χαρακτήρα της εταιρείας «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε»;
2. Προτίθενται, και με ποιους τρόπους, να σχεδιάσουν μια περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Τριανταφύλλου Μαρία
Βαρεμένος Γιώργος
Στρατούλης Δημήτρης