Με αφορμή το σχέδιο ΚΥΑ για το ΕΠΧΣΑΑ Τουρισμού που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ, η συντονίστρια της ΕΕΚΕ ΥΠΕΚΑ του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη, βουλευτίνα Λάρισας, και ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προαναγγέλλοντας «εκτενή διαβούλευση το επόμενο διάστημα» (1η Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης, 7.10.2013), παρουσίασε ένα σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό (ΕΠΧΣΑΑ) και την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεών του –πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία εκπόνησης των περιφερειακών χωροταξικών που θα έδιναν επικαιροποιημένα στοιχεία και μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα χωρικά ζητήματα των περιφερειών και τις αντίστοιχες κατευθύνσεις-, το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πραγματικές αναπτυξιακές συνθήκες, ανάγκες και προοπτικές του τουρισμού στη Μαγνησία και στο Πήλιο ειδικότερα, παραβλέποντας τις περιβαλλοντικές και χωρικές (οικιστικές, αρχιτεκτονικές, πολιτιστικές κ.ά.) ιδιαιτερότητες της περιοχής. Επί της ουσίας, το εν λόγω σχέδιο ΚΥΑ παραδίδει το Πήλιο βορά στα επενδυτικά σχέδια αδηφάγων τουριστικών επιχειρηματιών μαζικού τουρισμού, οδηγώντας το στην απώλεια του μοναδικού του χαρακτήρα.
Κρίνοντας από τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν για την έγκριση της αντίστοιχης ΚΥΑ του ΕΠΧΣΑΑ για τις Υδατοκαλλιέργειες, όπου αγνοήθηκαν πλήρως τόσο οι απόψεις των εμπλεκομένων επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, όσο φυσικά και των τοπικών κοινωνιών, καμία εμπιστοσύνη δεν έχουμε για το τι μέλλει γενέσθαι με το αντίστοιχο ΕΠΧΣΣΑ του Τουρισμού.
Το παρόν σχέδιο ΚΥΑ αποτελεί έναν κατάλογο μη ιεραρχημένων επιλογών και προτεραιοτήτων για το βιώσιμο αναπροσανατολισμό του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης της χώρας. Διαπνέεται από μια αντίληψη που συνεχίζει να δίνει έμφαση στην μεγέθυνση και όχι στην αειφορία, παραγνωρίζει την υφιστάμενη διάρθρωση στο χώρο των τουριστικών υποδομών και τυχόν προβλήματα κορεσμού συγκεκριμένων περιοχών, ενώ αντιλαμβάνεται το όλο εγχείρημα της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος ως ζήτημα κτισμένου περιβάλλοντος και μάλιστα μεγάλης κλίμακας υποδομών, υποβαθμίζοντας μια σειρά από άλλες παραμέτρους. Η τάση για προώθηση της σχεδόν άνευ όρων πλέον κατασκευής μεγάλων τουριστικών συγκροτημάτων και για χωροθέτηση των «σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων» του ν. 4179/2013, είναι εμφανής και γίνεται προκλητικότερη όταν αφορά ιδιαίτερης αξίας και «ρυθμισμένες» από τη νομοθεσία (περιβαλλοντική και πολεοδομική) περιοχές της χώρας, όπως το Πήλιο.
Επιπλέον, το παρόν σχέδιο, όπως και όλα τα χωροταξικά πλαίσια δεν περιλαμβάνουν ουδεμία πρόνοια για την παρακολούθηση και την αποτίμηση του οικολογικού αποτυπώματος από τις ρυθμίσεις που θέτουν σε ισχύ.
Φυσικά, μέχρι σήμερα για το σχέδιο ΚΥΑ δεν έχει προηγηθεί σοβαρή διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, ενώ και η θεσμοθετημένη διαβούλευση υπήρξε πενιχρή. Υπενθυμίζουμε ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, μετά και την εισήγηση του αρμοδίου Τμήματος Τουρισμού της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης επί του ΕΠΧΣΑΑ -στο επίπεδο που αφορά στη Μαγνησία-, αλλά και η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, έχουν φέρει σοβαρότατες αντιρρήσεις και έχουν διατυπώσει πολύ συγκεκριμένες ενστάσεις, ζητώντας επί της ουσίας την απόσυρση του εν λόγω σχεδίου ΚΥΑ.
Όντας σε θέση να γνωρίζουμε τις ποιότητες και τα προβλήματα της περιοχής, με δεδομένες τις αντιδιαμετρικά αντίθετες απόψεις των φορέων και συντασσόμενοι στο πλευρό τους:
θεωρούμε αστειότητα τους δήθεν στόχους του Υπουργείου Τουρισμού (ικανοποίηση αναγκών τουριστών & τοπικών κοινωνιών, προστασία & αξιοποίηση φυσικού-πολιτιστικού περιβάλλοντος και ειδικότερα αξιοποίηση & ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού - Όλγα Κεφαλογιάννη, 22.03.2013), όσο και του ΥΠΕΚΑ,
καλούμε τα συναρμόδια Υπουργεία να αποσύρουν το υπόψη σχέδιο ΚΥΑ και
να ξεκινήσουν άμεσα διαβούλευση με τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, καθώς και τις τοπικές αρχές και κοινωνίες κ.ο.κ.
Οτιδήποτε έρχεται σε σύγκρουση με την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, θα μας βρει εκ προοιμίου αντίθετους!
To Γραφείο Τύπου