Με το Ν. 4172/2013 η κυβέρνηση κατάργησε το 40% των ειδικοτήτων της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και τις κατεχόμενες οργανικές θέσεις από το προσωπικό που τέθηκε σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με το Ν. 4093/2012. Συνέπεια αυτού ήταν αφενός να στερηθούν οι μαθητές του δικαιώματος να φοιτήσουν στον τομέα που επιθυμούν κι αφετέρου να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στους ήδη φοιτούντες μαθητές, ιδιαίτερα της Γ΄ Τάξης των ΕΠΑΛ, οι οποίοι μάλιστα στο τέλος του σχολικού έτους καλούνται να δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις.
Αν και η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση μήνα , λόγω της έλλειψης καθηγητών ειδικοτήτων, οι μαθητές έχουν πολλά κενά στο πρόγραμμά τους με συνέπεια εκατοντάδες διδακτικές ώρες να χάνονται με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόοδό τους. Επιπλέον λόγω της αδυναμίας κατάρτισης ωρολογίου προγράμματος χωρίς κενά προκύπτει και πρόβλημα ασφάλειας τους, αφού αφήνονται χωρίς επίβλεψη ή αναγκάζονται να περιφέρονται στους δρόμους για να «σκοτώσουν» τον χρόνο της αναμονής για το μάθημα. Το διακεκομμένο πρόγραμμα μαθημάτων οδηγεί επίσης πολλούς από τους μαθητές να κάνουν απουσίες, αφού είναι τουλάχιστον εκνευριστικό να προσέρχονται στο σχολείο για μάθημα συνολικά 2 ή 3 ωρών, από τις οποίες η μία μπορεί να γίνεται το πρωί και οι άλλες το μεσημέρι.
Μια εικόνα που έρχεται να απεικονίσει το σκηνικό που επικρατεί στα ΕΠΑΛ που καταργήθηκαν τομείς και μπήκαν σε διαθεσιμότητα καθηγητές είναι αυτή του 2ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας. Τα κενά καθηγητών φθάνουν τις 144 ώρες που αφορούν ένα σύνολο εβδομήντα περίπου μαθητών που από τις 35 ώρες του αναλυτικού προγράμματος διδάσκονται μόνο τις 12 των μαθημάτων Γενικής Παιδείας. Συγκεκριμένα οι ελλείψεις αφορούν τις ειδικότητες ΠΕ18.33 (21 ώρες), ΠΕ14.01, 02,03,06 ή ΠΕ18.07 (45 ώρες), ΠΕ18.10 (78 ώρες). Επιπλέον στο ΕΠΑΛ Σοφάδων υπάρχει ανάγκη κάλυψης 10 ωρών ΠΕ18.10 και στο εσπερινό ΕΠΑΛ 28 ώρες ΠΕ14.01 ως 14.06 ή ΠΕ18.10.
Ακόμη πιο δραματική είναι η κατάσταση όσον αφορά τις ΕΠΑΣ. Με τον νόμο 4186/13 οδηγούνται κι αυτές σε κατάργηση. Η ΕΠΑΣ Καρδίτσας λειτουργεί το σχολικό έτος 2013-14, μόνο για τους μαθητές της τελευταίας τάξης (Β΄ τάξης), έτσι ώστε να πάρουν πτυχίο. Το εκπαιδευτικό προσωπικό των ειδικοτήτων : Βοηθών Φαρμακείων, Αισθητικής και Κομμωτικής ετέθη σε διαθεσιμότητα με συνέπεια κι εδώ να μην μπορούν να διδαχθούν τα μαθήματα ειδικοτήτων. Τα κενά του Σχολείου είναι σε ΠΕ14.01, 02, 03 (22 ώρες), ΠΕ18.04 Αισθητικής (42 ώρες) και ΤΕ01.14 Κομμωτικής (27 ώρες). Ακόμη υπάρχει ανάγκη στελέχωσης των εργαστηρίων και με β΄ εκπαιδευτικό για την καλύτερη ασφάλεια και την εκπαιδευτική κατάρτιση των μαθητών. Απόρροια της παραπάνω κατάστασης είναι οι μαθητές να μην έχουν μάθημα κάθε μέρα. Οι μαθητές των τμημάτων Βοηθών Φαρμακείων έρχονται στο σχολείο μόνο 2 ημέρες για να κάνουν 6 ώρες μάθημα από τις 25 του αναλυτικού τους προγράμματος, των Αισθητικής 4 ημέρες για 16 από τις 25 ώρες και των Κομμωτικής 3 ημέρες για 12 από τις 25 ώρες.
Η πρόσληψη ωρομισθίων εκπαιδευτικών για όλα αυτά τα κενά δεν θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα, καθώς είναι πολύ δύσκολη η κατανομή των ωρών και η ανάθεση μαθημάτων, ενώ ακόμη πιο δύσκολη είναι η κάλυψη εργαστηριακών ωρών, καθώς υπάρχουν εργαστηριακά μαθήματα άνω των 8 ωρών.
Η τραγελαφική αυτή κατάσταση που πρώτα απ΄ όλα είναι σε βάρος των δικαιωμάτων των παιδιών στην Παιδεία, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν «εν μια νυκτί» δεν αποφασιζόταν η κατάργηση ειδικοτήτων και οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών ή τουλάχιστον, εάν είχε ληφθεί κάποια πρόνοια για τους ήδη φοιτούντες μαθητές. Με βάση τα παραπάνω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.Προτίθεται να καλύψει άμεσα τα κενά των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ της Καρδίτσας και όλης της χώρας με μόνιμους καθηγητές;
2. Θα επαναφέρει τις ειδικότητες που κατήργησε και θα άρει τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών;
Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Μιχαλάκης