Ήταν ξημερώματα της 20ης Ιουλίου όταν βόμβα που εξερράγη στα θεμέλια πολυκατοικίας της οδού Μανδηλαρά στη Λάρισα, προξένησε σοβαρότατες φθορές στο ίδιο το οίκημα καθώς και σε καταστήματα πέριξ αυτού, ζημιές που προκλήθηκαν από το ωστικό κύμα της έκρηξης.
Ο απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης που είχε στόχο να εκφοβίσει και να πλήξει εισαγγελική λειτουργό που διαμένει στην πολυκατοικία και είχε χειριστεί δικογραφίες για τις απόπειρες απόδρασης γνωστού βαρυποινίτη, ήταν καταρχήν η εκκένωση του κτιρίου και η πρόκληση ζημιών στο σύνολο των διαμερισμάτων καθώς και σε γειτονικά διαμερίσματα, σε 20 τουλάχιστον αυτοκίνητα και 10 καταστήματα, ζημιές που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξεπερνούσαν τις 110.000.
Κατόπιν σειράς πιέσεων και συσκέψεων, με αφορμή το περιστατικό της Λάρισας, εντάχθηκε και έγινε δεκτή υπουργική τροπολογία στον ψηφισθέντα Ν. 4180/2013, σύμφωνα με την οποία (αρ. 18) προβλέπεται για τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είναι κάτοχοι ή κύριοι κινητών ή ακίνητων πραγμάτων αποζημίωση από την οικεία Περιφέρεια για υλικές ζημίες, που υφίστανται ή υπέστησαν από εγκληματικές ενέργειες, που στρέφονται κατά κρατικού λειτουργού ή της περιουσίας του, με αφορμή την άσκηση των καθηκόντων του.
Το αναφερθέν άρθρο 18 “πάσχει” όμως κυρίως σε δύο επίπεδα. Πρώτον ότι η συγκεκριμένη δαπάνη αποζημίωσης προβλέπεται, σύμφωνα με τις συνυποβληθείσες Εκθέσεις (Ειδική Έκθεση –αρ. 75 παρ. 3 του Συντάγματος- και Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους), να αντιμετωπίζεται από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού των οικείων Ο.Τ.Α. Βʼ Βαθμού, όταν είναι γνωστό ότι οι Περιφέρειες μετά βίας μπορούν να καλύψουν τις βασικές αρμοδιότητές τους μετά τις συνεχείς περικοπές στην χρηματοδότηση και τους προϋπολογισμούς τους.
Το δεύτερο και επίσης βασικό είναι ότι κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου ρυθμίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών (παρ. 4), όμως τέτοια ΚΥΑ, καίτοι ο νόμος δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το Σεπτέμβριο (ΦΕΚ 182Α/5.9.2013), δεν έχει εκδοθεί.
Αποτέλεσμα αυτού είναι μέχρι σήμερα κανένας, ιδιοκτήτης ή ένοικος διαμερίσματος ή ιδιοκτήτης πληγέντος καταστήματος, δεν αποζημιώθηκε, μολονότι όλοι υποχρεώθηκαν να πληρώσουν από την τσέπη τους, ακόμη και να δανειστούν, προκειμένου να επιδιορθώσουν τις ζημιές που υπέστησαν.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιους λόγους οφείλεται η καθυστέρηση στην έκδοση της σχετικής ΚΥΑ που πρέπει να υπογραφεί, για την εφαρμογή της παρ. 4 του αρ. 18 του Ν. 4180/2013; Με ποιό συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προτίθενται να προχωρήσουν στην υπογραφή και δημοσίευσή της σε ΦΕΚ;
2. Θα εγκρίνουν σχετική έκτακτη χρηματοδότηση προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου όταν ενεργοποιηθεί η ρύθμιση του αρ. 18 με την έκδοση της ΚΥΑ, να είναι σε θέση να καταβάλλει τις αντίστοιχες αποζημιώσεις;
3. Ομοίως, θα προχωρήσουν σε νομικοτεχνική βελτίωση του άρθρου, ώστε να μπορούν οι οικείοι ΟΤΑ Βʼ βαθμού σε τυχόν μελλοντικά περιστατικά να λαμβάνουν επιπλέον χρηματοδότηση για την κάλυψη των δαπανών που προκαλούνται από την καταβολή αποζημιώσεων;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ηρώ Διώτη
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Δημήτρης Γελαλής