Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος μιλώντας κατά την έναρξη του Οικονομικού Συνεδρίου, που διοργάνωσε το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ στο Ζάππειο (20 και 21 Μαρτίου), με θέμα "Ελληνική Οικονομία και Ενιαίο Νόμισμα", τόνισε:
"Ο κ.Σημίτης ανακάλυψε ότι δεν υπάρχει ακρίβεια. Χθές έλεγε ότι δεν υπάρχει λιτότητα και αποκλείεται η υποτίμηση της δραχμής. Σήμερα εμφανίζει την υποτίμηση ως εθνική νίκη πρώτης σημασίας.
Μέ όσα λέει και πράττει ο κ.Σημίτης διεκδικεί να είναι πρωθυπουργός των ψευδώνυμων πολιτικών όρων που περιφρονούν και κρύβουν την πραγματικότητα.
Πουθενά και ποτέ καμμία επιστημονική και πολιτική άποψη δεν τόλμησε να παραστήσει την υποτίμηση του νομίσματος ως απόδειξη αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής . Μονάχα στην Ελλάδα η κυβερνητική ρητορεία επιχειρεί τέτοιες πολιτικές αλχημείες.
Να ειπωθούν, λοιπόν, τα πράγματα με το όνομά τους :
ʼλλο πράγμα η υποτίμηση και άλλο η ένταξη στο μηχανισμό στήριξης των ισοτιμιών . Η υποτίμηση είναι συνέπεια της χρεωκοπίας της οικονομικής πολιτικής της σκληρής δραχμής και των υψηλών επιτοκίων . Η υποτίμηση δεν είναι η αναγκαστική συνέπεια της ένταξης . Παράδειγμα η Ιρλανδία, που ανατιμά το νόμισμά της με την ένταξη.
Βεβαίως και μας ενδιαφέρει η Ελλάδα να είναι μέσα στις διαδικασίες ενοποίησης της Ευρώπης. Σήμερα η υποτίμηση αποδεικνύει ότι η προηγούμενη πολιτική δεν εξυπηρετούσε αυτό τον στόχο. Τον υπονόμευε. Δεν εξασφάλιζε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Την περιθωριοποιούσε.
Σήμερα με την υποτίμηση αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση του κ.Σημίτη, με την πολιτική της δεν αξιοποίησε την κρίσιμη περίοδο μέχρι το 1998 με τις τόσες θυσίες. Είναι άλλο πράγμα να προετοιμάζεται η χώρα ώστε να εξασφαλίζει προσαρμογές και διαρθρωτικές αλλαγές μέσα στα αναγκαία χρονικά πλαίσια , με την επιβαλλόμενη κοινωνική συνοχή. Και εντελώς διαφορετικό πράγμα, να επιχειρούνται, μέσα σε δύο μήνες και μέσα σε 18 μήνες, εκτεταμένες επεμβάσεις που ανατρέπουν τις αντοχές και τις ισορροπίες κοινωνίας και οικονομίας.
Ο κ.Σημίτης πρέπει να πεί την αλήθεια .
Για το νέο πρόγραμμα σύγκλισης, με βάση τις νέες συμφωνίες που πρέπει να παρουσιάσει .
Για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ως προς τις εκτεταμένες εκποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, μέσα στο 1998 κυρίως.
Για την άρνηση να ανακοινωθεί από τώρα η ένταξη της Ελλάδας, που θα κριθεί το 2001 εξ αρχής .
Για την ευθύνη που εξακολουθεί να έχει η ελληνική κυβέρνηση για την ισοτιμία της δραχμής, αφού δεν είναι αυτόματη από τώρα η ενεργοποίηση του μηχανισμού ισοτιμιών .
Η σημερινή εικόνα του κ.πρωθυπουργού να δίνει υποσχέσεις, σε μια περίοδο κερδοσκοπικής έξαψης και ανατιμήσεων, είναι προκλητική .
Είναι εξίσου προκλητική η νοοτροπία να χρησιμοποιείται ως μέσο ο πολιτικός εκβιασμός, όπως γίνεται με την απειλή για δήθεν κλείσιμο της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Που δεν μπορεί ούτε για μια μέρα να κλείσει, γιατί θα είναι συντριπτικό το κόστος .
Οι εξελίξεις μετά την υποτίμηση θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία και την μορφή της οικονομίας. Επομένως και την δομή και το βαθμό της κοινωνικής συνοχής στην χώρα μας . Για μια ακόμα φορά το �χρήμα� χρησιμοποιείται ως κριτήριο για την εξυπηρέτηση ευρύτερων πολιτικών στόχων, χωρίς κοινωνικό αντίκρυσμα. Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση ανεμίζει τις ιαχές του χρηματιστηρίου και αδιαφορεί για τις ανάγκες της κοινωνίας και τις διαρθρωτικές προτεραιότητες της οικονομίας ενταγμένες σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανόρθωσης και ανάπτυξης".
To Γραφείο Τύπου