Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
31/10/2013

Για την κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με θέμα τις στρατιωτικές δομές της ΕΕ

Την πλήρη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην περαιτέρω νατοϊκοποίηση της ΕΕ, μέσα από μια αυξημένη στρατιωτικοποίησή της, εξέφρασε χθες, στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η βουλευτής Ρένα Δούρου. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των δύο Επιτροπών σχετικά με τις στρατιωτικές δομές της ΕΕ, εκ μέρους της αρμόδιας εισηγήτριας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μαριέττας Γιαννάκου, ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2013.

Η Ρ. Δούρου, αφού τόνισε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο γράμμα και το πνεύμα της έκθεσης, η οποία υποστηρίζει τον περαιτέρω σχηματισμό μιας στρατιωτικής ένωσης κι ενός παγκόσμιου παρόχου ασφαλείας μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας. «Είμαστε αντίθετοι στην προώθηση, όπως προκύπτει από την έκθεση, ενός στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, του εξοπλισμού και της αύξησης των δαπανών», τόνισε η βουλευτής.

Η ίδια επεσήμανε ότι ενώ στη διάρκεια της κρίσης, η Ελλάδα καλείται επιτακτικά από την Τρόικα να κλείσει βιομηχανίες παραγωγής στρατιωτικού υλικού και η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αντιτίθεται σε αυτή την εξέλιξη, οι κυβερνητικοί βουλευτές θα πρέπει να στηρίξουν το σημείο 7 της Έκθεσης, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη και η Κομισιόν παροτρύνονται να «διευκολύνουν», μέσω των κατάλληλων μέτρων, την αναδιάρθρωση και την ενοποίηση «των δυναμικοτήτων της αμυντικής βιομηχανίας προκειμένου να μειωθούν οι υφιστάμενες πλεονασματικές δυναμικότητες που δεν είναι βιώσιμες». Είναι σαφές ότι έτσι ευνοείται η στρατιωτική εξάρτηση από τις ισχυρές στρατιωτικές βιομηχανίες έξι κρατών, Σουηδίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Βρετανίας, Ιταλίας.

Εκείνο που χρειάζεται σήμερα η ΕΕ δεν είναι περισσότερη στρατιωτικοποίηση αλλά «μια δραστήρια, φιλειρηνική, πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, η οποία θα εκτονώνει τις εστίες εντάσεων πριν από την στρατιωτική ανάφλεξη», τόνισε η βουλευτής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πρωτοβουλίες πυρηνικού αφοπλισμού, σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, και θυμίζοντας παράλληλα την «πάγια σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πυρηνικό αφοπλισμό της Μέσης Ανατολής».

«Είμαστε κατά της έκθεσης γιατί σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας που επιβάλλεται στους λαούς, ζητά αύξηση των επενδύσεων για την άμυνα και τη μη στρατιωτική έρευνα για στρατιωτική χρήση και εξοπλισμό», τόνισε, τέλος, η βουλευτής.