- Θέλω να ξεκινήσω ζητώντας το σχόλιό σας για τον φόρο των ακινήτων και ζητώντας κυρίως να μου πείτε ποια θα είναι η δική σας πολιτική αν και όταν βρεθείτε στην κυβέρνηση…
Κατ΄ αρχήν μιλάμε για έναν δυσβάσταχτο ληστρικό φόρο που εκ των πραγμάτων, εάν εφαρμοστεί, οδηγεί στη δήμευση της ακίνητης περιουσίας. Βάζοντας μάλιστα και καινούργια στοιχεία μέσα, να φορολογούνται χέρσα χωράφια. Θυμόσαστε ότι αυτός ο φόρος έρχεται σε αντικατάσταση αυτού που είχε ονομαστεί ως χαράτσι της ΔΕΗ το οποίο θα ήταν προσωρινό. Τελικά και αυτό μονιμοποιείται και η συνολική επιβάρυνση είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Αλλά, κοιτάξτε, δεν μπορούμε να το δούμε αποσπασματικά το θέμα. Αυτός ο φόρος έρχεται για να ικανοποιηθούν κάποιοι στόχοι μέσα στο δεδομένο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής. Γι αυτό και τώρα που κάποιοι διαμαρτύρονται ότι θα πρέπει να γίνει πιο ήπιος, λένε “ναι, αλλά από πού θα τα βρούμε τα λεφτά”. Θα έλεγα λοιπόν ότι όσοι φωνάζουν πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν αμφισβητηθεί ο πυρήνας της μνημονιακής πολιτικής ο οποίος έχει οδηγήσει σ΄αυτή την οικονομική και κοινωνική ισοπέδωση, δεν βγάζουμε άκρη. Τα πράγματα πλέον είναι οριακά.
- Για όσους λένε ότι η πολιτική αυτή είναι μονόδρομος; Τι απάντηση δίνετε; Για όσους λένε δηλαδή, σας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα αμφισβητήσει τα μνημόνια, αλλά από πού θα βρει τα χρήματα;…
Θα σας πω. Κατ΄ αρχήν δεν υπάρχουν στην πολιτική μονόδρομοι. Νομίζω ότι όποιος το λέει αυτό αν μη τι άλλο είναι ανιστόρητος και το λέει προφανώς για να δικαιολογήσει τη δική του δογματική προσήλωση σε μια πολιτική που όλοι ομολογούν πως είναι αποτυχημένη και αντικοινωνική. Τώρα στο ερώτημα το οποίο για πάρα πολλές φορές έχει τεθεί, το πού θα βρεθούν τα λεφτά, σας λέω ότι τα λεφτά δεν είναι κάπου κρυμμένα, δεν υπάρχει το κυνήγι του θησαυρού κι εμείς θα τα ανακαλύψουμε. Τα «λεφτά» θα προκύψουν μέσα από την υιοθέτηση μιας διαφορετικής αναπτυξιακής πολιτικής και μέσα από τομές και μέτρα σε όλο τα επίπεδα και ταυτοχρόνως. Δηλαδή, εάν δεν ξαναδείς το ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης εξ αρχής, εάν δεν δεις το θέμα των επενδύσεων, εάν δεν δεις το θέμα ενός διαφορετικού ρόλου και λειτουργίας του ίδιου του δημοσίου, εάν δεν δεις ειδικές κλαδικές πολιτικές, εάν δεν δεις το θέμα των τραπεζών οι οποίες θα πρέπει να παίξουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο και όχι αυτό που κάνουν σήμερα, ουσιαστικά να αρμέγουν την ίδια την αγορά και.. και.. Είναι ένας πολύ μεγάλος κατάλογος πραγμάτων τα οποία πολλά απ΄ αυτά στοιχειοθετούν το δικό μας εναλλακτικό πρόγραμμα.
- Πάντως φαίνεται ότι και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η άποψη σε ορισμένα από τα στελέχη του, για παράδειγμα στον Μανώλη Γλέζο, ότι πρέπει να υπάρξει πιο λεπτομερής, να το πω έτσι, κοστολόγηση του προγράμματος και με περισσότερη λεπτομέρεια και ακρίβεια να περιγραφεί για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για τα όσα ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται στο κυβερνητικό του πρόγραμμα.
Είναι διαρκής η ανάγκη να επικαιροποιείς το πρόγραμμά σου, πολύ περισσότερο που οι συνθήκες βαίνουν ραγδαία επιδεινούμενες. Για παράδειγμα τα μεγέθη της οικονομίας διαρκώς αλλάζουν, αξίες και υποδομές εξαφανίζονται, άρα προφανώς τίθεται το θέμα της επικαιροποίησης και της κοστολόγησης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται αυτή η δουλειά. Και η κριτική του Μανώλη Γλέζου είναι μια καλοπροαίρετη κριτική η οποία προκύπτει από μία … αγωνία που έχει ο κόσμος. Νομίζω όμως ότι είμαστε πολύ πιο πειστικοί απ΄ ότι πριν από ένα χρόνο, απ΄ ότι πριν από έξι μήνες και γι αυτό, κατά τη γνώμη μας, ο κόσμος μας δείχνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.
- Δείχνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη; Θέλω να πω ότι οι δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα δείχνουν ένα συνεχές ντέρμπι ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα, μια μονάδα μπροστά η Ν.Δ., μια μονάδα μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλάζει αυτό κάθε 15 μέρες, ένα μήνα. Δεν θα έπρεπε, με βάση την εικόνα των πολιτικών πραγμάτων, να έχει πάρει κεφάλι η αντιπολίτευση, όταν μάλιστα η κυβέρνηση αυτή την περίοδο παίρνει τόσο αντιδημοφιλή μέτρα;
Η εικόνα δεν φτιάχνεται αποκλειστικά από τις δημοσκοπήσεις, πολλές από τις οποίες όπως έχουμε πει και σε προηγούμενες συζητήσεις, αδυνατούν να αποτυπώσουν την πραγματικότητα μια και ο κόσμος τις έχει απαξιώσει και δεν απαντά σ΄ αυτές τις δημοσκοπήσεις.
- Αυτό είναι αλήθεια.. Είναι πολύ υψηλά τα ποσοστά όσων δεν απαντούν…
Και τολμώ μάλιστα να πω ότι και κάποιες απ΄ αυτές ίσως να είναι εξαρτημένες, να έχουν άλλου είδους εξαρτήσεις και να δυσκολεύονται να κάνουν καλά τη δουλειά τους…
- Αυτό εγώ δεν θέλω να το πω χωρίς στοιχεία, παρότι ακούγεται από πολλές πλευρές…
Άρα λοιπόν υπάρχει και η εικόνα και η αίσθηση που έχει ένας πολιτικός οργανισμός και τα στελέχη του όταν κινείται ανάμεσα στον κόσμο. Και σας διαβεβαιώνω, αν θέλετε πηγαίνουμε και μαζί μια βόλτα στην Αθήνα ή στην επαρχία, και να κουβεντιάσουμε στους χώρους εργασίας, στο δρόμο.. Ο κόσμος ελπίζει, προσδοκά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα. Είναι αισθητά πρώτο κόμμα και θα έλεγα και με διαφορά που συνεχώς αυξάνεται..
- Ένας φίλος ακροατής μου στέλνει το μήνυμα, έκπληξη δηλαδή θα είναι το πρόγραμμα;… Τι μας λέει;.. Πρώτα ψηφίστε μας και μετά βλέπουμε;
Προφανώς ο φίλος ακροατής δεν μας παρακολουθεί, διότι η έκπληξη έχει απαντηθεί και στη Θεσσαλονίκη τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και πέρυσι και στις εκλογές. Άρα λοιπόν δεν είναι στοιχείο έκπληξης.
- Θέλω κι ένα σχόλιό σας για όλη αυτή την ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί γύρω από το θέμα των υποκλοπών και για τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου…
Χθες έγινε και μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στη Βουλή.
- Με τον επικεφαλής της ΕΥΠ λέτε…
Ακριβώς. Αν και είναι κλειστή αυτή η συζήτηση, συμμετέχουν συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν σχέση με την αρμόδια επιτροπή, ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα. Βεβαίως κινήθηκε η συζήτηση μέσα σ΄ ένα αυστηρά υπηρεσιακό πλαίσιο. Δηλαδή υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα. Ερωτήματα ενός ουσιαστικού ελέγχου τόσο της ΕΥΠ αλλά και ανάγκη να γίνει μια συζήτηση και με άλλους φορείς που σχετίζονται με το θέμα των παρακολουθήσεων, των υποκλοπών των συνδιαλέξεων. Η Ανεξάρτητη Αρχή που υπάρχει, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.. Όλες αυτές είναι υπηρεσίες οι οποίες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ασχολούνται με το αντικείμενο.
Θέλω όμως να επισημάνω κάτι το οποίο είπαν και οι τρεις βουλευτές μας που συμμετείχαν στην αρμόδια επιτροπή με χθεσινή τους δήλωση. Αυτό που μας διαβεβαίωσε ο κ. Δραβίλλας είναι ότι, παρά τα όσα ακούγονται, οι έρευνες που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα η ΕΥΠ δεν έφτανε καθόλου, με κανέναν τρόπο σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται θα εμπλέκονταν σε όλες αυτές τις υποθέσεις που τον τελευταίο καιρό έψαχνε το κράτος μέσα από τις υπηρεσίες τους. Αναφέρομαι είτε στις Σκουριές, είτε στη Marfin, είτε δεν ξέρω πού αλλού, αυτά τα οποία γράφτηκαν και αποτέλεσαν και πρωτοσέλιδα κυριακάτικων εφημερίδων. Το αναφέρω αυτό γιατί το θεωρώ ως ένα είδος δικαίωσης και απάντηση βέβαια σε όλους αυτούς οι οποίοι διέρρεαν σκόπιμα διάφορα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ.
To Γραφείο Τύπου