Με χθεσινές του δηλώσεις ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κύριος Βαρβιτσιώτης, προσπάθησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις, για τον ίδιο και την συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, από τις καταγγελίες που έχουν λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας, σχετικά με τις διαβλητές διαδικασίες εισαγωγής στο Λιμενικό Σώμα, 80 δοκίμων σημαιοφόρων.
Η αναφορά του περιεχομένου των καταγγελιών σε δημοσίευμα έγκριτης εφημερίδας και η κατάθεση σχετικής Ερώτησης από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, Δημήτρη Τσουκαλά και Μαρία Διακάκη, ανάγκασε τον κύριο Υπουργό σε μια δήλωση, που μάλλον εκθέτει περισσότερο τον ίδιο και την κυβέρνηση, παρά δικαιολογεί τη στάση τους. Διότι, το σαθρό επιχείρημα του Υπουργού, ότι η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ είναι «ακριβότερη», εισάγει νέα ήθη και αποδεικνύει αυτό ακριβώς, που ολόκληρη η ελληνική κοινωνία γνωρίζει και η κυβέρνηση αρνείται να παραδεχθεί, δηλαδή, ότι η πολιτική των Μνημονίων δε χτυπά μόνο μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, αλλά και την αξιοκρατία, εκμηδενίζει και ενισχύει τις διαβλητές διαδικασίες. Όσο δε, για την αναφορά του Υπουργού στον κίνδυνο «να χαθούν οι εξετάσεις», λόγω του περιορισμένου προφανώς χρόνου για τη διεξαγωγή τους, στην καλύτερη περίπτωση αποτελεί ομολογία αδυναμίας της πολιτικής ηγεσίας, να προετοιμάσει εγκαίρως τις απαιτούμενες διαδικασίες, για την ομαλή και αξιόπιστη διεξαγωγή του διαγωνισμού.
Σε διαφορετική περίπτωση, αποτελεί εμπαιγμό προς αυτούς που διαβλέποντας τον κίνδυνο των διαβλητών διαδικασιών, ζητούσαν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ, όπως την Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ), τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνιστά επίσης βαρύτατο εμπαιγμό προς τους γονείς και κυρίως προς τους νέους και τις νέες, που προετοιμάστηκαν γιʼ αυτό το διαγωνισμό και συμμετείχαν σε αυτόν, με την αγωνία και την ελπίδα να σταδιοδρομήσουν στο Λιμενικό Σώμα.
Η κυβέρνηση που απολύει εργαζόμενους για τον αδιαφανή τρόπο πρόσληψής τους, επικαλούμενη την αξιολόγηση και την αξιοκρατία και με το επιχείρημα ότι δεν προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ, στήνει ένα διαγωνισμό πρόσληψης εκτός ΑΣΕΠ, που θα αποτελέσει ένα ακόμη μνημείο αναξιοκρατίας, αλλά και θέμα διερεύνησης για τους ιστορικούς του μέλλοντος. Ο Υπουργός της κυβέρνησης που θέλει να τα «αλλάξει» όλα, επικαλείται το παρελθόν για να αποποιηθεί των ευθυνών του.
Η δε υπόσχεση του κ. Υπουργού, για τη διεξαγωγή πανελλαδικών εξετάσεων για την μελλοντική εισαγωγή δοκίμων στο Λιμενικό Σώμα και η ίδρυση Ακαδημίας του Σώματος, αποτελεί μεν χρόνιο και δίκαιο αίτημα των συνδικαλιστικών φορέων του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, αλλά και θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, όμως, αποτελεί και ανεκπλήρωτη υπόσχεση σχεδόν όλων των προκατόχων του Υπουργών, οι οποίοι έφυγαν από το Υπουργείο χωρίς ποτέ να τηρήσουν το λόγο τους, γιατί πολύ απλά τους ένοιαζε να τακτοποιήσουν άμεσα «τα δικά τους παιδιά» και την κομματική τους «πελατεία», γνωρίζοντας πολύ καλά ότι, μετά από λίγο, δεν θα είναι Υπουργοί. Αυτή την πολιτική τηρεί με συνέπεια και ο σημερινός Υπουργός, έχοντας κατά νου, ότι του χρόνου δεν θα κάθεται στην ίδια καρέκλα. Αν όντως ο κύριος Υπουργός θέλει να είναι αξιόπιστος ως προς την εξαγγελία του, οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα σχέδιο ενεργειών και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για την υλοποίησή τους. Διαφορετικά, η εξαγγελία του δεν μπορεί παρά να κριθεί ως υπεκφυγή, προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει.
Κλείνοντας, τονίζουμε για μια ακόμη φορά, τη θεμελιώδη σημασία για το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, της πρόσληψης των στελεχών του με απόλυτα αξιοκρατικό σύστημα και της αναγκαιότητας ποιοτικής εκπαίδευσής τους σε ξεχωριστή Ακαδημία, δεδομένου ότι καλούνται να επιτελέσουν μια ιδιαίτερα σοβαρή αποστολή και να αναλάβουν σημαντικές ευθύνες, στα πλαίσια μιας Υπηρεσίας που έχει πρωτεύοντα ρόλο σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας και της λειτουργίας του κράτους, όπως η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, η έρευνα και διάσωση, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών της χώρας, αλλά και η προστασία των θαλάσσιων συμφερόντων της χώρας μας.
To Γραφείο Τύπου