Με βάση την απάντηση στις αιτήσεις 193/22-6-2000, 194/22-6-2000 και 210/12-7-2000 όπου αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της νήσου Μεγίστης.
Σύμφωνα με το άρθρ. 12 του Ν.2100/1952, παραχωρήθηκε η κυριότητα, αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διατύπωση, των ακινήτων τα οποία επί Ιταλικής κατοχής χρησιμοποιούντο ως Δημαρχεία ή Δημοτικές αγορές, καθώς και προς εκπλήρωση κι άλλων Δημοτικών σκοπών, με την υποχρέωση τα ακίνητα αυτά να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό που προορίστηκαν αρχικά, απαγορευμένης της μετάβασης τους, εν όλω ή εν μέρει, προς τρίτους. Με όμοιο τρόπο και υπό τις ίδιες προϋποθέσεις παραχωρήθηκαν στους Δήμους τα, σε κάθε πόλη ή χωριό, υδραγωγεία μαζί με τα παρακολουθήματά τους και τις λοιπές εγκαταστάσεις αυτών, εφʼόσον ανήκουν στο Δημόσιο (παρ. 1 άρθρ.12 Ν.2100/52).
Επίσης, χώροι στη Δωδεκάνησο, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου εκ διαδοχής του Ιταλικού, που τυγχάνουν κοινόχρηστοι κατά το εγκεκριμένο σχέδιο της πόλεως ή εκ του τρόπου της διαθέσεως και χρησιμοποιήσεως αυτών ( οδοί, πλατείες, δεντροστοιχίες, ανθόκηποι, άλση, φυτώρια κλπ.), εξαιρέσει των αιγιαλών, παραχωρούνται δωρεάν μαζί με τα επʼ αυτών κτίσματα και εγκαταστάσεις στην κυριότητα των οικείων Δήμων, αυτοδίκως και χωρίς άλλες διατυπώσεις (παρ.2 άρθρ.12 Ν.2100/52).
Ο Δήμος Μεγίστης τα τελευταία 50 χρόνια, το κτήριο «Καζάρμα», το δημοπρατεί και το εκμισθώνει, διότι τα έσοδα έχουν μειωθεί κατά 50% τα τελευταία χρόνια όπως σε όλους τους ΟΤΑ. Τα χρήματα από την εκμίσθωση πηγαίνουν στο Δήμο και τον βοηθούν ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις οικονομικές δυσκολίες, που έχει το ακριτικό μας νησί με τους λιγοστούς εναπομείναντες κατοίκους.
Για την ιστορία, το Ιταλικό Δημόσιο κατασκεύασε το κτίριο «Καζάρμα» και το παραχώρησε στο Δήμο, διότι τα τότε υπάρχοντα κτίρια του Δήμου δεν επαρκούσαν για να στεγαστούν οι Υπηρεσίες του. Στη συνέχεια η φασιστική κυβέρνηση του Μουσολίνι το χρησιμοποίησε ως Στρατόπεδο και μετά το τέλος της κατοχής από τα ιταλικά στρατεύματα το κτίριο «επέστρεψε» στον Δήμο, ο οποίος από τότε το χρησιμοποιεί και τα τελευταία 50 χρόνια το νοικιάζει μετά από δημοπράτηση.
Η απόφαση την οποία θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση έχει να κάνει με την αλλαγή που έγινε από το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, που ήταν μία παρένθεση για το κτίριο «Καζάρμα».
Πιο συγκεκριμένα η τελευταία δημοπράτηση θα δώσει ετησίως 8,500 ευρώ, μετά από διαγωνισμό που έγινε, όπως προβλέπεται από το νόμο. Όμως με έγγραφο της κτηματικής υπηρεσίας Δωδεκανήσου 700/18-10-2013, αναφέρει ότι το κτήριο ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, κάτι που έρχεται σε αντιπαράθεση με προηγούμενες αποφάσεις (άρθρ. 12 του Ν.2100/1952) και το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να βάλει την «θηλιά» στον ακριτικό μας Δήμο και ένα έσοδο το οποίο είναι μεν μικρό αλλά σημαντικό για τους λιγοστούς Έλληνες ακρίτες, το Ελληνικό Κράτος τους εκδικείται γιατί θέλουν να ζήσουν περήφανα και με αξιοπρέπεια στο νησί. Ζητάμε να συνεχίσει η μίσθωση του κτιρίου «Καζάρμα» και να είναι υπό το Δήμο Μεγίστης έτσι ώστε να μην στερηθεί αυτό το έσοδο ζωτικής σημασίας γιʼ αυτόν.
Με βάση τα ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να συνεχίσει η εκμίσθωση από το Δήμο όπως γίνεται τα τελευταία πενήντα χρόνια και να μην στερήσετε τα έσοδα αυτά από τους ακρίτες κατοίκους του Καστελόριζου;
Ο ερωτών βουλευτής
Σταθάς Γιάννης