Περιοδεία στα Τρίκαλα πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος. Το πρωϊ μίλησε σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων με θέμα "Πολιτικές και Οικονομικές εξελίξεις" και το απόγευμα σε συγκέντρωση στο χωριό Πλάτανος.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, μεταξύ άλλων, τόνισε:
Για την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής και την κυβερνητική πολιτική
Η κυβέρνηση, όπως χαρακτηριστικά η ίδια λέει, έχει αναδείξει σε βασικό εθνικό στόχο, να αποσπάσει από την προσεχή σύνοδο κορυφής μία θετική αναφορά στην Ελλάδα και μία υπόσχεση ότι υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να μπει στο ΕΥΡΩ το 2001!!!
Αυτό ακριβώς αποδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο την χρεωκοπία του ΠΑΣΟΚ και τις ιστορικές ευθύνες της κυβέρνησης, που επωμίζονται ως προς την αποτυχία της χώρας στην ευρωπαϊκή της προσπάθεια. Τώρα πληρώνουμε τα αρνητικά μιας ολόκληρης πορείας. Ο μονόδρομος της κυβερνητικής πολιτικής δεν ήταν η αναγκαστική οδός προς την επιτυχία. Οδήγησε σε αδιέξοδα.
Η κυβέρνηση Σημίτη, μη μπορώντας να διαμορφώσει μια σοβαρή πολιτική, έχει εξαγγείλει ένα νέο πρόγραμμα σύγκλισης, που δεν το φέρνει ουτε στη Βουλή, το οποίο εμείς προβλέπουμε ότι θα διαλύσει την κοινωνική συνοχή και θα υπονομεύσει ανεπανόρθωτα την παραγωγική βάση της χώρας. Ο κ.Σημίτης επικαλείται �κατάσταση ανάγκης�, αλλά ακολουθεί την ίδια πολιτική, που οδήγησε σε αυτήν.
Αυτό που ο κ.πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να εμφανίσει ως επιτυχία είναι η αποδειξη της χρεωκοπίας του ΠΑΣΟΚ συνολικά και της δικής του κυβέρνησης, τα δύο τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από τις 15 της Ε.Ε., που χωρίς να το επιθυμεί, αποκόπτεται.
Ο ΣΥΝ είχε εγκαίρως υποδείξει μία διοφορετική πορεία με δύο άξονες:
ανορθωτικό πρόγραμμα ευρύτερης διάρκειας
πολιτική διαπραγμάτευση, λόγω της ιδιατερότητας των προβλημάτων της Ελλάδας.
Εάν είχαμε εισακουστεί, διαφορετικά θα ήταν τώρα τα πρόγματα.
Ο ΣΥΝ θα εξακολουθήσει να προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές για την πορεία της χώρας στην Ευρώπη, συνεχίζοντας τις προσπάθειες της ανανεωτικής Αριστεράς στην Ελλάδα και την Ευρώπη, που δεν παγιδεύεται σε διαχειριστικά ψευτοδιλήμματα και αδιέξοδους ονομαστικούς δείκτες, μακριά απο τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και τα αληθινά προβλήματα της κοινωνίας.
Η κυβέρνηση εξαγγέλλει τελεσίγραφα την ώρα που μεγαλώνει η λαϊκή δυσφορία εξαιτίας μιας μονόπλευρης πολιτικής που εξαντλεί τις κοινωνικές αντοχές και μεγαλώνει τις ανισότητες και τους αποκλεισμούς. Έτσι ανακυκλώνονται τα αδιέξοδα.
Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή. Στο διπλωματικό και πολιτικό παρασκήνιο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη πρωτοβουλίες των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών για το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Αιγαίο. Οι συζητήσεις στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ έχουν προχωρήσει.
Η κυβέρνηση δεν νιώθει την ανάγκη να ενημερώσει τα κόμματα, τη Βουλή, τον ελληνικό λαό. Δημοσίως οι υπουργοί λένε τα δικά τους, κάθε φορά, επιβεβαιώνοντας έλλειψη ενιαίας θέσης και στρατηγικής.
Θέλω να υπογραμμίσω με έμφαση τη λανθασμένη μέθοδο που ακολουθεί η κυβέρνηση. Μεθοδο της διπλωματικής αδράνειας και της πολιτικής αναμονής ότι οι άλλοι θα ενργήσουν για μας ή ότι τα τετελεσμένα που θα κληθεί η χώρα να αντιμετωπίσει θα είναι ευνοϊκά για την Ελλάδα.
Θέλω να υπενθυμίσω ότι πάντα οι εξελίξεις στο Κυπριακό επηρεάζουν τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις.
Με αυτές τις εκτιμήσεις ο ΣΥΝ αποφάσισε να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, τέλη Μαϊου, προκειμένου να έχουμε ενημέρωση κι ανταλλαγή απόψεων με την Κυπριακή πολιτική ηγεσία, σε μία κρίσιμη περίοδο.
Για την αναθεώρηση του Συντάγματος
Η Συνταγματική αναθεώρηση, που προωθεί η κυβέρνηση, είναι διαδικαστικού χαρακτήρα και όχι θεσμικών αλλαγών. Είναι χωρίς ιδιαίτερη σημασία από την άποψη της συγκρότησης του κράτους, της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και της διαμόρφωσης θεσμών διευρυμένης δημοκρατίας. Η προωθούμενη συνταγματική αναθεώρηση είναι μακριά από τις ανάγκες της πολιτικής ζωής, μακριά από τα προβλήματα, που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια. Είναι και υποκριτική η στάση της κυβέρνησης, γιατί επικαλείται την ανάγκη συναίνεσης σήμερα, σε αυτή τη Βουλή που απφασίζει ποιες διατάξεις είναι προς αναθεώρηση, προκειμένου στην επόμενη αναθωρητική Βουλή να αποφασιστεί με απλή πλειοψηφία το πως θα αναθεωρηθούν. Εκείνο που εξακολουθεί να ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η μείωση της αυξημένης πελιοψηφίας των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Ο ΣΥΝ σε αυτήν την προσπάθεια της κυβέρνησης, να εντάξει και την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας στα κομματικά σχέδια , θα αντιταχθεί.
Για τα εκλογολογικά σενάρια
Αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην πολιτική και κοινωνική ζωή, στην οικονομία, το κράτος, αποδεικνύουν ότι το πρώτο και κύριο διαρθρωτικό προβλημα της Ελλάδας είναι το πολιτικό σύστημα και το μοντέλο διακυβέρνησης, οι δομές και οι πολτικές, που το ενεργοποιούν.
Πρωταρχική και αναγκαία διαρθρωτική μεταβολή, λοιπόν, είναι η οργανική μεταβολή στο πολιτικό σκηνικό, στις πολιτικές που εφραμόζονται και στους συσχετισμούς που τις στηρίζουν
Λύση δεν είναι οι κυβερνητικοί αυταρχισμοί, οι κομματικοί ηγεμονισμοί, τα κυβερνητικά σταυρόλεξα, τα σενάρια της εκλογολογίας, οι πρωθυπουργικοί λεονταρισμοί και ο κομματικός συνδικαλισμός στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Η μοναδική λύση για το πέρασμα της πολιτικής ζωής σε νέα περίοδο πολιτικής αναδιάταξης, αναζωογόνησης κι ανανεώσης είναι η θεσμική αξιοποίηση της απλής αναλογικής. Ο ΣΥΝ προτείνει την απλή αναλογική, όχι ως λογιστική μέθοδο αναδιανομής εκλογικών ποσοστών, αλλά ως λειτουργικό όρο αναπροσαρμογής του πολιτικού συστήματος στις πραγματικές ανάγκες της χώρας και της εποχής.
Ο κ.πρωθυπουργίός οφείλει ο ίδιος να ξεκαθαρίσει τις απόψεις του. Γι' αυτό επανακαθετω αύριο σχετική ερώτηση προς τον κ.Σημίτη, καλώντας τον να ανοίξει τα χαρτιά του και να σταματήσει τα αναχρονιστικά πάιγνια τακτικής με το χρόνο και τον νόμο των εκλογών.
To Γραφείο Τύπου