Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/11/2013

Παρέμβαση του Γιάννη Μπαλάφα, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκδήλωση του περιοδικού «Μεταρρύθμιση» με θέμα: «Η κοινωνία απέναντι στη ναζιστική βία

Κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Μιλώντας για «ναζιστική βία»,  επιγραμματικά και αφαιρετικά, διακρίνω τρεις πλευρές, αλληλένδετες.

Η πρώτη: ΒΙΑ και ναζισμός/ φασισμός, γενικά.

Ο ναζισμός,  ως διακριτό κίνημα, έχει τις ρίζες του στην ιδεολογία του αντιδιαφωτισμού, όπως έχει υποστηρίξει ο γνωστός στοχαστής Αϊζάϊα Μπέρλιν.

Όμως, η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο ότι επέλεξε να αντιπαλέψει τις ιδέες του διαφωτισμού και κατ΄ επέκταση τις αξίες της μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης (δηλ. τον ορθό λόγο, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σοσιαλισμό κ.ο.κ.), με μέσα «επαναστατικά», δηλαδή  τη ΒΙΑ και τον ΠΟΛΕΜΟ.

Και είναι, ακριβώς, η εξύμνηση της βίας για τη βία η ουσία του φασισμού/ναζισμού, όπως έγραψε στις αρχές της δεκαετίας του ʼ30 ο Βάλτερ Μπένγιαμιν.

Η δεύτερη πλευρά, συμποσούται στο ερώτημα: «Γιατί τώρα, αυτή την ιστορική περίοδο, η έξαρση, η κλιμάκωση της ναζιστικής βίας, φθάνοντας μέχρι τη δολοφονία του Π. Φύσσα;

Διότι στη χώρα μας , πάνω σε ένα υπάρχον υπόστρωμα εθνικισμού και ρατσισμού, ήλθε η κρίση, ήλθαν οι τραγικές επιπτώσεις από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές υφεσιακής λιτότητας  που λίπαναν το έδαφος της Χρυσής Αυγής.

Διότι: Η φτωχοποίηση και η ανεργία, τους ενισχύει και τους αποθρασύνει. Όπως και η ύπαρξη ενός πολιτικού συστήματος κατώτερου  των περιστάσεων. Όπως και η συγκάλυψη και η ατιμωρησία των υπευθύνων. Όπως και η ανοχή, ακόμη και η αφομοίωση    μερικών από τις ιδέες της Χρυσής Αυγής, για να περιοριστεί τάχα η απήχησή της.

Και υπάρχει και η τρίτη πλευρά: Η βία η ανοιχτά εγκληματική, η ωμή ναζιστική βία. Το έγκλημα, η δολοφονία. Αλλά και άλλες δολοφονίες και ξυλοδαρμοί     και  τραυματισμοί. Και βία στα σχολεία. Και οι εκβιασμοί, η προστασία κ.λ.π. κ.λ.π.

Η Χ.Α. ως εγκληματική οργάνωση.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι

Πως πρέπει να σταθεί η κοινωνία και η πολιτεία απέναντι σ΄όλες τις εκφάνσεις της ναζιστικής βίας;

Από τη μία πλευρά είναι η αναγκαία εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Εδώ,  έχω δύο παρατηρήσεις:

Πρώτη: Όχι  στους συμψηφισμούς! Καμία ανοχή σε όλων των ειδών τους κλειστούς, στρατιωτικού τύπου, εγκληματικούς μηχανισμούς.

Δεύτερη παρατήρηση: Η έρευνα και η ανάδειξη των ενόχων να πάνε μέχρι το τέλος. Να περιλάβουν και τα πλοκάμια της Χρυσής Αυγής στους μηχανισμούς του κράτους. Πάντα στο έδαφος της δημοκρατίας, της συνταγματικής τάξης, χωρίς ακροβασίες, νομικές ή συνταγματικές.

Από την πλευρά μας, όπως γνωρίζετε, θεωρήσαμε θετική τη στάση της κυβέρνησης στη δίωξη της Χρυσής Αυγής,  παρά τις καθυστερήσεις. Τη θεωρήσαμε νίκη του αντιφασιστικού κινήματος και της διεθνούς δημοκρατικής κοινής γνώμης.

Και ακόμη δεν διστάσαμε να ψηφίσουμε την τροπολογία της κυβέρνησης για την «αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής», μετά από ουσιαστικές αλλαγές που προτείναμε και  έγιναν αποδεκτές και χωρίς – η τελική διατύπωση -  να μας καλύπτει 100%.

Υπάρχει και η δεύτερη πλευρά, η ευρύτερη διάσταση.

Να αντιμετωπισθούν, δηλαδή, τα ποτάμια που αρδεύουν το ναζισμό και τη βία του, όπως έγραψε πρόσφατα ο Κωστής Παπαϊωάννου, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου αντιφασισμού/αντιναζισμού  του 21ου αιώνα.

Αυτό το πλαίσιο πρέπει να περιλάβει, πρωτίστως:

-    Την αντιμετώπιση της σκληρής υφεσιακής λιτότητας και των μνημονιακών προγραμμάτων .

-    Την αντιμετώπιση της μεγάλης απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, ιδιαίτερα τον ευνουχισμό του κοινοβουλίου, τη συγκάλυψη της διαφθοράς και τη γενικευμένη ατιμωρησία.

-    Την ενίσχυση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας.

-    Την εμπέδωση μιας αίσθησης ασφάλειας στους πολίτες.

-    Την ουσιαστική παρέμβαση στα σχολεία στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι

Πιστεύω, ότι η κληρονομιά του δημοκρατικού ανθρωπισμού διατηρεί – διαθέτει σημαντικά αποθέματα πειθούς και ισχύος.

Τόσο απέναντι σε φαινόμενα παρακμής και αδράνειας της δημοκρατίας, καθώς και σε φαινόμενα αμφισβήτησης της καθολικής ισότητας των πολιτών, όσο και ενάντια σε όσους επιβουλεύονται τη δημοκρατία.

Και επιτρέψτε μου να συμπληρώσω ότι οι παραπάνω αναγκαίες τομές και υπερβάσεις μπορούν να τύχουν μιας ουσιαστικής αντιμετώπισης, μέσω της δημοκρατικής ανατροπής της παρούσας κυβερνητικής τάξης πραγμάτων και της ανάδυσης μιας νέας ελπίδας για την πατρίδα μας και τους κατοίκους της.