Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/11/2013

Ερώτηση Δ.Γάκη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εσωτερικών: Θα παραμείνει ενιαίος ο Δήμος Ρόδου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014;

Οι κάτοικοι της Ρόδου, ανησυχούν έντονα από τη ʽμικροπολιτικήʼ κυβερνητική τακτική σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα μετά τις αναφορές που συνεχώς δημοσιεύονται στον τοπικό τύπο για το μέλλον του Δήμου Ρόδου.

 Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ρόδου μετά της εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» (ν.3852/2010), απέκτησε ενιαία αυτοδιοικητική δομή και αποτελεί ενιαίο δήμο που καλύπτει το σύνολο της νήσου. Στο πλαίσιο της αποσαφήνισης του καθεστώτος του Δήμου Ρόδου μετά τις εκλογές του Μαΐου 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έθεσε έγκαιρα και τεκμηριωμένα το θέμα της διατήρησης ή μη της σημερινής δομής στο Δήμο Ρόδου στο κοινοβούλιο (αρ. πρωτ. κοινοβ. ελέγχου 1269/3-9-13). Η απάντηση όμως που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών ήταν γενικόλογη και χωρίς συγκεκριμένες προγραμματισμένες ενέργειες για το μέλλον των μεγάλων νησιωτικών δήμων. Ακόμα και μετά την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στη Ρόδο την 1η Οκτωβρίου 2013, είναι προφανής η κυβερνητική προσπάθεια να διατηρηθεί μια ομιχλώδης κατάσταση και η αβεβαιότητα στους πολίτες για το θέμα του «σπάσιμου» των μεγάλων νησιωτικών δήμων στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι νησιωτικοί Δήμοι. Δεν έχει μελετήσει τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αναπτυξιακή δυναμική των τοπικών κοινωνιών και το χειρότερο, το υπουργείο Εσωτερικών μοιάζει να προχωράει σε αποφάσεις, χωρίς να έχει μελετήσει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου του «Καλλικράτη». Ταυτόχρονα, συνεχίζεται – κατʼ επιταγή της τρόϊκα – η αποδόμηση του κράτους στη νησιωτική χώρα και οι τοπικές κοινωνίες κινδυνεύουν με οικονομική κατάρρευση.

Επειδή, χρειάζεται διαφάνεια και πλήρη ενημέρωση για τον κυβερνητικό σχεδιασμό στους νησιωτικούς ΟΤΑ και επειδή, οι πολίτες της Ρόδου περιμένουν την επίσημη και ρητή απάντηση του υπουργού και όχι γενικόλογες υποσχέσεις και διφορούμενους χρησμούς για τα κυβερνητικά σχέδια για το Δήμο Ρόδου.

Επειδή, οι πολίτες της Δωδεκανήσου αγωνίζονται για ουσιαστική Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα βασίζεται στην κατοχύρωση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των νησιωτικών ΟΤΑ και που θα λαμβάνει ειδικές μέριμνες για τη λειτουργία τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να προβεί σε κατάτμηση του Δήμου Ρόδου σε περισσότερους Δήμους; Αν ναι, έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη και επιχειρησιακό σχέδιο που να διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία των νέων δομών και τη βιωσιμότητά τους; Πως θα γίνει, για παράδειγμα, η κατανομή του προσωπικού και πως θα επιλυθούν τα οικονομικά και περιουσιακά θέματα που έχουν προκύψει από τη συνένωση των προηγούμενων δήμων στο πλαίσιο του «Καλλικράτη»;

2. Προτίθεται να προβεί σε άμεσες ενέργειες και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη με στελέχη και με πόρους τους μικρούς νησιωτικούς δήμους για την εύρυθμη λειτουργία τους, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των μικρών ακριτικών νησιών;

Ο ερωτών Βουλευτής:

Δημήτριος Γάκης