Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου προσπάθειας της μνημονιακής κυβέρνησης να οδηγήσει σε πλήρη διάλυση τις δημόσιες υπηρεσίες. Με το πρόσχημα του εξορθολογισμού των δαπανών της δημόσιας διοίκησης και των δημοσίων υπηρεσιών έχουμε δει δημόσιους οργανισμούς να συγχωνεύονται και να καταργούνται, υποκαταστήματα δημοσίων υπηρεσιών ζωτικής σημασίας για τους πολίτες, όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ, να κλείνουν οδηγώντας σε απίστευτη ταλαιπωρία το σύνολο των πολιτών, και σχέδια για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων –η λεγόμενη «κινητικότητα»– να προωθούνται. Φυσικά, πέρα από το πρόσχημα αυτό του εξορθολογισμού δαπανών, η μνημονιακή κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει την προσπάθειά της για τυφλή υποταγή στις επιταγές της τρόικας και για ικανοποίηση των μνημονιακών της δεσμεύσεων με τον μανδύα της «αναγκαίας μεταρρύθμισης» και «αναβάθμισης» του δημόσιου τομέα, προς όφελος της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών αλλά και του γενικότερου συμφέροντος.
Και εδώ παρουσιάζεται η αντίφαση στις ενέργειες της δικομματικής κυβέρνησης. Πώς είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και το γενικότερο συμφέρον, όταν όλα τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής έχουν οδηγήσει σε διάλυση και κατάρρευση τις δημόσιες υπηρεσίες; Και με ποιον τρόπο ακριβώς θα αναβαθμιστεί ο δημόσιος τομέας, όταν χιλιάδες επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ εξακολουθούν να παραμένουν για μεγάλο διάστημα –πολλές φορές για περισσότερο από τρία ή τέσσερα χρόνια– αδιόριστοι; ʽΈτσι, συνεπής στον σχεδιασμό της για την πλήρη αποδιάρθρωση του δημοσίου και τη συρρίκνωσή του στο ελάχιστο δυνατό, η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει συνολικά τους νέους διορισμούς στις υπηρεσίες του Δημοσίου, προβαίνει σε μια πρακτική συνεχόμενων αναβολών στη διαδικασία των προσλήψεων. Την αναστολή διορισμού που έγινε το 2010 (άρθρο 10 του ν. 3833/2010) και ανέφερε ότι οι διορισμοί θα γίνουν σταδιακά από το 2011 έως το 2013, ακολούθησε η κοινή εγκύκλιος ΥΠΕΣ και ΥΠΟΙΚ με αριθμό ΔΙΠΠ/Φ.2.9/29/22433/20-10-2010 που όριζε ότι οι επιτυχόντες ΑΣΕΠ έπρεπε όλοι να διοριστούν μέχρι το 2013, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έγινε. Ακολούθησαν το «μεσοπρόθεσμο», όπου το 2013 έγινε 2015 και τώρα με το «Νέο Μεσοπρόθεσμο » μεταβαίνουμε στο 2016 !!!
Συνεχίζοντας την πρακτική αυτή, η δικομματική κυβέρνηση καταδικάζει πάρα πολλούς συμπολίτες μας σε εργασιακή ομηρία, αβεβαιότητα για το μέλλον τους και κοινωνική περιθωριοποίηση, καθώς τους αφαιρεί τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Επειδή η πρακτική των συνεχόμενων αναβολών στη διαδικασία προσλήψεων στο δημόσιο συνιστά κατάφωρη παραβίαση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των επιτυχόντων στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
Επειδή όλα αυτά τα χρόνια έγιναν διορισμοί σε διάφορους τομείς, χωρίς να τηρείται καμία αναλογία, έγιναν μετατάξεις, υπηρεσίες παρέμειναν χωρίς αντικείμενο και γενικώς έγινε κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, ενώ από την άλλη όσοι κλήθηκαν από το ίδιο το κράτος να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του και κρίθηκαν αξιοκρατικά βάσει των προσόντων τους παρέμειναν –και παραμένουν– άνεργοι, καταδικαζόμενοι σε εργασιακή ομηρία και κοινωνική περιθωριοποίηση.
Επειδή όταν εκδόθηκαν οι προκηρύξεις, προϋπολογίστηκαν και τα αντίστοιχα κονδύλια στον κρατικό προϋπολογισμό, όπως συμβαίνει με όλες τις προκηρύξεις του ελληνικού δημοσίου.
Επειδή το κράτος συνεχίζει να εμπαίζει και να τιμωρεί συστηματικά όσους ακολούθησαν τη νόμιμη οδό του ΑΣΕΠ για διορισμό στον δημόσιο τομέα.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν, ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα της εργασιακής αποκατάστασης των επιτυχόντων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, κατά προτεραιότητα εκείνων που περιμένουν τον διορισμό τους για τρία ή και περισσότερα χρόνια;
2. Τι απέγιναν τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού που είχαν προβλεφθεί για τις εκδοθείσες προκηρύξεις, εφόσον δεν χρησιμοποιήθηκαν για τους προβλεπόμενους διορισμούς;
3. Θα εφαρμόσετε τις επιταγές του Συντάγματος στα θέματα της ισότητας και του δικαίου, βασικά θεμέλια μιας δημοκρατίας, καθώς τα αιτήματα των ανέργων επιτυχόντων του ΑΣΕΠ δεν έχουν να κάνουν μόνο με το νομικό πλαίσιο που παραβιάζεται κατάφωρα αλλά και με ζητήματα ηθικής τάξης που σε μια ευνομούμενη κοινωνία θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Στρατούλης Δημήτρης
Μητρόπουλος Αλέξης