Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού δήλωσε:
"Mετά την ενημέρωση που είχα από τον κ. Πρωθυπουργό αλλά και μετά από όσα άκουσα χθες από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανησυχώ πάρα πολύ για το τί περιμένει την ελληνική κοινωνία, τους ΄Ελληνες εργαζόμενους, την Ελλάδα στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Διατύπωσα ευθέως τις ανησυχίες μου στον κ. Πρωθυπουργό και ρητά επίσης διατύπωσα την αντίθεση του Συνασπισμού προς την κυβερνητική πολιτική.
Η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει έξω από την Ευρώπη όχι εξ αιτίας των πολιτών της, εξ αιτίας των εργαζομένων, αλλά εξ αιτίας των λαθεμένων πολιτικών των κυβερνήσεων, εξ αιτίας των αναχρονιστικών δομών που υπάρχουν στην οικονομία, το κράτος και την πολιτική. Ο ελληνικός λαός είναι ο μόνος που δεν φταίει για όλη αυτή τη δυσμενή εξέλιξη. Ο ελληνικός λαός είναι ο μόνος που εδώ και δεκατρία χρόνια προσφέρει υπέρμετρες θυσίες με άδικο τρόπο. Δυστυχώς και τώρα βλέπω ότι η κυβέρνηση με τη συνδρομή και της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι δογματικά προσανατολισμένη στην ίδια κατεύθυνση που θέλει νέα βάρη στον ελληνικό λαό και αφήνει άθικτες τις δομές που σπρώχνουν την Ελλάδα στο περιθώριο.
Βεβαίως η Ελλάδα πρέπει να είναι μέσα στην Ευρώπη, αλλά να είναι με τα δέκα εκατομμύρια των κατοίκων της και όχι με τους μισούς και με τους άλλους μισούς εξαθλιωμένους, γιατί αυτό θα αποτελεί μια πολύ μεγάλη πολιτική αποτυχία.
Η πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί δεν είναι ο μονόδρομος τον οποίον υποστηρίζει η κυβέρνηση. Η αναγκαία πολιτική θα προκύψει εάν υπάρξει μεταβολή στη συντηρητική πορεία της κυβερνητικής πολιτικής, εάν υπάρξει μεταβολή στις επιλογές που γίνονται με την συμφωνία και την στήριξη και της Ν.Δ., εάν μετατοπιστεί προς τα αριστερά ο άξονας της πολιτικής ζωής και των εξελίξεων.
Διετύπωσα στον κ. Πρωθυπουργό τις απόψεις του ΣΥΝ για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να βάζουν σε προτεραιότητα την φορολογική μεταρρύθμιση, που εξακολουθεί να μην συντελείται, την αναδιάρθρωση των δημοσίων δαπανών, που εξακολουθεί να μην επιτυγχάνεται, με αποτέλεσμα να υπάρχει σπατάλη και διαφθορά και επίσης τη δίκαιη κατανομή των βαρών και των θυσιών.
Τέλος, διατύπωσα την άποψη ότι για την Ενωμένη Ευρώπη των κοινωνιών και των πολιτών δεν αρκεί μονάχα το ΕΥΡΩ. Χρειάζονται ριζικές πολιτικές που θα καταπολεμούν την ανεργία, χρειάζεται αύξηση του προϋπολογισμού της Κοινότητας, εξουσίες στο Ευρωκοινοβούλιο, κοινή εξωτερική πολιτική για την ασφάλεια και την άμυνα, στοιχεία δηλαδή που θα εξασφαλίζουν την πραγματική σύγκλιση και την κοινωνική συνοχή. Τέτοια μέτρα απουσιάζουν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής των Βρυξελλών. Απουσιάζουν και από την κυβερνητική πολιτική".
To Γραφείο Τύπου