Ματαιώθηκε, και πάλι «λόγω κωλύματος» του Υπουργού Οικονομικών κ. Ι.Στουρνάρα, η σημερινή συζήτηση στη Βουλή, στο πλαίσιο της διαδικασίας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, Επίκαιρης Ερώτησης της βουλευτού Βʼ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη με θέμα, αυτή τη φορά, την ιδιωτικοποίηση του νερού («Απόσυρση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Πρόγραμμα Ιδιωτικοποιήσεων»).
Είναι η 5η Επίκαιρη Ερώτηση της Νάντιας Βαλαβάνη για θέμα ιδιωτικοποίησης προς τον, υπεύθυνο για το ΤΑΙΠΕΔ, Υπουργό Οικονομικών, που ματαιώνεται. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο ματαιώθηκαν 2 διαδοχικές Επίκαιρες Ερωτήσεις για τον ΟΠΑΠ, στις 5.7.2013 ματαιώθηκε η προγραμματισμένη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ πέρυσι, στις 25.9.12, είχε ματαιωθεί η συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για την Αγροτική Τράπεζα.
Ας σημειωθεί ότι στη σημερινή, όπως και στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η Επίκαιρη Ερώτηση είχε υποβληθεί από τη Νάντια Βαλαβάνη μετά την υποβολή (απλής) Ερώτησης με το ίδιο θέμα, συνυπογραμμένης και από άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κάθε φορά κατέληγε στον «κάδο» των λεγόμενων «αναπάντητων»…
Ας ελπίσουμε ότι το καθολικό κύμα αποϊδιωτικοποίησης και επαναδημοτικοποίησης του νερού στην Ευρώπη, που κατέληξε στο 1,9 εκ υπογραφές πολιτών για πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα και την αναδίπλωση, εξαιτίας του, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και προπαντός η πάλη για να σωθεί το νερό στη χώρα μας, δεν θα επιτρέψει οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ να έχουν την ίδια τύχη με τον ΟΠΑΠ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα.
«Είναι γνωστό ότι ο Επίτροπος Μ. Μπαρνιέ δήλωσε (21.6.2013) ότι «ουδέποτε η Επιτροπή πρότεινε εξαναγκαστικά ή έστω ενθάρρυνε την ιδιωτικοποίηση του νερού», γιʼ αυτό και «θʼ αφαιρέσει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας για τις Συμβάσεις Παραχώρησης», ενώ ο Επίτροπος Ο. Ρεν, απαντώντας (9.8.2013) σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή, ανέφερε ότι «η Επιτροπή έχει ήδη δηλώσει ότι δεν έχει πολιτική που να υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες ύδρευσης και έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αποσύρει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας για τις Συμβάσεις Παραχώρησης». Οι δηλώσεις αυτές ακολούθησαν την ενεργοποίηση της πρώτης Πρωτοβουλίας Πολιτών για δημοψήφισμα στην ιστορία της ΕΕ: Η Πρωτοβουλία “right2water” κατέθεσε το Σεπτέμβριο 1.857.605 υπογραφές υπό το κεντρικό σύνθημα «το νερό δεν είναι για πούλημα», ξεπερνώντας την υποχρεωτική quota από κάθε Κ-Μ, οι οποίες μετά την κύρωση της γνησιότητας τους από τα Κ-Μ υποχρεωτικά εντός 3μήνου, στις 4 Δεκεμβρίου θα υποβληθούν στα όργανα της ΕΕ μαζί με επίσημο αίτημα διεξαγωγής ανάλογου πανευρωπαϊκού δημοψηφίσματος.
Στον αντίποδα των παραπάνω επίσημων διαβεβαιώσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Τρόικας έχει επιβάλλει και η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αποδεχθεί, την πώληση των δυο μεγαλύτερων δημόσιων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, ως μνημονιακό όρο. Αυτή την περίοδο, μάλιστα, προωθεί εσπευσμένα «κούρεμα» των χρεών δήμων και δημοσίου προς τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ως «προαπαιτούμενο» για το υπόλοιπο «δόσης» του Ιουνίου 2013, προκειμένου οι 2 εταιρίες να παραδοθούν «προικοδοτημένες» στις μεγάλες γαλλικές πολυεθνικές του νερού και στους ντόπιους συνεργάτες τους στο πλαίσιο των υπό εξέλιξη διαγωνιστικών διαδικασιών. Κι επιμένουν στην απρόσκοπτη συνέχιση αυτών των διαδικασιών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη παγκόσμιο κύμα αποϊδιωτικοποίησης και επαναδημοτικοποίησης του νερού, που στην Ευρώπη ξεκίνησε από το Παρίσι και σήμερα βρίσκει το Βερολίνο στην τελευταία φάση πλήρους επαναδημοτικοποίησης του νερού του.
Επειδή ο ΟΗΕ αναγνωρίζει μεταξύ άλλων, ότι «το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό συνεπάγεται ότι ο καθένας πρέπει να έχει πρόσβαση σε επαρκές, σε φυσικά αποδεκτό και οικονομικά ανεκτό νερό για προσωπική και οικιακή χρήση». Επειδή παντού όπου οι πολυεθνικές του νερού πήραν στην κατοχή τους εταιρείες ύδρευσης, υπαναχώρησαν από τις συμβατικές υποχρεώσεις για αποτελεσματική συντήρηση κι επέκταση των δικτύων και διασφάλιση καλής ποιότητας, ενώ «εκτόξευσαν» στα ύψη την τιμή. Επειδή οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ είναι σημαντικά κερδοφόρες και διαθέτουν δυνατότητα εκσυγχρονισμού του δικτύου τους, όσο και των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Θα αποσυρθούν οι εταιρίες ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) από το γενικό «ξεπούλημα» των δημοσίων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, που συντελείται τη τρέχουσα περίοδο στην Ελλάδα;»