Με την Φ 120.67/69/134090/Β2 (23 Σεπτεμβρίου 2013) Υπουργική Απόφαση τίθεται σε διαθεσιμότητα ο Κωνσταντίνος Κάππας, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και υποχρεώνεται σε αποχή από τα διδακτικά και ερευνητικά του καθήκοντα, καθώς και σε αποχή από τη συμμετοχή στα διάφορα πανεπιστημιακά όργανα και εκλεκτορικά σώματα.
Πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση στα ακαδημαϊκά χρονικά. Η απόφαση του Υπουργού να θέσει τον Κωνσταντίνο Κάππα εκτός καθηκόντων επικυρώνει και υλοποιεί άμεσα την ευθεία παρέμβαση της δικαστικής αρχής στην επιστημονική λειτουργία του Πανεπιστημίου.
Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Κάππας, πριν από δύο χρόνια ήρθε αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη, μόνο και μόνο επειδή διατύπωσε, ως όφειλε, την επιστημονική του κρίση, σε εισήγηση για την πλήρωση μιας θέσης συμβασιούχου διδάσκοντα με το ΠΔ 407/80. Η μήνυση έγινε από υποψήφιο για τη θέση, ο οποίος δεν εκλέχθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής. Η πρωτόδικη απόφαση υπήρξε αθωωτική, αλλά ο Εισαγγελέας άσκησε έφεση γιατί θεώρησε πως ο άλλος υποψήφιος είχε ανώτερα προσόντα (!) και γιατί ο εισηγητής Κ. Κάππας δεν αξιολόγησε το πιστοποιητικό στρατολογίας του υποψηφίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νομοθεσία αλλά και την πρακτική όλων των Ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας, υπεύθυνοι για τον έλεγχο νομιμότητας από πλευράς τυπικών προσόντων –π.χ., εκπλήρωση ή μη των στρατιωτικών υποχρεώσεων των υποψηφίων- δεν είναι ο εισηγητής, αλλά η Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης των διδασκόντων, οι διοικητικές υπηρεσίες και τελικά ο Πάρεδρος του Ελεγκτικού Συμβουλίου ο οποίος εγκρίνει και την δαπάνη. Παρόλα αυτά, με την αρ. 930/2013 Απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας ο Κ. Κάππας κηρύχθηκε ένοχος για την πράξη παράβασης καθήκοντος και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης οκτώ (8) μηνών με τριετή αναστολή.
Είναι προφανές πως η άμεση εισαγγελική παρέμβαση σε διαδικασία ακαδημαϊκής κρίσης συνιστά σαφέστατη παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ακαδημαϊκής αυτοτέλειας, αφού μόνο τα θεσμικά όργανα (Πρόεδρος και Γενική Συνέλευση του Τμήματος) έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την επιλογή των πανεπιστημιακών διδασκάλων, μονίμων και συμβασιούχων.
Επειδή η παρέμβαση του εισαγγελέα συνιστά ποινικοποίηση της επιστημονικής κρίσης πανεπιστημιακού δασκάλου, που δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
1) Προτίθεται να ανακαλέσει την Υπουργική Απόφαση με την οποία τίθεται εκτός καθηκόντων ο Κωνσταντίνος Κάππας;
2) Τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να διασφαλιστεί η ελεύθερη επιστημονική κρίση και να αποτραπούν οιοσδήποτε πιθανές μεθοδεύσεις για την ποινικοποίησή της;
Ο ερωτών Βουλευτής
Τάσος Κουράκης