Η κυβέρνηση, με τις σημερινές υποσχέσεις και νέες εξαγγελίες της περί ψηφιακής /δορυφορικής/ συνδρομητικής τηλεόρασης, εγκαταλείπει προηγούμενες διακηρύξεις της και δρομολογεί λύσεις αγνοώντας τους κοινωνικούς φορείς, τα κόμματα, το ΕΣΡ, το ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο, και τις συνταγματικές επιταγές. Έτσι:
απελευθερώνει ουσιαστικά την πρόσβαση προς την ψηφιακή τεχνολογία πριν ακόμα καθορίσει τα κριτήρια και τους όρους ανάπτυξής της.
εγκαταλείπει το σύστημα των δημόσιων οπτικοακουστικών μέσων (ΕΡΤ ΑΕ-ΟΤΕ) στην τύχη τους, χωρίς δεσμευτικούς στόχους και προοπτική.
το μόνο συγκεκριμένο που εξαγγέλλει είναι η καθιέρωση συμβατού αποκωδικοποιητή που είναι ήδη καθιερωμένος με σχετική οδηγία στην Ε.Ε.
Ο ΣΥΝ εκτιμά ότι η κυβέρνηση με την πολιτική και τις παλινωδίες της φέρει ευθύνη για το διαιωνιζόμενο χάος στο τηλεοπτικό μας τοπίο και την αδιαφανή διαχείριση του προβλήματος της ψηφιακής τηλεόρασης.
Ο ΣΥΝ τονίζει ότι:
1. Η λειτουργία της Ψηφιακής Τηλεόρασης δεν πρέπει να αφεθεί στους νόμους της ανεξέλεγκτης αγοράς.
2. Ο δημόσιος τηλεοπτικός μας φορέας (ΕΡΤ), όπως επιβάλλει η Συνταγματική και Κοινοτική επιταγή (ʼρθρο 15 του Συντάγματος, πρωτόκολλο 32 της συνθήκης του ʼμστερνταμ), πρέπει να παίξει κεντρικό και ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ψηφιακής τηλεόρασης.
3. Απαιτείται η άμεση θέσπιση ενός θεσμικού πλαισίου, που θα διασφαλίζει:
την διαφάνεια και τον πλουραλισμό
τα δικαιώματα και συμφέροντα του Έλληνα πολίτη, της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού δημοσίου.
την προστασία της γλώσσας μας και της πολιτιστικής μας ιδιαιτερότητας.
την πραγματική ισοτιμία όλων εκείνων που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ελληνική τηλεοπτική αγορά, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια και παράθυρα μονοπωλιακού ελέγχου και αντίστοιχης συγκέντρωσης εξουσίας.
τη συμβατότητα της ψηφιακής τεχνολογίας σε όλα τα συστήματα πρόσβασης στην ελληνική αγορά και το δημόσιο διαχειριστικό έλεγχο του περιβόητου κωδικοποιητή-αποκωδικοποιητή και
αυστηρές ρήτρες στον ιδιοκτησιακό έλεγχο, για το συμβατό ή μη της συμμετοχής προσώπων σε επιχειρήσεις ιδιωτικών Μέσων Επικοινωνίας όπως άλλωστε προβλέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο.
4. Η κάλυψη του ελλείμματος ενημέρωσης και διαφάνειας στον όλο χειρισμό του θέματος από την κυβέρνηση επιβάλλει:
την άμεση ενημέρωση των πολιτών και της κοινωνίας, την αναλυτική συζήτηση κομμάτων και ενδιαφερομένων φορέων με στόχο την επιδίωξη ορθής και κοινά αποδεκτής ρύθμισης με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.
5. Επιβάλλεται να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί ο ρόλος του ΕΣΡ ως ανεξάρτητης εποπτικής και ρυθμιστικής αρχής στον τηλεοπτικό τομέα.
6. Τέλος είναι αναγκαίο να υπάρξουν παρεμβάσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για βελτιωτική αναθεώρηση ειλημμμένων αποφάσεων και ρυθμίσεων, που ευνοούν μονοπωλιακούς ελέγχους της τηλεοπτικής αγοράς.
To Γραφείο Τύπου