Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
22/05/1998

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η κυβέρνηση, με τις σημερινές υποσχέσεις και νέες εξαγγελίες της περί ψηφιακής /δορυφορικής/ συνδρομητικής τηλεόρασης, εγκαταλείπει προηγούμενες διακηρύξεις της και δρομολογεί λύσεις αγνοώντας τους κοινωνικούς φορείς, τα κόμματα, το ΕΣΡ, το ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο, και τις συνταγματικές επιταγές. Έτσι:

Ο ΣΥΝ εκτιμά ότι η κυβέρνηση με την πολιτική και τις παλινωδίες της φέρει ευθύνη για το διαιωνιζόμενο χάος στο τηλεοπτικό μας τοπίο και την αδιαφανή διαχείριση του προβλήματος της ψηφιακής τηλεόρασης.

Ο ΣΥΝ τονίζει ότι:

1. Η λειτουργία της Ψηφιακής Τηλεόρασης δεν πρέπει να αφεθεί στους νόμους της ανεξέλεγκτης αγοράς.

2. Ο δημόσιος τηλεοπτικός μας φορέας (ΕΡΤ), όπως επιβάλλει η Συνταγματική και Κοινοτική επιταγή (ʼρθρο 15 του Συντάγματος, πρωτόκολλο 32 της συνθήκης του ʼμστερνταμ), πρέπει να παίξει κεντρικό και ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ψηφιακής τηλεόρασης.

3. Απαιτείται η άμεση θέσπιση ενός θεσμικού πλαισίου, που θα διασφαλίζει:

4. Η κάλυψη του ελλείμματος ενημέρωσης και διαφάνειας στον όλο χειρισμό του θέματος από την κυβέρνηση επιβάλλει:

5. Επιβάλλεται να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί ο ρόλος του ΕΣΡ ως ανεξάρτητης εποπτικής και ρυθμιστικής αρχής στον τηλεοπτικό τομέα.

6. Τέλος είναι αναγκαίο να υπάρξουν παρεμβάσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για βελτιωτική αναθεώρηση ειλημμμένων αποφάσεων και ρυθμίσεων, που ευνοούν μονοπωλιακούς ελέγχους της τηλεοπτικής αγοράς.

To Γραφείο Τύπου