Το εναρκτήριο λάκτισμα λεηλασίας και παράδοσης της ΕΥΔΑΠ σε διάφορα μικρά και ιδιαιτέρως μεγάλα συμφέροντα, δόθηκε με την είσοδο της ΕΥΔΑΠ στο χρηματιστήριο τον Ιανουάριο του 2000. Μέσα από ένα αιμομικτικό σύμπλεγμα κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., των διορισμένων από αυτές διοικήσεων, και μιας κλειστής ομάδας διευθυντικών στελεχών δημιουργήθηκε το σύστημα διευκόλυνσης συγκεκριμένων συμφερόντων, με στόχο τη λεηλασία του δημόσιου χρήματος και τη τελική της ιδιωτικοποίηση.
Συγκεκριμένα: Στην αποθήκη υλικών του Περισσού είχε εμφανιστεί ένα τεράστιο έλλειμμα και με εντολή του «λαθρεπιβάτη» του Learjet του ιδιοκτήτη του ΟΠΑΠ, Στέλιου Σταυρίδη, διεξήχθη ΕΔΕ και εσωτερικός έλεγχος. Τα πορίσματα της ΕΔΕ και του εσωτερικού ελέγχου παραπέμπονται στις καλένδες με μόνο «μέτρο» το κλείσιμο της αποθήκης Περισσού, ενώ ταυτόχρονα, όσοι κατήγγειλαν ή προχώρησαν στον έλεγχο των καταγγελιών μετατίθενται από την παρούσα διοίκηση και έτσι απομακρύνονται από τις θέσεις τους. Αντίθετα, οι ελεγχόμενοι ως υπεύθυνοι για τη μη τήρηση των αυτονόητων διαδικασιών που θα απέτρεπαν τέτοια φαινόμενα, προάγονται σε νέες και μάλιστα ανώτερες διευθυντικές θέσεις, προφανώς για να συνεχίσουν το «επιτυχημένο» έργο τους.
Είναι φανερό ότι η προσπάθεια από την πλευρά της διοίκησης είναι να συνεχισθεί ο ίδιος τρόπος διαχείρισης που ίσχυε μέχρι σήμερα. Δηλαδή από τη μία πλευρά να κερδοσκοπούν ορισμένοι και από την άλλη πλευρά να απογοητευθούν όσοι προσπαθούν να αποτρέψουν αυτά τα φαινόμενα, κάνοντας απλώς τη δουλειά τους, δίνοντας έτσι η διοίκηση το μήνυμα προς όλους για πλήρη υποταγή και απόλυτη σιγή με μόνη επιλογή τη συνενοχή ή το περιθώριο.
Η παρούσα διοίκηση οφείλει να απαντήσει: Άλλαξε ο τρόπος ελέγχου της διακίνησης των υλικών από τις αποθήκες της ΕΥΔΑΠ; Διασταυρώνεται η ανάλωσή τους ανά συγκεκριμένο έργο, εργολαβία και ανά έτος; Διασταυρώνονται τα υλικά που χορηγούνται σε εργολαβίες με τις εργασίες που αναφέρονται στους Λογαριασμούς - Πιστοποιήσεις που υποβάλλουν οι Ανάδοχοι για την πληρωμή τους;
Την ίδια παρελκυστική τακτική ακολουθεί η σημερινή διοίκηση και στον Έλεγχο των εργολαβιών του δικτύου ύδρευσης, όπου το μόνο που φρόντισε να κάνει -και μάλιστα αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της- ήταν να απομακρύνει από τη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου τον διευθυντή και τους ελεγκτές που πραγματοποίησαν τον έλεγχο και να ακολουθήσει για το αντικείμενο και αυτής της Διεύθυνσης, την πεπατημένη της πρόσληψης εξωτερικών συνεργατών και συμβούλων οι οποίοι έναντι αμοιβής παρέχουν όποια υπηρεσία και συμβουλή τους ανατεθεί, με την ιδιαίτερα προσφιλή μέθοδο των λεγόμενων «Πρόχειρων Διαγωνισμών».
Στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας και δεοντολογίας επιβάλλουν την άμεση δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων και των προτάσεων των συγκεκριμένων Ελέγχων, όπως επίσης και τη θεσμοθέτηση από το Δ.Σ. της Εταιρείας νέων κανόνων και διαδικασιών ελέγχου των εργολαβιών που θα πρέπει να περιλαμβάνουν θεσμοθετημένες διαδικασίες και ασφαλιστικές δικλείδες για την τήρηση των συμβατικών όρων και των τεχνικών προδιαγραφών, η τήρηση των οποίων είναι προφανώς ιδιαίτερα δύσκολη για τους αναδόχους όταν προσφέρουν τόσο υψηλά ποσοστά εκπτώσεων.
ΝΕ ΔΕΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Ι ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΕΥΔΑΠ