Η Σύνοδος άρχισε με χαιρετισμό του Προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου, ο οποίος τόνισε:
Τα κοινωνικά προβλήματα, πριν απ όλα το πρόβλημα της ανεργίας, αποτελούν το κρίσιμο πεδίο για την πορεία ενοποίησης της Ευρώπης. Η Ενωμένη Ευρώπη ή θα είναι κοινωνική ή δεν θα υπάρξει. Η προώθηση δημοκρατικών θεσμών για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα. Η λειτουργία της ΟΝΕ και η διαχείριση των συνεπειών της στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των χωρών-μελών, δεν είναι δυνατόν να αφεθούν στη δικαιοδοσία της Συνέλευσης των Τραπεζών. Επιβάλλονται πολιτικοί θεσμοί, που θα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή.
Πρωταρχική είναι, ακόμα, η ανάγκη διαμόρφωσης κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Το όραμα της Βοσνίας είναι νωπό και η έκρηξη στο Κοσσυφοπέδιο απειλεί όλους μας. Η εικόνα μιας «Ευρώπης που είναι οικονομικός γίγας, αλλά πολιτικός νάνος», δεν μπορεί να είναι η μορφή της Ενωμένης Ευρώπης. Τα δύσκολα προβλήματα της Ευρώπης δεν αντιμετωπίζονται με τη φυγή στο παρελθόν, με την επιστροφή στον εθνικό απομονωτισμό, με τη φοβία απέναντι στην πολιτική ενοποίηση, με την παθητική αποδοχή τετελεσμένων.
Είναι αναγκαία η συντονισμένη στάση των εργαζομένων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των κοινωνικών κινημάτων, των πνευματικών δυνάμεων της δημοκρατικής αριστεράς, σοσιαλιστών, οικολόγων, σοσιαλδημοκρατών και ριζοσπαστών της Αριστεράς.
Πλαίσιο κοινής δράσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μπορούν να αποτελέσουν οι πρωτοβουλίες:
Για την αύξηση των πόρων του κοινοτικού προϋπολογισμού
Για την αντιμετώπιση των ρυθμίσεων του Συμφώνου Σταθερότητας κι Ανάπτυξης.
Για την καθιέρωση του 35ωρου εβδομαδιαίας απασχόλησης, χωρίς μείωση των αποδοχών.
Για τη δημιουργία κοινής πολιτικής για την ανεργία και τα κοινωνικά προβλήματα με κοινό ταμείο που θα δημιουργηθεί από τις περικοπές κατά 2,5% των στρατιωτικών δαπανών κάθε χώρας, κατ αναλογία των προϋπολογισμών τους.
Για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου στον έλεγχο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και των οργάνων της.
Για μια Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη Ειρήνης και Αφοπλισμών για το νέο μοντέλο ασφάλειας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.
Για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τις δημοκρατικές εγγυήσεις προστασίας από τους αποκλεισμούς, το ρατσισμό, την ξενοφοβία και τους εθνικιστικούς και θρησκευτικούς φανατισμούς.
Για την οικολογική διάσταση της ανάπτυξης, την αειφόρο ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής.
Κλείνοντας την ομιλία του. ο Ν.Κωνσταντόπουλος πρότεινε:
Η Ομάδα της Αριστεράς και της Βορειοευρωπαϊκής Πράσινης Αριστεράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να θέσει υπό την αιγίδα της τη συνάντηση που έχει προτείνει ο Συνασπισμός μεταξύ κομμάτων και κινήσεων της Αριστεράς και της Οικολογίας καθώς και μη κυβερνητικών οργανώσεων (M.G.O.) Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου.
Η Ευρωομάδα της Αριστεράς να πάρει μέρος στο Φόρουμ που θα οργανώσει ο Συνασπισμός το Δεκέμβριο, μεταξύ πολιτικών και πνευματικών προσωπικοτήτων, διανοουμένων και ηγετών κινημάτων, με θέμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με την ευκαιρία των πενήντα χρόνων από την υπογραφή της Διακήρυξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
To Γραφείο Τύπου