Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/11/2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΣΤΟΝ Ρ/Σ ΣΚΑΪ (Λυριτζής – Οικονόμου)

-    Καλημέρα, κ. Σκουρλέτη. Χαμός έτσι; Όλα ανοιχτά. Δώσατε κι εσείς, πάντως, μια σκληρή απάντηση για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό σας, απʼ ότι είδα;

Σε τι ακριβώς αναφέρεστε;

-    Στο αν υπήρχαν ζαχαριαδικοί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ξέρετε, ο ζαχαριαδισμός  και ο σταλινισμός ήταν πολύ σκληρές καταστάσεις. Και θα πρέπει κανείς, όταν χρησιμοποιεί αυτούς τους όρους να είναι πολύ προσεκτικός. Και, βεβαίως, να έχει συνείδηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο δημοκρατικό κόμμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής και όση σχέση έχει το νερό με τη φωτιά, άλλη τόση σχέση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον σταλινισμό και τον ζαχαριαδισμό.

-    Είναι, όμως, ένα θέμα όταν το λέει ένας βουλευτής αυτό. Μπορεί να είναι έτσι όπως το λέτε εσείς, γιατί δόξα το θεό από απόψεις και συνιστώσες δεν έχετε πρόβλημα, αλλά είναι ένα θέμα όταν το λέει ένας βουλευτής αυτό.

Είναι μεγάλο θέμα και ειλικρινά εγώ δεν μπορώ να καταλάβω - γιατί παρακολούθησα την Κοινοβουλευτική Ομάδα, κυριάρχησε ένα πνεύμα συντροφικής συζήτησης αναφορών γύρω από την ανάγκη να είμαστε όλοι πιο συλλογικοί, πιο αλληλέγγυοι στον τρόπο που λειτουργούμε, που εκφραζόμαστε δημόσια -  πώς δύο ώρες μετά ο κ. Τατσόπουλος εμφανίστηκε μάλιστα και δικαιωμένος από μια συζήτηση που μάλλον του άσκησε κριτική. Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω.

-    Πάντως έχει και μια καινούργια σελίδα στη σύγκρουσή σας με τα «ΝΕΑ». Είδαμε σήμερα πρωτοσέλιδο στα «ΝΕΑ», να σας κατηγορεί για σταλινισμό, για σταλινικούς. Αυτό λέει η εφημερίδα στην ουσία, όταν έχει τον Στάλιν να κρατάει σα μωρό τον κ. Τσίπρα, ότι στην πραγματικότητα αυτό είστε. Τι απαντάτε;

Καλά κάνατε και το αναφέρατε, γιατί εγώ θέλω να σας θυμίσω και τι άλλο έχουν γράψει και τι άλλο έχουν σκιτσάρει στα «ΝΕΑ». Έχουν εμφανίσει τον κ. Τσίπρα ως τσολιά, τον έχουν εμφανίσει ντυμένο με την αμερικανική σημαία, τώρα τον εμφανίζουν ως σταλινικό. Θα σας έλεγα το εξής, κάτι που ειπώθηκε και από τα χείλη του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας χθες. Δεν υπάρχει σήμερα πιο ακραίο, πιο σταλινικό, μνημονιακό, μιντιακό μπλοκ από αυτό που εκφράζεται κυρίως από τα «ΝΕΑ» κάθε πρωί και από το Mega κάθε απόγευμα.

Είναι ένα καθημερινό δείγμα γραφής, το οποίο αποτυπώνει πλήρως, με την κυριολεξία της έννοιας και του όρου αυτή την αντίληψη.

-    Ναι, αλλά όπως ξέρετε, αυτά είναι πρώτα και σε αναγνωσιμότητα και σε τηλεθέαση. Άρα, είμαστε όλοι σταλινικοί σε αυτή τη χώρα;

Αυτή τη λογική δεν τη δέχομαι. Σε όλες τις ποιοτικές έρευνες που έχουν γίνει για τα ΜΜΕ το πιο απαξιωμένο, ως προς την αξιοπιστία, κανάλι είναι το Mega.

-    Γιʼ αυτό η ερώτηση είναι σαφής και έχει και πολιτικό περιεχόμενο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζεται για το κατά πόσο θα ήθελε και θα έπρεπε να συνεχίσει να στέλνει στελέχη του στο Mega - σε όλες τις εκπομπές, όχι μόνο στου κ. Πρετεντέρη – είτε θα σταματήσουν τα στελέχη του να δίνουν συνεντεύξεις στα «ΝΕΑ». Στο συγκρότημα ιδιαίτερα.

Υπάρχει αυτός ο προβληματισμός. Και αυτός, βεβαίως, δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με τα όσα μας καταλογίζουν περί λογοκρισίας, γιατί εμείς δεν πάμε να λογοκρίνουμε κάποιον. Σε μια συγκεκριμένη αντίληψη υποτιθέμενης δημοσιογραφίας είμαστε αντίθετοι.

Εμένα μου θυμίζει μια δημοσιογραφία κατά παραγγελία, μου θυμίζει «εκτελεστές μνημονιακών συμβολαίων».

Και γνωρίζουμε ποιοι κρύβονται από πίσω. Για παράδειγμα, ο κ. Ψυχάρης γνωρίζει σήμερα ότι αν αυτή τη στιγμή σπάσει αυτό το σύστημα διαπλοκής, δεν θα παίρνει αφειδώς δάνεια για να κρατάει μια χρεοκοπημένη επιχείρηση. Ενώ την ίδια ώρα, ο κάθε μεροκαματιάρης ιδιοκτήτης μιας κατοικίας πραγματικά χτυπάει η καρδούλα του, αν από την 1/01 του έτους θα του βάλουν το σπίτι στον πλειστηριασμό. Εκεί είναι ανάλγητη η πολιτεία. Στον κ. Ψυχάρη μπορεί να τα χαρίζει τα λεφτά έτσι.

-    Μια και το θέτετε το θέμα, κ. Σκουρλέτη, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, θα διερευνήσετε αυτές τις υποθέσεις δανείων προς μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους κλπ;

Ε, δεν πρέπει να αποκατασταθεί η τάξη; Βεβαίως. Και έχουν ευθύνη και τα διευθυντικά στελέχη των τραπεζών. Γιατί οι καταθέσεις δεν είναι δικές τους. Είναι του κ. Οικονόμου, η δικιά σας, η δικιά μου….

-    Άρα, λέτε ότι στην ουσία είναι πόλεμος για να μην έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ;

 Ένας πόλεμος, ο οποίος δεν πείθει πια και γυρνάει μπούμερανγκ στους εμπνευστές του.

-    Και άρα όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται  και προβάλλεται και από αυτές τις πλευρές, ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά ίσως στην σκληρότερη διαπραγμάτευση και η κυβέρνηση είναι ανένδοτη – είδατε ίσως και τη διαρροή προς στον Guardian από δηλώσεις ανώτατου  κυβερνητικού αξιωματούχου, λέγεται δε ότι είναι στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αλλά δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε ακόμα – αλλά, εν πάση περιπτώσει, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί κανένα άλλο μέτρο γιατί αν υπάρχει οποιοδήποτε άλλο μέτρο θα υπάρξει επανάσταση στη χώρα και τι είναι αυτά που κάνει η τρόικα δεν μπορεί να καταλάβει που βρισκόμαστε…. Όλα αυτά είναι ένα παιχνίδι, ένα θέατρο;

Δεν είναι θέατρο η διαπίστωση. Όποιος την κάνει, νομίζω ότι έχει αντιληφθεί τα πράγματα όπως έχουν, ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Αυτό το αντιλαμβανόμαστε όλοι.

Εκείνο που αποκαλύπτεται πλέον, είναι το τραγικό αδιέξοδο που έχει οδηγήσει αυτός ο δρόμος του μνημονίου. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που ο κόσμος δεν αντέχει. Σας θυμίζω ότι σε κάθε φάση ελέγχου από την τρόικα του μνημονιακού προγράμματος, πάντοτε δεν πιάναμε τους στόχους. Είναι τυχαίο; Όχι βέβαια. Είναι μια λάθος συνταγή, η οποία ακριβώς λόγο του υφεσιακού χαρακτήρα αυτής της πολιτικής, πάντα τους ξέφευγε και πάντοτε καλούμαστε να πάρουμε νέα μέτρα.

Έχουμε, λοιπόν, μια υποτιθέμενη διαπραγμάτευση, όχι για πλευρές αυτής της πολιτικής, όχι για τον πυρήνα αυτής της πολιτικής, αλλά για το πού θα πάρουν τα λεφτά. Αυτά δεν είναι διαπραγμάτευση.

-    Θα σας κάνω μια τελευταία ερώτηση, επειδή έχουν ανοίξει οι συζητήσεις περί συνεργασιών – ρωτήσαμε το πρωί και τη ΔΗΜΑΡ – ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτή την πόρτα του στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ;

Και βέβαια έχει, και μάλιστα μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση αναζητά μια νέα στρατηγική και τακτική. Μετεωρίζεται. Εμείς, παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τον προσυνεδριακό διάλογο και, προφανώς, περιμένουμε και τις αποφάσεις του συνεδρίου.

-    Δεν τους αποκλείετε, όμως, σαν πιθανό εταίρο;

Θεωρώ ότι οι ίδιοι καλούνται σήμερα να αποσαφηνίσουν την πολιτική τους απέναντι στον ακραίο φιλελευθερισμό, να αποτιμήσουν τη δικιά τους πορεία και θεωρώ επίσης ότι, εάν τελικά το κάνουν αυτό με το σωστό τρόπο, αυτό θα είναι κάτι πολύ γόνιμο.

-    Ευχαριστούμε πολύ.

To Γραφείο Τύπου