Για την κυβερνητική πολιτική
Ο κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του ζουν στον κόσμο τους και ασχολούνται με τον εαυτό τους, την ώρα που όλα γύρω βράζουν.
Η κυβερνητική πολιτική τα κατάφερε έτσι ώστε δύο μόλις χρόνια μετά τις εκλογές να επικρατεί στην Ελλάδα βαρύ κι ασφυκτικό κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό κλίμα.
Η κυβερνητική πολιτική του κ. Σημίτη έχει ήδη κουράσει όλους κι ανησυχεί διαρκώς και πιο πολλούς.
Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του κ. Σημίτη το μόνο που καταφέρνει είναι να ξοδεύει χρόνο, να σπαταλάει πόρους και να αναστατώνει τον κόσμο, επιβάλλοντας διαρκώς βάρη και θυσίες, με άδικο τρόπο.
Με την κυβερνητική πολιτική του κ. Σημίτη δεν κερδίζει η κοινωνία σε συνοχή, δεν κερδίζει η οικονομία σε ανάπτυξη, δεν κερδίζει η πολιτική σε αξιοπιστία.
Τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν για κανένα θέμα ενιαία άποψη. Μαίνεται ο πολιτικός κλεφτοπόλεμος στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο ελληνικός λαός και πάρα πολλοί από εκείνους που ψήφισαν τον κ. Σημίτη δεν χρωστάνε τίποτε να δέχονται κατά πρόσωπο, καθημερινά, αυτό το ύφος κι αυτό το ήθος της εξουσίας. Τα προγράμματα κινησιοθεραπείας, οι σημειώσεις εργασίας και οι διαφημιστικές καμπάνιες δεν αναπληρώνουν τη διχασμένη πολιτική ενότητα και την χαμένη κοινωνική στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής.
Για τη δίωξη ΓΣΕΕ και Ιονικής
Για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια η ΓΣΕΕ σέρνεται σε δίκη με κυβερνητική πρωτοβουλία.
Πρόκειται για δείγμα αυταρχισμού κι αντιδημοκρατικό ολίσθημα, που μεγαλώνουν τα αδιέξοδα και την υποτίμηση της κοινωνίας και της δημόσιας περιουσίας. Πουλώντας όσο-όσο τράπεζες κι επιχειρήσεις δεν γίνεται εξυγίανση. Σέρνοντας άρον-άρον στα δικαστήρια κοινωνικούς φορείς, δεν εξασφαλίζεις κοινωνική συναίνεση και διαρθρωτικές αλλαγές.
Για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου
Οι καθημερινές τριβές του νέου Αρχιεπισκόπου με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας υπογραμμίζουν την ανάγκη σοβαρής συζήτησης του θέματος των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας. Σοβαρή ανάγκη επαναρρύθμισης των σχέσεων αυτών μέσα από τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος προς την κατεύθυνση διάκρισης Κράτους-Εκκλησίας.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν μπορεί ούτε πρέπει να αντιμετωπίζεται με παραπολιτικά σχόλια, τηλεοπτικά παράθυρα ή χειροκροτήματα στις εκκλησίες.
Αποτελεί δείγμα πολιτικής ατολμίας και κομματικής υστεροβουλίας το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. δεν θέλησαν να προτείνουν στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος το χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας.
Η Ελλάδα έχει πολλά και σύνθετα προβλήματα μπροστά της και δεν έχει την πολυτέλεια να δημιουργηθεί κι ένα ακόμα από την επιδίωξη σύγχυσης στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, εκκλησιαστικών και κοσμικών ρόλων.
Για το Κοσσυφοπέδιο
Το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται σε έκρηξη. Καθημερινός ο κίνδυνος ανάφλεξης, με αποσταθεροποιητικές συνέπειες για όλους μας.
Πρέπει να ενεργοποιηθεί αμέσως η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, πριν είναι αργά. Το δράμα της Βοσνίας είναι νωπό. Η Ελλάδα να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο.
Στόχος η πολιτική λύση με διπλωματικές πρωτοβουλίες που θα κατοχυρώνουν τον σεβασμό των συνόρων, το καθεστώς αυτονομίας της περιοχής και δεν θα αφήνουν περιθώρια για αποσχιστικές τάσεις και πολεμικές εκκαθαρίσεις καταστολής.
Υπάρχει και η εσωτερική ελληνική διάσταση που θέλω να τονίσω.
Το Κόσσοβο υπό ανάφλεξη. Οι εξελίξεις στο Κυπριακό έχουν μπει στο δρόμο των αμερικανικών πρωτοβουλιών. Η διάσκεψη Κορυφής της Ε.Ε. στο Κάρντιφ μεθαύριο θα είναι κρίσιμη για τα ελληνοτουρκικά.
Εν όψει όλων αυτών των σοβαρών καταστάσεων στην Ελλάδα, οι πάντες έχουν άγνοια. Ο κ. Σημίτης θα πάει στο Κάρντιφ και πριν θα δει τον κ. Μπλαιρ, χωρίς καμιά ενημέρωση ή άτυπη διαβούλευση. Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση υπάρχει πολυγλωσσία για τα θέματα αυτά.
Αυτό το έλλειμμα ενημέρωσης είναι έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας και είναι σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.
To Γραφείο Τύπου