Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, δύο σημαντικά ακίνητα που βρίσκονται στο Δήμο της Θεσσαλονίκης και ανήκουν πλήρως ή εν μέρει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, φέρονται να προορίζονται για εκποίηση.
Συγκεκριμένα πρόκειται:
Α) για την ιστορική Στοά Μοδιάνο. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και η κατασκευή της ξεκίνησε το 1922 , ως κλειστή στοά βάσει των ευρωπαϊκών τύπων και ολοκληρώθηκε το 1925. Το κτίριο, έκτασης 2.707 τ.μ., με τα 150 καταστήματα είναι μοναδικό προπολεμικό αρχιτεκτονικό κόσμημα. Σήμερα στεγάζεται εκεί η Κεντρική Αγορά Τροφίμων της Θεσσαλονίκης, ενώ το 43,62% του ακινήτου ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.), το οποίο φέρεται να ετοιμάζει την πώλησή του ως το τέλος του έτους.
Το κτήριο, που βρίσκεται ακριβώς μέσα στο εμπορικό κέντρο της πόλης, χρήζει συντήρησης και ανάδειξης του ιστορικού του χαρακτήρα και της μοναδικής αρχιτεκτονικής του (εξάλλου αποτελεί διατηρητέο μνημείο, προστατευόμενο από την UNESCO, όχι μόνο ως προς το ακίνητο, αλλά και ως προς την χρήση του) και μπορεί να καταστεί ένα πολιτιστικό και εμπορικό σημείο αναφοράς της συμπρωτεύουσας. Όλα αυτά, φυσικά, απαιτούν τη φροντίδα και τον έλεγχο από δημόσια αρχή.
Η πλήρης ιδιωτικοποίησή του θα προξενήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στο κέντρο της πόλης, καθώς εκεί στεγάζεται μια σύγχρονη αγορά τροφίμων, με δεκάδες καταστήματα, από την οποία το Δημόσιο αντλεί έσοδα.
Αφετέρου, ο πλήρης έλεγχος των τιμών των ενοικίων από τον επίδοξο ιδιώτη αγοραστή θα απειλήσει οικονομικά τα εναπομείναντα εντός της αγοράς καταστήματα. Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές προτάσεις σχετικά με την ανάπλαση και αναβάθμιση της Κεντρικής Αγοράς και του ακινήτου (π.χ. από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της πόλης ή τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης).
Β) Στο σφυρί πρόκειται να βγει κτήριο επιφάνειας 489 τ.μ. στην οδό Θεοφίλου στην Άνω Πόλη.
Τα ακίνητα αυτά, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, πρόκειται να πωληθούν μέσω του «Ιστότοπου Ηλεκτρονικών Διαγωνισμών Ακινήτων», όπου θα αναρτηθούν οι σχετικές προσφορές. Εξάλλου, η συνεχιζόμενη κατάρρευση της ελληνικής αγοράς ακινήτων, προοιωνίζεται ότι και αυτό το fast track ξεπούλημα ακόμη δεν θα επιφέρει παρά ελάχιστα έσοδα σε σχέση με την πραγματική αξία των ακινήτων.
Επειδή, είναι προφανές ότι οι ενέργειες εκποίησης της Δημόσιας περιουσίας δεν γίνονται με σκοπό τον εξορθολογισμό των δημοσιονομικών μεγεθών ούτε προσβλέπουν στη βέλτιστη διαχείρισή αυτής της περιουσίας προς όφελος των κοινωνικών αναγκών, αλλά δρομολογούνται με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των τοκογλύφων δανειστών της χώρας.
Επειδή, η εκποίηση μοναδικών δημοσίων ακινήτων στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης, δεν λαμβάνει στο παραμικρό υπ' όψιν ούτε τις ανάγκες τις τοπικής κοινωνίας, ούτε τις ιδιαιτερότητές της, ούτε την τοπική, ιστορική, πολιτιστική και εμπορική σημασία των ίδιων των κτηρίων, αλλά ούτε και τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρουν στο Δημόσιο και στην περιοχή εάν αξιοποιηθούν με γνώμονα τις δημόσιες και κοινωνικές ανάγκες και με πλήρη και αποκλειστικό δημόσιο έλεγχο.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σκοπεύει να σταματήσει το Υπουργείο την κατ' επίφαση αξιοποίηση, όπως ονομάζει τις νεόκοπες διαδικασίες ηλεκτρονικού ξεπουλήματος (e-auction);
2. Με βάση τα παραπάνω εξετάζει το Υπουργείο την αφαίρεση της διαχείρισης των παραπάνω ακινήτων από το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ, την ΕΤ.Α.Δ., ή άλλη Α.Ε.;
3. Σκοπεύει το υπουργείο, αντί της εκποίησης, να εκπονήσει ένα σχέδιο αναβάθμισης και ανάδειξης των παραπάνω δημοσίων ακινήτων με σκοπό την ικανοποίηση των μεγάλων δημοσίων, κοινωνικών και τοπικών αναγκών;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Αμανατίδης Γιάννης
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία
Γαϊτάνη Ιωάννα
Κουράκης Αναστάσιος