Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην συνεδρίαση του που έγινε την 11.07.2013 υιοθέτησε πρόταση σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να περιοριστεί η συμμετοχή βιοκαυσίµων (1ης γενιάς) στο μίγμα καυσίμων μέχρι το 2020 στο 6% . Δηλαδή το μερίδιο των βιοκαυσίµων, που παράγονται από επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, όπως αραβόσιτος, σιτηρά και ενεργειακές καλλιέργειες δεν πρέπει να αυξηθεί άλλο.
Ο περιορισμός αυτός σύμφωνα με το Ε.Κ. είναι επιβεβλημένος, γιατί θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση των τιμών των τροφίμων και συγχρόνως θα διατεθούν στην καλλιέργεια διατροφικών αγαθών, περισσότερες γαίες. Επίσης επισημαίνεται ότι τα βιοκαύσιμα τελικά δεν συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η νέα πολιτική πρόταση περιλαμβάνει την ουσιαστική παύση των χρηματοδοτήσεων προς τα βιοκαύσιμα 1ης γενιάς, ενώ στην έκθεση του ΕΚ τονίζεται ότι «Τα βιοκαύσιμα νέας γενιάς, που παράγονται από άλλες πηγές: όπως τα φύκια και ορισμένα είδη αποβλήτων, θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν ποσοστό που δεν θα είναι μικρότερο από το 2,5% της κατανάλωσης από το 2020 και μετά ». Την 11.09.2013 το Ε.Κ. ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόταση. Όμως δεν έγιναν δεκτές όλες οι προτεινόμενες τροπολογίες και για τον λόγο αυτό επίκειται συζήτηση στο Συμβούλιο.
Δεδομένου ότι η αγορά βιοκαυσίµων στην Ελλάδα είναι πλήρως ελεγχόμενη από τα δικαιώματα κατανομής, όπως αυτά προκηρύσσονται από το ΥΠΕΚΑ κατ' έτος (μάλιστα οι ποσότητες αυτούσιου βιοντήζελ, που κατανέμονται κατ΄ έτος, βαίνουν μειούμενες από τα 132.000 χιλιόλιτρα το 2011 στα 92.000 χιλιόλιτρα το 2013).
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :
Ποιές είναι οι προτάσεις που θα υποστηρίξει η κυβέρνηση στο Συμβούλιο της ΕΕ, για τις νέες πολιτικές της ΕΕ στον τομέα των βιοκαυσίµων και την προσαρμογή της χώρας μας σε αυτές;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Χαρούλα Καφαντάρη
Θανάσης Πετράκος