Το αγροτικό εισόδημα της Ελλάδας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις οικονομικές ενισχύσεις που δίνονται στον αγροτικό τομέα από την ΕΕ μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Στις 27-6-2013 έλαβε χώρα στην Αθήνα ενημέρωση σχετικά με τις πολιτικές αποφάσεις για την νέα ΚΑΠ 2014-2020.
Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες η χρηματοδότηση της ΚΑΠ από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό θα μειωθεί για ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η μείωση που αναμένεται στις αρχές του 2014, υπολογίζεται γύρω στο 3,4%, χωρίς να αποκλείονται περαιτέρω μειώσεις στο σημερινό ρευστό οικονομικό περιβάλλον.
Επιπλέον, η ΚΑΠ φαίνεται να χάνει τα «κοινά» της χαρακτηριστικά, εξέλιξη η οποία μπορεί να επιφέρει μερική ή ολική επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ μετά το 2020.
Επομένως, και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ αλλά και ο στρατηγικός σχεδιασμός για το πρωτογενή τομέα της χώρας πρέπει να γίνει με εθνοκεντρικά κριτήρια έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εθνική «ανεξαρτησία» (επάρκεια αγροτοδιατροφικών προϊόντων) η αειφορία της γης και του περιβάλλοντος όπως και η βιωσιμότητα-ανταγωνιστικότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Το πλαίσιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ παρέχει τη δυνατότητα στο κράτος μέλος να αποφασίσει για τα επιμέρους θέματα και να εκδώσει τους εφαρμοστικούς κανονισμούς. Εάν επιλεγεί η δυνατότητα της ήπιας σύγκλισης έως το 2019, επιλογή που δίνει δυνατότητα ήπιας προσαρμογής των εκμεταλλεύσεων στα νέα δεδομένα , καθώς οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις που εισπράττουν ενισχύσεις πάνω από τον εθνικό
ή περιφερειακό μέσο όρο θα απολέσουν το 30-45 % των δικαιωμάτων τους.
Επειδή αυτή η εξέλιξη θα κλονίσει την ανταγωνιστικότητα των υφιστάμενων βιώσιμων και οριακά βιώσιμων εκμεταλλεύσεων επιβάλλεται η δέουσα σοβαρότητα από τους αρμόδιους σχετικά με τις αποφάσεις που θα λάβουν για τα διάφορα επιμέρους ζητήματα, όπως επί παραδείγματι το θέμα σχετικά με τους νέους αγρότες, το καθεστώς των μικροκαλλιεργητών, τις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς (μειονεκτικές περιοχές) κ.α.
Με βάση τα ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ευσταθούν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρξει μείωση από τις αρχές του 2014 της τάξης του 3,4% στη χρηματοδότηση της ΚΑΠ από την ΕΕ; Επίσης, αληθεύει ότι στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και στο πλαίσιο της ήπιας σύγκλισης έως το 2019, θα απολέσουν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις το 30-45% των δικαιωμάτων τους; Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει προκειμένου να αποτραπούν οι αρνητικές αυτές εξελίξεις;
Ο ερωτών βουλευτής
Σταθάς Γιάννης