Ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών στην Κύπρο που είχε η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον Νίκο Κωνσταντόπουλο και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Νίκο Μπίστη και Στέργιο Πιτσιόρλα με την κυπριακή πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.
Το μεσημέρι δόθηκε συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΣΥΝ στα ΜΜΕ της Κύπρου.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ ευχαρίστησε για την εγκαρδιότητα που συνάντησε σε όλες τις επαφές και για την ουσιαστική και ειλικρινή ενημέρωση, που έδωσε την ευκαιρία να διαμορφωθεί μία σαφής άποψη για το σύνολο των πτυχών του Κυπριακού και για τις σχέσεις του με άλλα εν εξελίξει προβλήματα του ελληνισμού.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων:
Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. έχει δημιουργήσει μια κινητικότητα σε όλο το εύρος των προβλημάτων που αφορούν στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και Κύπρου-ΕΕ.
Η εκτίμηση αυτή σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να οδηγεί μονοσήμαντα σε λογικές πακέτου. Απεναντίας, υπογραμμίζει την ανάγκη διαμόρφωσης εκ μέρους της Ελλάδας και της Κύπρου μιας καλά επεξεργασμένης στρατηγικής για το σύνολο των προβλημάτων
Η άποψη του ΣΥΝ είναι ότι τόσο ο στόχος ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, όσο και ο στόχος ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, προσδιορίζουν το πεδίο, στο οποίο πρέπει να κινηθούν οι κυπριακές και ελληνικές πρωτοβουλίες. Και το πεδίο αυτό είναι το πεδίο των διπλωματικών και πολιτικών κινήσεων για την αξιοποίηση όλων των διεθνών διαδικασιών.
Αυτοί που έχουν κάθε λόγο να επιδιώκουν να βγουν έξω από το διεθνές δίκαιο, είναι όσοι θέλουν να προκαλούν εντάσεις και να οδηγούν στη λογική των συσχετισμών και της ισχύος, ως κανόνα επίλυσης των διεθνών προβλημάτων. Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να αποφύγουν κάθε τι που εξυπηρετεί παρόμοιους σχεδιασμούς. Χρειάζονται διπλωματικές και πολιτικές κινήσεις που θα δυσκολεύουν και τους πιο κακόπιστους, που θέλουν να περιφρονούν το έδαφος του διεθνούς δικαίου και των διαδικασιών του.
Σχηματικά, τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε σε πλαίσιο πέντε βασικών αξόνων για τους συντονισμένους χειρισμούς Ελλάδας και Κύπρου.
Διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες προώθησης του στόχου αυτού που αποτελεί αποφασιστικό βήμα. Όχι διχοτομικές λογικές.
Επιδίωξη της μέγιστης δυνατής αλληλεγγύης εκ μέρους της διεθνούς κοινής γνώμης και της πιο αποτελεσματικής αξιοποίησης του διεθνούς δικαίου.
To Γραφείο Τύπου