Στα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών και στις χρήσεις των ορφανών έργων, αναφέρθηκε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας, κατά την διάρκεια συζήτησης στην Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου που ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο δύο οδηγίες της ΕΕ σχετικά με τα δύο αυτά ζητήματα.
Με αφορμή την συζήτηση του νομοσχεδίου, ο κ. Πάντζας άδραξε την ευκαιρία να υπερτονίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι ο χώρος της τέχνης και του Πολιτισμού έχει πληγεί πολύ περισσότερο σε σύγκριση με άλλους τομείς, από την οικονομική – μνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησης. Η οικονομική εξαθλίωση, ο ασφυκτικός κλοιός της ανεργίας που φτάνει στα δυσθεόρατα ύψη του 95%, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία όσων εργάζονται, ο ασφαλιστικός και συνταξιοδοτικός παραλογισμός, καθώς και οι φορολογικές αδικίες σε όλους τους ανθρώπους του Πολιτισμού, συνθέτουν το μείγμα της απαξίωσης και της υποβάθμισης του χώρου σε όλα τα επίπεδα.
Σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, ο Βουλευτής Αττικής, τόνισε ότι είναι θετική η επέκταση της πνευματικής ιδιοκτησίας από τα 50 στα 70 χρόνια και η καταβολή στους καλλιτέχνες της συμπληρωματικής αμοιβής του 20%, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πνευματική ιδιοκτησία δεν πληρώνεται όσο θα έπρεπε και ότι η ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία εκμεταλλεύεται στο έπακρο την πνευματική δημιουργία αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη.
Επίσης, σχετικά με τις χρήσεις των ορφανών έργων, ο κ. Πάντζας ανέφερε ότι, αυτό που επιχειρείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι επί της ουσίας η δημιουργία κανόνων και μηχανισμών προκειμένου οι αγορές να εκμεταλλευτούν οικονομικά και σε όφελός τους την πολιτιστική δημιουργία και κληρονομιά. Υπεραμύνθηκε αυτού, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο στη διατύπωσή του δεν απαγορεύει ρητά την εμπορική εκμετάλλευση των ορφανών έργων, αφήνοντας έτσι παράθυρα στους φορείς χρήσης. Επίσης επεσήμανε ότι ο φορέας που χρησιμοποιεί το ορφανό έργο δεν πρέπει να είναι ο ίδιος που θα κάνει την επιμελή αναζήτηση, θα αποφαίνεται αν κάποιος είναι δημιουργός του έργου ή όχι και θα αποφασίζει αν θα αποζημιώσει το δημιουργό ή όχι, και μάλιστα στο μισό της αποζημίωσης που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
Τέλος, κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Πάντζας ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Επειδή μέσα σʼαυτή την αίθουσα χρησιμοποιείται συχνά η λέξη θέατρο, θεατρίνος και λοιπά, κατά το δοκούν βέβαια. Σας πληροφορώ ότι το θέατρο είναι ένα μεγάλο σχολειό, είναι Πανεπιστήμιο. Δίνει στον άνθρωπο αξίες, ιδέες, όραμα, πολιτισμό, τέχνη, Δημοκρατία. Αντιθέτως, τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν αυτό τον τόπο τα τελευταία 40 χρόνια, δεν έδωσαν στο λαό μας τίποτα από όλα αυτά παρά μόνο χρεοκοπία, απάτη και διαπλοκή.»
Το video και το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση: http://wp.me/p2VOlQ-7p