Ο κ. Μηταράκης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στην οποία κλήθηκε για να δώσει εξηγήσεις για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του ιδίου σε σχέση την εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Δεν έδωσε όμως καμία πειστική απάντηση σε ότι αφορά την αποκάλυψή μας, ότι στη σελίδα 20 του τελικού κειμένου της συμφωνίας που συνυπέγραψε, “Technical summary of final negotiated outcomes Canada – European Union Comprehensive Economic and Trade Agreement” (Τεχνική περίληψη αποτελεσμάτων της τελικής διαπραγμάτευσης Καναδάς Ευρωπαϊκή Ένωση συνολική οικονομική και εμπορική συμφωνία) γράφεται, επί λέξει: “Canada preserves the ability to use the customary name of plant variety or an animal breed. Producers can, for example, sell the Kalamata variety of olive and use the variety name on their packaging”.
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
«Ο Καναδάς διατηρεί τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τη συνήθη ονομασία (αυτή που έχει καθιερωθεί) φυτικής ποικιλίας ή ζωικής φυλής.».
Πιο κάτω αναφέρεται και ένα παράδειγμα: «οι παραγωγοί μπορούν να πωλούν την ποικιλία της «ελιάς Καλαμάτας» και να χρησιμοποιούν το όνομα της ποικιλίας στη συσκευασία τους».
Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι:
Πρώτον η Ε.Ε. ουσιαστικά και τυπικά, «πούλησε» τα αγροτικά προϊόντα του νότου, για να μην έχουν δασμούς τα βιομηχανικά προϊόντα του βορρά. Αυτό γίνεται, συνήθως, και στις συνεδριάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Δεύτερον η ελληνική Κυβέρνηση αποδέχτηκε, ουσιαστικά, να χάσει το μονοπώλιο στη χρήση των ονομασιών «ελιές Καλαμάτας» (ΠΟΠ), «φέτα», κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα ο Καναδάς να εξάγει τυρί με την ονομασία «Φέτα» και ελιές ως «Ελιές Καλαμάτας» στην Ε.Ε. σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις του που ήδη χρησιμοποιούσαν τις ονομασίες, ενώ οι νέες θα αναφέρουν «στυλ» ή «τύπου».
Η αποδοχή των παραπάνω από την κυβέρνηση είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που αρχικά την εκθέτει ανεπανόρθωτα, όσο και αν προσπαθεί να αποκρύψει τα συγκεκριμένα σημεία της συμφωνίας. Οφείλει συνεπώς να αναλάβει τις ευθύνες της.
Η αποδοχή αυτής της συμφωνίας ανοίγει το δρόμο στις ΗΠΑ πρώτα απʼ όλα αλλά και σε άλλες τρίτες χώρες να επικαλεστούν το προηγούμενο παράδειγμα του Καναδά, απαιτώντας ανάλογη μεταχείριση σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες με την Ε.Ε. Η ελληνική πλευρά προβαίνει, ουσιαστικά, σε εκχώρηση του ονόματος των ελληνικών προϊόντων «φέτα ΠΟΠ» και «ελιές Καλαμάτα ΠΟΠ» στον Καναδά. Είναι βέβαιο, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποδυναμώσει τις ευνοϊκές συνθήκες διακίνησής τους στις διεθνείς αγορές.
Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει και προσωπικά ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, στη Σύνοδο κορυφής να υπερασπιστεί τα συμφέροντα εκατοντάδων χιλιάδων ελλήνων παραγωγών και συναφών κλάδων, συνεργαζόμενη προς την κατεύθυνση αυτή με τους ομολόγους των άλλων μεσογειακών χωρών της Ε.Ε.. Σε κάθε περίπτωση οφείλουν τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς να διαμορφώσουν ολοκληρωμένη στρατηγική υπεράσπισης των εμβληματικών αυτών ελληνικών προϊόντων. Να εξαντλήσουν όλες τις πολιτικές και νομικές δυνατότητες και αν χρειαστεί να θέσουν τελικά «ΒΕΤΟ» ώστε να μην περιληφθεί στην τελική συμφωνία η συγκεκριμένη παράγραφος η οποία είναι καταστροφική για τα συμφέροντα της ελληνικής Γεωργίας και Οικονομίας.
Επίσης κατά την προσεχή 9η Υπουργική Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στην Ινδονησία, όπου διακυβεύονται κρίσιμα ζητήματα για τα ελληνικά συμφέροντα, όπως η προστασία προϊόντων ΠΟΠ, η ελληνική αντιπροσωπεία πρέπει να τεθεί προ των ευθυνών της, υπερασπιζόμενη την κατοχύρωση στον ΠΟΕ της ελληνικής προέλευσης, των προϊόντων «φέτα, ούζο και ελιές Καλαμάτας», ως όφειλε προ πολλού να έχει κάνει.
To Γραφείο Τύπου