Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/04/2013

Η Κομισιόν παραδέχεται αποτυχία στα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ εστίασης -- Νίκος Χουντής: «Μονομερώς η κυβέρνηση να μειώσει άμεσα τον ΦΠΑ στην εστίαση»

Ενώ η Κομισιόν, με στοιχεία που παραθέτει, ομολογεί την παταγώδη αποτυχία των εκτιμήσεων για το ύψος των εισπράξεων από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση,  η άβουλη ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να πείσει την τρόικα για τη μείωση ενός φόρου που αποδείχθηκε και εισπρακτικά ατελέσφορος.

Αυτό τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, σχολιάζοντας τη σημερινή γραπτή απάντηση του ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν, σε σχετική ερώτησή του.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, αφού επεσήμαινε τις προειδοποιήσεις που υπήρχαν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ότι η αύξηση αυτή του ΦΠΑ εστίασης, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις ακόμα και στην επιδιωκόμενη αύξηση των εσόδων, ζητούσε να μάθει τα απολογιστικά στοιχεία από την είσπραξη του ΦΠΑ στην εστίαση και καλούσε την Επιτροπή να σχολιάσει «το αίτημα πολλών στην Ελλάδα για επαναφορά του ΦΠΑ εστίασης στο προηγούμενο επίπεδο».

Στην απάντησή του, ο Όλι Ρεν, με στοιχεία που παραθέτει, αποκαλύπτει την παταγώδη αποτυχία είσπραξης των προϋπολογισθέντων εσόδων από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση. Πιο συγκεκριμένα, αφού σημειώνει ότι, η αρχική εκτίμηση προέβλεπε έσοδα για τους 4 μήνες (Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο) του 2011, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, και  έσοδα 700 εκατομμυρίων ευρώ για τα έτη από το 2012 και μετά, παραδέχεται στην απάντησή του ότι, με βάση νέα στοιχεία και κατόπιν συμφωνίας της τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση, «η εκτίμηση στη συνέχεια αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε 400 εκατ. ευρώ για την περίοδο από το 2012 και μετά». Πραγματοποιήθηκαν δηλαδή έσοδα, μειωμένα κατά 43%, σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς!

Στη συνέχεια της γραπτής του απάντησης, ο ευρωπαίος Επίτροπος, αποφεύγει να απαντήσει για το ενδεχόμενο μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ για την εστίαση και περιορίζεται να τονίσει ότι «οι υπηρεσίες της Επιτροπής ζήτησαν συμπληρωματικά στοιχεία από τις ελληνικές αρχές προκειμένου να εκτιμήσουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ στον τομέα των υπηρεσιών εστίασης με μεγαλύτερη ακρίβεια».

Με βάση τα ανωτέρω, ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση αποδείχθηκε ένα μεγάλο λάθος. Αυτό προκύπτει πια και από τα στοιχεία που ο ίδιος ο ευρωπαίος Επίτροπος μας παραθέτει. Αυξήθηκε ο φόρος. Ο χώρος της εστίασης αλλά και ο ελληνικός τουρισμός έγιναν λιγότερο ανταγωνιστικοί, ενώ ταυτόχρονα τα έσοδα δεν αυξήθηκαν.

Σʼ αυτήν την κραυγαλέα περίπτωση, η άβουλη ελληνική κυβέρνηση αφού δεν μπορεί να πείσει την τρόικα για το προφανές, να μειώσει δηλαδή το ΦΠΑ στην εστίαση, οφείλει να προχωρήσει από μόνη της στην ενέργεια αυτή, όπως άλλωστε έχει κάθε δικαίωμα να πράξει, σύμφωνα και με την Οδηγία 2006/112/ΕΚ, που μεταξύ άλλων, επιτρέπει στα Κράτη μέλη να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης».

Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή και η απάντηση του Όλι Ρεν έχουν ως εξής:

Θέμα: ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης στην Ελλάδα

Παρά τις προειδοποιήσεις, και δεδομένης της οικονομικής κρίσης, ότι ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στον τομέα της εστίασης θα είχε αρνητικές συνέπειες. Από 1.9.2011 η Ελληνική κυβέρνηση  αύξησε τον ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης σε 23% (από 13% και 8% που ήταν πριν 3 χρόνια), τούτο δε για καθαρά δημοσιονομικούς λόγους.

Με δεδομένη την εμπειρία που αποκτήθηκε και τα στοιχεία που συλλέχθηκαν με την εφαρμογή του μέτρου από το 2011,

Ερωτάται η Επιτροπή:

Αυξήθηκαν τα έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ στον τομέα εστίασης στην Ελλάδα; Αν ναι, μπορεί να παράσχει σχετικά στοιχεία για τα έτη 2011-12 σε σύγκριση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2010; Πως σχολιάζει η Επιτροπή το αίτημα πολλών στην Ελλάδα για επαναφορά του ΦΠΑ εστίασης στο προηγούμενο επίπεδο;

Απάντηση του κ. Rehn εξ  ονόματος της Επιτροπής (24.4.2013)  Τον Ιούλιο του 2011, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στον τομέα των εστιατορίων εκτιμήθηκε ότι θα αποφέρει 300 εκατ. ευρώ το 2011 (εφόσον το μέτρο τέθηκε σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου) και επιπλέον 700 εκατ. ευρώ από το 2012 και μετά. Η εκτίμηση στη συνέχεια αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε 400 εκατ. ευρώ για την περίοδο από το 2012 και μετά, έπειτα από συμφωνηθείσα με τις αρχές εκτίμηση που βασίστηκε σε νέα στοιχεία. Πιο πρόσφατα, οι υπηρεσίες της Επιτροπής ζήτησαν συμπληρωματικά στοιχεία από τις αρχές προκειμένου να εκτιμήσουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ στον τομέα των υπηρεσιών εστίασης με μεγαλύτερη ακρίβεια.

To Γραφείο Τύπου