Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Νόμου 3421/2005 «1. Η διάρκεια της πλήρους στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης είναι εικοσιτετράμηνη και της μειωμένης εννεάμηνη ή εξάμηνη. 2. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επιτρέπεται η κατά κλάσεις ή κατηγορίες απόλυση οπλιτών από τις Ένοπλες Δυνάμεις και πριν από τη συμπλήρωση της πλήρους ή της εννεάμηνης ή της εξάμηνης μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, όχι όμως πριν να συμπληρωθεί τουλάχιστον το ένα τέταρτο της πλήρους, το ένα τρίτο της εννεάμηνης και το ήμισυ της εξάμηνης μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης.»
Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι δυνατή η μείωση του χρόνου απόλυσης των οπλιτών από τις Ένοπλες Δυνάμεις από τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες της πλήρους υποχρέωσης στους έξι (6) και από τους εννέα (9) ή έξι (6) μήνες της μειωμένης σε τρεις (3).
Κάνοντας χρήση αυτής της δυνατότητας ο χρόνος απόλυσης των οπλιτών από τις Ένοπλες Δυνάμεις μειώθηκε με την υπ΄αριθμ. Φ.421.4 /13 /209290 / 2009 (ΦΕΚ Βʼ 2465) απόφαση του τότε Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευαγγ. Βενιζέλου στους εννέα (9) μήνες.
Ήδη από το έτος 2009 (εφημ. «ΕΘΝΟΣ», 17/1/2009) η δημοσιογράφος κ. Ιωάννα Ηλιάδη, είχε εύστοχα επισημάνει ότι – στην προμνημονιακή εποχή- η θητεία των στρατευσίμων επιβάρυνε την οικογένειά τους με έξοδα περίπου εξακόσια (600) ΕΥΡΩ μηνιαίως, τα οποία η μέση ελληνική οικογένεια δυσκολευόταν ήδη από το 2009 και φυσικά σήμερα δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο να καλύψει.
Οχτώ (8) μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, η τρικομματική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει αναλάβει καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στρατευμένων και την κατά το δυνατόν επωφελή για τον στρατεύσιμο αξιοποίηση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας, αλλά προέβη και στον περιορισμό των δωρεάν καρτών επιβίβασης από τρεις (3) σε μόλις μια (1). Η τελευταία αυτή απόφαση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους στρατεύσιμους, που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές και στην Κύπρο, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα μετακίνησής τους.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Υπάρχουν μελέτες που να αποτιμούν το συνολικό κόστος της στρατιωτικής θητείας (πολυπαραγοντική προσέγγιση) όχι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και στην οικογένεια; Ποια είναι τα συμπεράσματα αυτών των μελετών;
2. Ποια είναι σήμερα τα κριτήρια τοποθέτησης / μετάθεσης / απόσπασης και διάθεσης των στρατευσίμων; Εγγυώνται την αξιοκρατία και την ανάλογη με την προσωπική, οικονομική και οικογενειακή τους κατάσταση αντιμετώπισή τους από τις Ένοπλες Δυνάμεις;
3.Προτίθεται να εξασφαλίσει την δωρεάν μετακίνησή τους προς τον τόπο κατοικίας τους; Προτίθεται να ανακαλέσει άμεσα τον άδικο περιορισμό των δωρεάν καρτών επιβίβασης για τους στρατεύσιμους που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές και στην Κύπρο;
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Θοδωρής Δρίτσας
Γιώργος Βαρεμένος
Αγνή Καλογερή
Βασίλης Χατζηλάμπρου