Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
06/07/1998

Οι πυρκαγιές των δασών δεν είναι μόνο ιδιοτροπία της φύσης.

Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Ευρωβουλευτής και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας ανέπτυξε τις θέσεις του ΣΥΝ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και το αντίστοιχο οργανωτικό, νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο σε συνέντευξη Τύπου:

Τώρα που οι στάχτες της καταστροφής κατακάθονται, το επείγον είναι να μην ξεχάσουμε τις αιτίες και τις ευθύνες, να μην τις συγκαλύψουμε με δηλώσεις αυτάρκειας και αυταρέσκειας.Οι φυσικές συνθήκες που ευνοούν τις πυρκαγιές, ιδιαίτερα των δασών, είναι παντού οι ίδιες. Εκείνο που διαφέρει από χώρα σε χώρα είναι ο δείκτης της οικολογικής εγρήγορσης, ο βαθμός προετοιμασίας και πρόληψης , η επάρκεια στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Και σε αυτές τις κλίμακες η χώρα μας και οι Κυβερνήσεις της κατέχουν μια από τις λιγότερο αξιοζήλευτες θέσεις . Ο ΣΥΝ εξέφρασε ήδη τις απόψεις του και τις κριτικές του σχετικά με την αντιμετώπιση των εφιαλτικών πυρκαγιών του Σαββατοκύριακου, δηλώνοντας ότι προείχε τότε η ασφάλεια των πολιτών και του δασικού πλούτου. Τώρα θέλει να θυμίσει στους πολίτες το γενικότερο πλαίσιο που παράγει τις καταστροφές σαν κι αυτήν.

Επίσημα χείλη μας λένε ότι όσο δεν λύνεται το πρόβλημα του κτηματολογίου και τα ζητήματα ιδιοκτησίας, θα υπάρχει πάντα ένα χέρι με ένα δαυλό που θα απειλεί τα δάση. Δεν μας εξηγούν όμως γιατί καθυστερεί τόσον το Κτηματολόγιο , γιατί δεν κηρύσσονται αμέσως και δεν περιφρουρούνται αυστηρά οι αναδασωτέες εκτάσεις, γιατί επιβραβεύονται από το νόμο οι καταπατητές τους, ακόμη και αυτών που κάηκαν πολύ πρόσφατα (π.χ. στην Πεντέλη), γιατί καλλιεργείται επιμελώς η ασάφεια και οι ανεπίσημες υποσχέσεις σε κάθε είδους και απίθανους “συνεταιρισμούς”, συχνά απαρτιζόμενους από ομάδες, ακόμη και δημόσιων λειτουργών, με ιδιαίτερα μέσα πίεσης επάνω στην πολιτική εξουσία.

Διαπιστώθηκαν στη διάρκεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης όλες οι αρνητικές, και σε αυτόν τον τομέα, συνέπειες της αυθαιρεσίας και της ανοχής της από το επίσημο κράτος και τους οργανισμούς του : οικοδομές ανύπαρκτες στα χαρτιά αλλά πολύ υπαρκτές επί του πεδίου, εργοστάσια και μάλιστα επικίνδυνα μέσα στα σπίτια, σπίτια γύρω από εργοστάσια, δρόμοι και οδοί στενές και “τυφλές” που εμπόδιζαν τα οχήματα να περάσουν , παράνομες συνδέσεις με το ηλεκτρικό δίκτυο, αυτοσχέδιες και αναποτελεσματικές υδροδοτήσεις, και άλλες εξαιρετικά επικίνδυνες “πρωτοβουλίες” που προφανέστατα απέφυγαν τον οποιοδήποτε σχεδιασμό ή έλεγχο από τις υπηρεσίες πολεοδομίας, τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ ή τις αντίστοιχες εταιρίες, την ίδια την αστυνομία αλλά και τις τοπικές αιρετές αρχές.

Και βέβαια από μια γενικότερη άποψη όλοι οι έλληνες άκουσαν από το στόμα των κάποιων θυμάτων της πυρκαγιάς που μπόρεσαν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και την παρατηρητικότητα τους τις καταγγελίες για τις παράνομες χωματερές που είναι εστίες πυρκαγιάς, τα μπαζωμένα με εύφλεκτα υλικά ρέματα, τις μπλοκαρισμένες προσεγγίσεις και διόδους σε εργοστάσια ή “ιδιωτικές” και μη ιδιοκτησίες. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, ιδιαίτερα δε ως προς τις χιλιάδες ανεξέλεγκτες χωματερές, οι ευθύνες του κράτους είναι τεράστιες, και συνεπάγονται και κυρώσεις για παραβίαση και της κοινοτικής, δηλαδή και ελληνικής, νομοθεσίας.

Αυτά και άλλα ανάλογα δικαιολογούν τη βαριά έκφραση για “κράτος-εμπρηστή”. Το ζήτημα είναι ότι αυτά δεν διορθώνονται την ώρα του δράματος και ξεχνιούνται μετά. Αν θέλουν οι κυβερνητικοί και διοικητικοί παράγοντες να έχουν μιαν ελάχιστη αξιοπιστία οι πληθωρικές δηλώσεις τους ας εξαγγείλουν, αμέσως μετά τα πρώτα μέτρα για την ανακούφιση των θυμάτων, μια σειρά συγκεκριμένων ελέγχων και μέτρων για την επιτάχυνση του Κτηματολογίου, ας δώσουν κάποια δείγματα οριστικών κυρώσεων και κατεδαφίσεων εις βάρος των πιο πρόσφατων καταπατητών δασικών εκτάσεων, ας προχωρήσουν αμέσως σε αναθεώρηση της νομοθεσίας που επιβραβεύει γενικότερα τους καταπατητές και αφήνει παραθυράκια για “συνεταιρισμούς”, ας ανακοινώσουν ένα πρόγραμμα ελέγχων και παρεμβάσεων στις υποδομές που έχουν σχέση με την ασφάλεια των “αυθαίρετων” οικισμών (π.χ. οδικό δίκτυο και υδροδότηση τμήματος του Περάματος, αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις που πρέπει άμεσα να καταγραφούν …), ας επιταχύνουν την κατάργηση των χιλιάδων παράνομων χωματερών σε όλη την Ελλάδα χρησιμοποιώντας και το νομικό οπλοστάσιο του κράτους για τους αδιαφορούντες τοπικούς παράγοντες στην Αττική και σε όλη τη χώρα. Και βέβαια, επικουρικά, ας εφαρμόσουν αμέσως και την έστω και ελλιπή κοινοτική νομοθεσία την οποία έχουν συνδιαμορφώσει και την οποία σε μεγάλο βαθμό αγνοούν.

To Γραφείο Τύπου