Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/11/2013

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Βʼ Αθήνας και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ στο ραδιόφωνο Real Fm (Ν. Χατζηνικολάου)

Σχετικά με τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόστιμο στις επιχειρήσεις για την ανασφάλιστη εργασία καθώς και για ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισής της

Καταρχήν, τα όσα είπε ο Υπουργός Εργασίας είναι ένας επικοινωνιακός αντιπερισπασμός, γιατί με δηλώσεις που έκανα χθες ως υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλα ότι συζητείται από το Υπουργείο Εργασίας με τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας οι συντάξεις που παίρνουν οι Έλληνες και Ελληνίδες να είναι με βάση τη συνολική περιουσία και το εισόδημά τους και όχι με βάση τις εισφορές και τα χρόνια εργασίας τους. Εκεί ο Υπουργός προσπάθησε να κάνει έναν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό.

Εμείς πουθενά δεν προτείναμε μείωση των προστίμων για την ανασφάλιστη εργασία. Απλώς, είπαμε τα εξής:

Πρώτον, ότι είναι πολύ σωστό να μπαίνουν πολύ αυστηρά πρόστιμα σε όσους εισφοροδιαφεύγουν και να μειωθεί η εισφοροδιαφυγή από 38% που έφτασε σήμερα, στα χρόνια του μνημονίου, στο 3-5%, όσο δηλαδή είναι το ποσοστό στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Δεύτερον, είπαμε να μπορέσει να εφαρμοστεί αυτό. Δηλαδή να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΙΚΑ και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι θα μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους και να επιβάλλουν και να εισπράττουν πρόστιμα. Εμείς είπαμε στον υπουργό ότι οι μηχανισμοί αυτοί σήμερα είναι διαλυμένοι και πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυσή τους.

Τρίτο και βασικό, είπαμε ότι τα έσοδα από αυτά τα πρόστιμα θα πρέπει να πηγαίνουν για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και όχι για την κάλυψη του δημόσιου χρέους, όπως δυστυχώς προβλέπεται, δηλαδή στους τοκογλύφους δανειστές της χώρας.

Και τέταρτον, ότι πρέπει να διασφαλίσουμε από νομικής πλευράς ότι τα πρόστιμα αυτά όχι μόνο θα καταλογίζονται αλλά και θα εισπράττονται από όσους διαπράττουν το έγκλημα αυτό και ότι οι εργαζόμενοι θα ασφαλίζονται. Με άλλα λόγια, ζητήσαμε να ισχύσει, όπως συμβαίνει με όλα τα πρόστιμα που επιβάλλουν το ΣΕΠΕ και το Υπουργείο Εργασίας, η αρχή της αναλογικότητας. Δηλαδή οι μικροί να επιβαρύνονται λιγότερο και οι μεγαλύτεροι περισσότερο, ώστε ένα πρόστιμο να μην οδηγεί σε κλείσιμο μία μικρή επιχείρηση και ταυτόχρονα να είναι σαν «χάδι» για μια μεγάλη.

Οι έλεγχοι γίνονται περιοδικά, μια φορά στα πέντε ή στα δέκα χρόνια, και δεν είναι τίποτα για τις μεγάλες επιχειρήσεις να έχουν πέντε ή δέκα ανασφάλιστους, αφού το ύψος του προστίμου που θα επιβληθεί είναι μικρότερο από όσα θα πλήρωνε η επιχείρηση για να τους έχει ασφαλισμένους.

-    Είναι δυνατόν να μπαίνει διαβάθμιση στην παρανομία και μάλιστα για ένα θέμα που έχει να κάνει με εκμετάλλευση μεταναστών, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει αγώνα;

Δεν ζητάμε διαβάθμιση. Αυτό που ζητήσαμε από τον υπουργό αλλά και από τα άλλα κόμματα –και μάλιστα πολλοί ήταν οι βουλευτές που ανταποκρίθηκαν– είναι να εφαρμοστεί ο μαθηματικός τύπος που εφαρμόζεται από το υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ για όλα τα πρόστιμα που επιβάλλονται για όλες τις παρανομίες των εργοδοτών.

Ο υπουργός «πιάστηκε αδιάβαστος». Υπάρχει η υπουργική απόφαση 2063/Δ1632/18-02-2001, η οποία προβλέπει ότι το πρόστιμο που επιβάλλεται στους εργοδότες για όλες τις άλλες παρανομίες –καθώς αυτό το πρόστιμο που επέβαλε ο κ. υπουργός είναι καινούργιο– λαμβάνει υπόψη έναν μαθηματικό τύπο με τέσσερις παράγοντες: πρώτον, τη σοβαρότητα της παράβασης• δεύτερον, τον αριθμό των εργαζομένων στην επιχείρηση, δηλαδή εάν είναι μικρή ή μεγάλη• τρίτον, εάν είναι υπότροπος ο εργοδότης• και τέταρτον, σε τι ποσοστό εργαζομένων από αυτούς που απασχολούνται στην επιχείρηση παρανομεί ο εργοδότης. Αυτός είναι ο μαθηματικός τύπος που εφαρμόζεται σε όλα τα πρόστιμα που επιβάλλει το ΣΕΠΕ στους παρανομούντες εργοδότες. Και επισημάναμε στον υπουργό ότι αυτή η υπουργική απόφαση είναι του δικού του υπουργείου. Εμείς ενημερωθήκαμε επʼ αυτού από το ΣΕΠΕ.

Το επαναλαμβάνω: όλα τα πρόστιμα που επιβάλλουν το ΣΕΠΕ και οι ελεγκτές του ΙΚΑ σε εργοδότες που παρανομούν και οι οποίοι διαπράττουν οποιαδήποτε παρανομία, από τη μικρότερη έως τη μεγαλύτερη, διέπονται από τέσσερις συντελεστές που βασίζονται στην αρχή της αναλογικότητας. Και αυτό που είπαμε εμείς, χωρίς καν να το κάνουμε πρόταση, είναι ότι θα ήταν αποτελεσματικότερο, σε μια εποχή πολύ κρίσιμη για την οικονομία και την κοινωνία μας, τα πρόστιμα για την ανασφάλιστη εργασία να επιβάλλονται με τον ίδιο τρόπο που επιβάλλονται όλα τα υπόλοιπα πρόστιμα του Υπουργείου, δηλαδή τους τέσσερις συντελεστές και την αρχή της αναλογικότητας, προκειμένου να μπορεί το Δημόσιο να τα εισπράττει αλλά και να είναι και νομικά θωρακισμένο, ώστε να μην γίνονται προσφυγές στο ΣτΕ από κακόβουλους εργοδότες και τα πρόστιμα αυτά καταπίπτουν. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθεί καλύτερα η εισφοροδιαφυγή.

-    Δεν είναι δυνατόν να ζητά ένα δημοκρατικό κόμμα να εφαρμόζεται η αρχή της αναλογικότητας στην μαύρη εργασία. Ας κλείσουν οι επιχειρήσεις που παρανομούν.

Αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και πρωτοφανής ανεργία. Η δική μας άποψη στηρίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί δεν μπορεί το πρόστιμο που επιβάλλεται να είναι «χάδι» για τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θα συνεχίζουν με τον τρόπο αυτό τη συστηματική εισφοροδιαφυγή, ενώ τις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν πολύ λίγους εργαζομένους να τις οδηγεί σε κλείσιμο. Αυτό που θέτουμε εμείς ως προβληματισμό είναι να καταλογίζονται τα πρόστιμα με βάση τον τρόπο που εφαρμόζεται σήμερα από το υπουργείο Εργασίας για όλες τις εργοδοτικές παραβάσεις.

Επίσης, ο μηχανισμός είσπραξης θα πρέπει να θωρακιστεί και από νομικής πλευράς. Διότι, εάν είναι να μην εφαρμοστεί η αρχή της αναλογικότητας που ισχύει για όλα τα άλλα πρόστιμα και εφόσον οι εργοδότες πραγματοποιούν προσφυγές στο ΣτΕ και καταπίπτουν τα πρόστιμα αυτά, με αποτέλεσμα τελικά αυτοί να μην πληρώνουν τίποτα, ενώ η εργασία παραμένει ανασφάλιστη, τότε υπάρχει πρόβλημα. Και νομίζω ότι η δική μας θέση είναι η πλέον υπεύθυνη, τόσο από πλευράς κοινωνικής δικαιοσύνης όσο και αποτελεσματικότητας. Με άλλα λόγια, όχι μόνο ζητάμε να επιβάλλονται τα πρόστιμα αυτά σε όσους διαπράττουν αυτήν τη θλιβερή παρανομία, αλλά και να υπάρχει τρόπος να εισπράττονται και να μην υπάρχουν ούτε νομικά ούτε πολιτικά ούτε άλλου είδους προβλήματα στην είσπραξη των προστίμων. Είναι μια θέση που στηρίζεται στην αρχή της αναλογικότητας και ορίζει ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα ενώ οι μικρές λιγότερα. Επομένως, δεν προκύπτει ότι εμείς ζητήσαμε μείωση των προστίμων αλλά την εφαρμογή της συγκεκριμένης αρχής, η οποία μπορεί να μην οδηγήσει καν σε μειώσεις.

Τέλος, υπάρχει το εξής σοβαρό ζήτημα. Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ζήτησε από την κυβέρνηση να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Εμείς το αναδείξαμε και χθες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων. Αυτό δείχνει ότι βούληση της τρόικας είναι να κατεδαφίσει τις συντάξεις στη χώρα μας, να τις μετατρέψει σε απλά φιλοδωρήματα και τους συνταξιούχους σε ζητιάνους. Και το μεγάλο πολιτικό ζήτημα για εμάς είναι ότι οι υπαλληλίσκοι της τρόικας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν «μπανανία» και αποικία τους, δεν θα έπρεπε καν να τολμήσουν να κάνουν μια τέτοια πρόταση στο υπουργείο Εργασίας. Και μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας κοινωνικής ασφάλισης δεν τους έδιωξε κακήν κακώς από το υπουργείο, αλλά τους είπε ότι θα επανεξετάσει την πρόταση, όταν η χώρα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τι θα πει ότι θα την επανεξετάσει; Ποια ευρωπαϊκή χώρα έχει τέτοιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης; Όλα τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης των ευρωπαϊκών και ανεπτυγμένων χωρών συνδέουν το ύψος της σύνταξης με τις καταβληθείσες εισφορές και τα χρόνια εργασίας.

Δυστυχώς, η ΤτΕ έχει προσλάβει ως σύμβουλο τον Νίκολα Σέρι, πρώην υπουργό της Αυστραλίας, της μοναδικής χώρας στην οποία εφαρμόζεται το σύστημα αυτό, και σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ύδρα στις 26/9 ανακοίνωσε την πρόταση αυτή, η οποία είναι εγκληματική και για τους συνταξιούχους και για την κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας. Σε καμία άλλη χώρα δεν θα τολμούσαν οι τροϊκανοί να κάνουν μια τέτοια πρόταση, γιατί «θα τους έπαιρναν με τις πέτρες».

To Γραφείο Τύπου