- Θέλω να ξεκινήσω ζητώντας το σχόλιό σας για την γνωστή πλέον και πολυσυζητημένη κόντρα ανάμεσα στον κ. Μανιτάκη και τον κ. Ρουπακιώτη και επίσης για την απόσυρση της ρύθμισης για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ..
Νομίζω ότι και τα δύο αυτά είναι ενδεικτικά σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.
- Βλέπω σήμερα και στην ΑΥΓΗ να μιλάει η εφημερίδα για κρυφή ατζέντα. Πιστεύετε ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα, κρυφή συμφωνία, να το πω έτσι, κυβέρνησης τρόικας; ..
Νομίζω ότι υπάρχει η πρόθεση εκ μέρους της κυβέρνησης να προωθήσει τελικά κάποια στιγμή τέτοιου είδους μέτρα, τη μείωση δηλαδή κατά 35% των συντάξεων στον ΟΑΕΕ, αλλά και να δούμε τι πραγματικά σκέφτεται στο ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων. Ουσιαστικά αυτός είναι ένας τρόπος για να προωθηθούν οι απολύσεις. Ο οποίος όμως είναι ένας βάρβαρος τρόπος γιατί ουσιαστικά καταργεί την ίδια τη δικαστική εξουσία. Πρόκειται για μια κατάφωρα αντισυνταγματική ρύθμιση.
- Βέβαια, από την άλλη πλευρά, ζούσαμε συχνά το φαινόμενο κάποιοι εργαζόμενοι οι οποίοι είχαν προσληφθεί για ειδικό σκοπό, και βέβαια δεν μιλάμε για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ σε ότι αφορά τους συμβασιούχους.. είναι γνωστό ότι τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν από το ΄74 μέχρι τώρα, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., χρησιμοποιούσαν τον θεσμό των συμβασιούχων για να προωθούν και τους κομματικούς φίλους, τα στελέχη, τους εκλεκτούς εν πάση περιπτώσει της παράταξης. Και ήταν πολύ συχνό το φαινόμενο να εμφανίζεται μετά τη λήξη του έργου για το οποίο προσλήφθηκαν να εμφανίζεται μια καθυστέρηση δικαστικής εκκαθάρισης του θέματος και να συνεχίζει το δημόσιο και ο φορολογούμενος να πληρώνει επί χρόνια ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν έργο.
Θα το επεξέτεινα αυτό που λέτε…
- Εκεί δεν υπάρχει ένα θέμα.. μια ανηθικότητα πολιτική;…
Θα σας πω.. Δεν ήταν μόνο το θέμα των συμβασιούχων που πολλές φορές αποτελούσε έναν τρόπο για να οικοδομούνται οι πελατειακές σχέσεις. Συνολικά το δημόσιο αντιμετωπιζόταν ως τέτοιο. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η καταπολέμηση αυτής της παθογένειας, της στρέβλωσης θα πρέπει να γίνει με μια ισοπεδωτική προσέγγιση και ουσιαστικά δια της συρρίκνωσής του. Διότι τέτοιου είδους πλευρές δεν αναδεικνύονται αυτή τη στιγμή. Δεν είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση να ξαναχτίσουμε κάτι από την αρχή. Η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να το γκρεμίσουμε, να το βγάλουμε από τη μέση. Αυτό συμβαίνει με το δημόσιο.
- Πάντως από την άλλη τη μεριά βγήκαμε όλοι, και εσείς αλλά και η πλειονότητα των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ, καταδικάζοντας την τροπολογία Μανιτάκη. Ωστόσο αυτό που σας λέω είναι ένα υπαρκτό θέμα και είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος. Δηλαδή κάτι δεν πρέπει να πούμε και γι αυτό; Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό;…
Να δούμε λοιπόν πώς θα γίνει πιο γρήγορη στη λειτουργία της και πιο αποτελεσματική η δικαιοσύνη. Αλλά δεν θα πρέπει όμως να υιοθετήσουμε ρυθμίσεις οι οποίες βάλουν ευθέως κατά του Συντάγματος. Άλλωστε διάβασα σήμερα μια δήλωση του κ. Ρουπακιώτη, όπου λέει ότι αν γίνει αυτό, δεν αφορά μόνο τις περιπτώσεις κάποιων συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα, αλλά θα επεκταθεί και θα ισχύσει και για τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή θα πρόκειται για μια συνολική ανατροπή στα ζητήματα της δικαιοσύνης και στον τρόπο λειτουργίας της. Και νομίζω ότι είναι κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο.
Θεωρώ λοιπόν ότι και αποκαλυπτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι αυτές οι δύο συγκεκριμένες τροπολογίες εκ των οποίων η μία αποσύρθηκε και η άλλη θα επανέλθει μετά το Πάσχα…
- Δεν μου απαντήσατε όμως αν πιστεύετε ειλικρινά ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα;…
Ναι. Βεβαίως…..
- Το πιστεύετε;…
.. Αυτό σας είπα. Ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα και ότι όλα όσα λέγονται αυτή τη στιγμή περί μιας νέας εποχής ή εν πάση περιπτώσει ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός νέου ξεκινήματος για την οικονομία, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ίσα-ίσα θεωρώ ότι ούτως ή άλλως είναι δεσμευμένη αυτή η κυβέρνηση μέσα από την υπογραφή των ρητρών αυτόματης ενεργοποίησης σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του μνημονίου. Άρα το θέμα των νέων μέτρων, ενός τέταρτου μνημονίου θα το έλεγα εγώ, θα έρθει και θα έρθει στις αρχές του καλοκαιριού, δηλαδή τον Ιούνιο.
- Με το γεγονός ότι η κυβέρνηση επανεκκινεί τα έργα των αυτοκινητοδρόμων και γενικώς τα δημόσια έργα, συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Μπορεί από εκεί να υπάρξει ελπίδα για εκ νέου τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας ή όχι;..
Αν αναφέρεστε στη χθεσινή φιέστα, αντιλαμβάνεται κανείς τη σκοπιμότητά της...
- Γιατί το λέτε φιέστα;…
Να σας πω.. Διότι, όταν βλέπεις μια εικόνα, να συνωστίζονται μπροστά στις κάμερες της κρατικής τηλεόρασης ο πρωθυπουργός, ο κ. Βενιζέλος και διάφορα άλλα γνωστά πρόσωπα από το παρελθόν, δεν νομίζω ότι δημιουργεί μια αίσθηση αισιοδοξίας.
Εκείνο το οποίο είναι πραγματικότητα γύρω από την υπόθεση της επανεκκίνησης είναι ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες θα πάρουν περί τα 340 εκατομμύρια ως αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο. Τώρα το θέμα των συμβάσεων, των όρων ενός αξιόπιστου χρονοδιαγράμματος και μιας τελικά συνέχειας σε σχέση με την υλοποίηση των αυτοκινητοδρόμων, είναι αδιευκρίνιστα.
- Εδώ ένας ακροατής μας…. μου λέει, πες στον κ. Σκουρλέτη ότι περιμένουμε προτάσεις και όχι γενικότητες. Η απάντηση που σου έδωσε για το θέμα των συμβασιούχων που παρέμεναν επί χρόνια με δικαστική εκκρεμότητα και τους πλήρωνε ο φορολογούμενος χωρίς να προσφέρουν έργο, ήταν μια απάτη …πολύ γενική… Πρέπει να μας πει πιο συγκεκριμένα τι σκέφτονται να κάνουν εκείνοι στο δημόσιο τομέα…
Εμείς θυμόσαστε ότι κατά καιρούς και για τα ζητήματα των συμβασιούχων είχαμε πει ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με έναν πιο ριζικό και μόνιμο τρόπο. . Δηλαδή αν δεν εισαχθεί η έννοια της οργάνωσης και της διοίκησης στο δημόσιο έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, τότε όλα αυτά τα πράγματα χρησιμοποιούνται έτσι ακριβώς για να αναπαράγουν σχέσεις κομματικής πελατείας.
Δεν είναι λοιπόν πιστεύω οι συμβασιούχοι ο καλύτερος τρόπος για να καλύπτεις ανάγκες, πέρα από περιπτώσεις εποχιακών κ.λπ Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια καταγραφή πεδίων που απουσιάζει το δημόσιο. Θέλετε να σας αναφέρουμε κάποια πράγματα τα οποία εξαφανίζονται;… Να μιλήσουμε για παιδικούς σταθμούς, για τη βοήθεια στο σπίτι, να μιλήσουμε για το περιβάλλον, για τις ακτές, για την προστασία των δασών αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία; Δεκάδες πράγματα που έχουν να κάνουν με το δημόσιο χώρο που συνιστούν επενδύσεις ουσιαστικά. Είναι επενδύσεις και για το μέλλον και για το παρόν. Τα οποία εξαφανίζονται. Είτε παραδίδονται στους ιδιώτες, είτε εξαφανίζονται σε σχέση με την παρουσία του δημοσίου.
Άρα λοιπόν εδώ χρειάζεται ένα σχέδιο ριζικής επαναθεμελίωσης του κράτους. Αυτό δεν χωράει μέσα στο μνημονιακό πλαίσιο, δεν είναι στην προτεραιότητα αυτού του σχεδίου. Εδώ υπάρχει η λογική του πάση θυσία μείωση του δημοσίου, πάση θυσία μείωση κάποιων δαπανών για να εμφανίσουμε ένα εικονικό τελικά πλεόνασμα το οποίο είναι λογιστικό μέγεθος και όχι πραγματικό.
- Πάντως η χρεοκοπία του κράτους μας οδήγησε στη σημερινή κρίση σε μεγάλο βαθμό…
Δεν θα συμφωνήσω. Διότι το φαινόμενο και η ουσία της σημερινής κρίσης ξεφεύγει από το να είναι μια μονοδιάστατη σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά. Μιλάμε για μια δομική κρίση ενός μοντέλου…
- Δηλαδή εσείς δεν βλέπετε ότι υπήρξαν χονδροειδείς σπατάλες σε αυτές τις τέσσερις δεκαετίες από το ΄74 μέχρι σήμερα;..
Υπήρχε ένα πάρτι και ένα φαγοπότι…
- Σʼ αυτό αναφέρομαι. Αυτό όμως ήταν στον κρατικό τομέα κυρίως και στον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό…
Αυτό ήταν μια έκφραση ενός φαύλου δικομματικού πολιτικού συστήματος το οποίο είχε και άλλους παίκτες.. Είχε τον πολιτικό παράγοντα.. είχε τα ισχυρά επιχειρηματικά κέντρα και τα ΜΜΕ.
- Ναι, αλλά εδώ κατηγορείται από πολλούς ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει αγκαλιάσει στην ουσία ένα μεγάλο κομμάτι από το ΠΑΣΟΚ του ΄80, ότι έχει αγκαλιάσει δηλαδή ένα μεγάλο κομμάτι από το κρατικοδίαιτο ΠΑΣΟΚ..
Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα Πώς είναι δυνατόν να εγκαλείς κάποιον για κάτι που είχες κάνει ο ίδιος και να το χρεώνεις σε κάποιον ο οποίος θέλει να το αλλάξει. Δεν στέκει. Είναι πολύ αδύναμο νομίζω επιχείρημα.
To Γραφείο Τύπου