Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με επικεφαλής τη συντονίστρια του Ειρήνη Κατσινοπούλου και την βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης Λίτσα Αμμανατίδου.
Ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ στηλίτευσαν την παρελκυστική τακτική της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ που επί μήνες καθυστερεί να φέρει στη Βουλή τροποποιήσεις του νόμου Ν.4015/11 και ζήτησαν την απόσυρση του.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίστηκε η συνολική αντίθεση στον Ν4015/11, τον οποίο είχε καταψηφίσει στη Βουλή, καθώς ανάμεσα στα άλλα άνοιγε το δρόμο στην μετατροπή των συνεταιρισμών σε ανώνυμες εταιρίες, καταστρατηγούσε την θεμελιώδη συνεταιριστική αρχή ένα μέλος μια ψήφος, δε διασφάλιζε τα εργασιακά δικαιώματα των συνεταιριστικών υπαλλήλων και δεν αναβάθμιζε τους γυναικείους συνεταιρισμούς.
Ωστόσο, τονίστηκε ότι η ριζική μας αντίθεση στον Ν. 4015/11, δε σημαίνει με κανένα τρόπο επιστροφή στο παρελθόν. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί σήμερα στην πλειοψηφία τους, δυστυχώς βρίσκονται σε απαξίωση, οικονομική και κοινωνική. Σε αυτό έχουν ευθύνες τόσο τα κόμματα που κυβέρνησαν, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και οι ίδιοι οι συνεταιριστές, που τους μετέτρεψαν σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, σε προθάλαμους παραγοντισμού και σε εκλογικούς μηχανισμούς νομής της εξουσίας.
Στις σημερινές συνθήκες της πιο βίαιης καπιταλιστικής επίθεσης και της ισοπέδωσης της κοινωνίας η αιχμή του δόρατος της αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι η ενθάρρυνση μορφών συλλογικής οικονομικής δράσης και η εκ βάθρων ανασυγκρότηση του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος. Είναι ώριμη και επιτακτική η ανάγκη κατάργησης των συνεταιρισμών σφραγίδων, η εκκαθάριση των μητρώων των συνεταιρισμών και η κατοχύρωση του ανεξάρτητου και αυτόνομου ρόλου των συνεταιρισμών, ώστε να πάψουν να είναι θερμοκήπια πελατειακών και κομματικών εξαρτήσεων.
Υποστηρίζουμε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς με θεμελιώδη χαρακτηριστικά τη δημοκρατική συμμετοχική λειτουργία τους, τον παραγωγικό προσανατολισμό τους και τον πλήρη και ουσιαστικό έλεγχο από τα μέλη τους όλης της διακίνησης των προϊόντων μέχρι να φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων και στο πιάτο του καταναλωτή.
Οι συνεταιρισμοί μπορούν να παίξουν έναν ευρύτερο ρόλο στην ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών και τη μείωση του κόστους για τον καταναλωτή, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, στον περιορισμό της παραοικονομίας και στην αναβάθμιση της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων.
Η υπηρέτηση των στόχων αυτών δικαιολογεί αλλά και επιβάλλει τη δημόσια εποπτεία και στήριξη, με ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς και ένα σύστημα κινήτρων για τους συνεταιρισμούς, καθώς τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στην τραπεζική χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους.
Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής