Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/04/2013

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΤ ( Φ.Παπαθανασίου – Μ. Αλεξάκη )

-    Πώς είδατε τη συμφωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων; ..

Νομίζω ότι παρακολουθήσαμε άλλη μια μεγάλη επιχείρηση εξαπάτησης του ελληνικού λαού επικοινωνιακής υφής. Ό,τι τις προηγούμενες μέρες υποτίθεται ότι ήταν αντικείμενο διαφωνίας, συζητήσεων, το οποίο απειλούσε τη συνοχή της κυβέρνησης, αποδείχτηκε τελικά ότι χρειάστηκαν λίγες ώρες απλά και μόνο για να μετονομάσουν έναν υποτιθέμενο έκτακτο φόρο ο οποίος θα έληγε στις 31/12 να τον ενσωματώσουν στο νέο φόρο για τα ακίνητα.  Και μάλιστα να τον εισπράξουν με τον ίδιο εκβιαστικό τρόπο, δηλαδή μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

-    Γιατί πιστεύετε ότι οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι οδηγήθηκαν σ΄ αυτή τη συμβιβαστική λύση;…

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι είναι πια όμηροι μιας τακτικής  απόλυτης υποταγής έναντι της τρόικας, έχουν συμφωνήσει ότι υπάρχει αυτή η περίφημη ρήτρα απόκλισης και η αυτόματη ενεργοποίηση μέτρων, ακριβώς μπροστά στο ενδεχόμενο αυτής της απόκλισης των στόχων. Κατά συνέπεια αυτό είναι το πρώτο μέτρο Ακολουθούν και τα άλλα που θα δούμε, που αφορούν τις απολύσεις στο δημόσιο και όλα τα υπόλοιπα τα οποία συζητιούνται με την τρόικα. Άρα ως προς αυτό δεν υπάρχει καμία έκπληξη.

Εκείνο το οποίο είναι πραγματικά για να βγαίνει κανείς  από τα ρούχα του είναι πώς τελικά αυτοί οι άνθρωποι στο μόνο που μπορούν να διαπραγματεύονται και να δείχνουν μια μεγάλη ικανότητα είναι η μεταξύ τους μοιρασιά εντός της κυβέρνησης. Αλλά προς τα έξω, απέναντι στους δανειστές, ούτε διανοούνται πραγματικά να θέσουν το πραγματικό ερώτημα σε σχέση με την αποτελεσματικότητα, σε σχέση με τις άγριες επιπτώσεις που έχει αυτό το πρόγραμμα που υλοποιούν στην ελληνική κοινωνία. Κι έτσι μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί τρέξανε χαιρέκακα να βγάλουν τα συμπεράσματα που έβγαλαν για την περίπτωση της Κύπρου. Δηλαδή τι; Αφού εγκατέλειψαν την Κύπρο να πουν μετά ότι δεν υπάρχει δρόμος διαπραγμάτευσης, ορίστε πώς τα πράγματα είναι μονόδρομος, για να δικαιολογήσουν ακριβώς τη χθεσινή τους στάση. Δηλαδή της πλήρους υποταγής απέναντι στην τρόικα.

-    Πρέπει κατά τη γνώμη σας να υπάρχει φόρος στα ακίνητα; Και αν ναι, σε ποια ακίνητα; Έχουμε συνηθίσει να λέμε στην μεγάλη ακίνητη περιουσία. Τι συγκροτεί τη μεγάλη ακίνητη περιουσία; Ποια είναι αυτή; Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ     ποια είναι; Αν αύριο είστε κυβέρνηση, θα υπάρχει κάποιος φόρος που θα επιβάλλεται στην ακίνητη περιουσία;…

Βεβαίως πρέπει να υπάρχει φόρος στα ακίνητα. Κι αν κανείς κοιτάξει στο παρελθόν θα διαπίστωνε πολύ εύκολα τις στρεβλώσεις που υπήρχαν γύρω από την αντιμετώπιση αυτού του πολύ κρίσιμου ζητήματος. Αλλά το ποια είναι η μεγάλη ακίνητη περιουσία στις συγκεκριμένες συνθήκες, θα ήθελα να μου το πείτε εσείς. Γιατί με τη δραματική πτώση τιμών, αξιών και στη κτηματαγορά και στα ακίνητα όλα αυτά σχετικοποιούνται..

-    Εγώ μπορώ να σας το πω, αλλά δεν έχει σημασία, καταγράφω μια προσωπική θέση.. Εσείς εκπροσωπείτε ένα κόμμα…

Φόρος στα ακίνητα πρέπει να υπάρχει. Πρέπει να έχει κοινωνικά κριτήρια. Πρέπει να είναι προοδευτικός. Αλλά εδώ δεν μιλάμε γι αυτό. Εδώ μιλάμε για έναν έκτακτο φόρο ο οποίος ενσωματώνεται, παρόλο ότι είχαν πει ότι θα ήταν έκτακτος, και παγιώνεται.

-    Σ΄αυτό συμφωνούμε.. Εντάξει.. Δεν ρωτώ για το χαράτσι.. Ρωτώ για τον περίφημο ενιαίο φόρο ο οποίος θα μας έλθει από το 2014 και στον οποίον συμποσούται, υποτίθεται, ο τέως ΦΑΠ, τα ΕΤΑΚ, κάποιοι άλλοι φόροι κ.λπ.  Αυτό το νόημα έχει το ερώτημά του.. Αν βλέπετε ότι σε μια λογική δίκαιης και κατανεμημένης με κοινωνικά κριτήρια φορολόγησης, η ακίνητη περιουσία πρέπει να φορολογηθεί. Γιατί υπάρχουν και απόψεις… που λένε  ότι σε περιόδους τόσο βαθιά κρίσης δεν υπάρχει θέμα  να φορολογήσουμε την ακίνητη περιουσία ανθρώπων οι οποίοι χειμάζονται..

Ίσα-ίσα, υπάρχει ανάγκη να φορολογήσεις και την μεγάλη ακίνητη περιουσία  και την ακίνητη περιουσία των off shore η οποία κρύβεται και πάρα πολλά άλλα πράγματα πρέπει να κάνεις. Αλλά προσέξτε, χρειάζεται μια συνολική αντιμετώπιση απέναντι στο ζήτημα των ακινήτων Δηλαδή δεν μπορεί να μην λάβει κανείς υπόψη του αυτή τη στιγμή και τη ραγδαία πτώση των αξιών και το γεγονός ότι πολλά απ΄ αυτά τα ακίνητα είναι υποθηκευμένα λόγω των δανείων που οφείλονται, δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, δάνεια που αυτή τη στιγμή είναι «κόκκινα», επιβαρύνουν τις ίδιες τις τράπεζες, επιβαρύνουν κυρίως τους δανειολήπτες, είναι με βάση αξίες οι οποίες δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Άρα όλα αυτά είναι παράμετροι που πρέπει να προσμετρηθούν στη διαμόρφωση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος.

-    Θα συμφωνήσω μαζί σας, αλλά, όπως είπατε κι εσείς, θα ψάξετε να το βρείτε. Και παρακολούθησα και χτες τη συνέντευξη Τύπου του κ. Τσίπρα και πραγματικά προτάσεις, μάλλον αντιπροτάσεις στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, δεν είδαμε. Είστε ακόμη στο ψάξιμο να τις βρείτε; Γιατί το μόνο που παρακολουθήσαμε πραγματικά είναι να προσπαθεί να κατευνάσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις ο κ. Τσίπρας. Κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις υπάρχουν.

Θα σας πω. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η χθεσινή συνέντευξη ήταν μια γενικού χαρακτήρα πολιτική συνέντευξη. Αλλά φαντάζομαι ότι επίσης γνωρίζετε ότι μόλις πριν από 15 μέρες υπήρχε μια αναλυτικότατη πρόταση για τα ζητήματα της φορολογίας. Μου κάνει εντύπωση πώς το λέτε….

-    Η οποία όμως δεν ήταν καθόλου κοστολογημένη…. Το να προτείνει ένα κόμμα μέτρα φορολόγησης χωρίς να έχουν κοστολογηθεί πόσο θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα είναι πάρα πολύ εύκολο.  Γιατί παρακολουθήσαμε προτάσεις χωρίς να έχουν νούμερα δίπλα.

Άκουσα το ερώτημά σας… Βεβαίως θα περίμενα να είστε το ίδιο αυστηροί απέναντι στη χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης η οποία ακριβώς δεν κοστολόγησε και δεν μας είπε ακριβώς ποια θα είναι τα νέα ποσά και τι περιμένει από τη νέα φορολογία…

-    Μα από τη φορολογία ακινήτων περιμένουμε 3,2 δις για φέτος…

.. Αλλά εν πάση περιπτώσει, στη συγκεκριμένη πρόταση σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και όπου μπορεί να γίνει αυτό υπήρχαν και νούμερα και κυρίως υπήρχαν κάποια ποσοστά. Δηλαδή, για παράδειγμα, δεν μπορείς να ασκήσεις μια πολιτική η οποία να είναι στον αντίποδα της σημερινής υφεσιακής πολιτικής, εάν δεν έχεις ποσοστά εσόδων γύρω στο 42-44%, εάν οι δαπάνες δεν βρίσκονται αντίστοιχα με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αυτό νομίζω ότι είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο. Αλλά όταν έχουμε μια ραγδαία μείωση του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια πάνω από το 25%, αντιλαμβάνεστε ότι είναι παπατζιλίκι να λες νούμερα, τα οποία, όσο εφαρμόζεται αυτή η πολιτική, τα ξεπερνά η πραγματικότητα.

To Γραφείο Τύπου