Σε φοιτητές της Σχολής Γούντροου Γουίλσον στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον καθώς και σε ανοικτή εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, μίλησε στις 17 και 18 Απριλίου, αντιστοίχως, η Ρένα Δούρου, με θέμα: «Είναι η Ευρώπη καταδικασμένη; Μια άποψη από την Ελλάδα».
Μεταξύ άλλων η Ρ. Δούρου τόνισε ότι η οικονομική κρίση δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα ούτε είναι εθνική υπόθεση αλλά έχει να κάνει με την ίδια τη στρεβλή, ταξική οικοδόμηση της Ευρωζώνης. «Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες επέλεξαν συνειδητά να αγνοήσουν ότι η κρίση είναι απόρροια της στρεβλής, ταξικής οικοδόμησης της Ευρωζώνης, η οποία χρήζει, όχι εθνικών, μεμονωμένων απαντήσεων, αλλά συνολικής, σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσέγγισης που να κινείται πέρα από τη συνταγή της λιτότητας και της επιχειρούμενης διαιώνισής της, μέσω της συνταγματοποίησής της». «Η κρίση έχει πολύ ευρύτερες, της ελληνικής, διαστάσεις» τόνισε η Ρ. Δούρου, προσθέτοντας ότι αυτή «αγγίζει τον ίδιο τον πυρήνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Και τούτο γιατί η Ελλάδα μετατράπηκε σε πειραματόζωο όχι απλά μιας συνταγής λιτότητας αλλά ενός νέου υποδείγματος. Ενός υποδείγματος που αλλάζει την ίδια την υφή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Το φέρνει κοντύτερα προς ένα αποικιοκρατικό μοντέλο νέου είδους». «Μιλάμε δηλαδή πλέον, σε αυτό το νέο πλαίσιο του ιδιόρρυθμου αποικιοκρατικού προτύπου που προωθεί το Βερολίνο, για ατελή κράτη, με την έννοια ότι παύουν πλέον να επιτελούν βασικές τους λειτουργίες, παρά μόνο λειτουργούν ως ιμάντες μεταβίβασης των έξωθεν αποφασισμένων πολιτικών, οδηγώντας στην περιθώριο τους πολίτες και στην εξαθλίωση τις κοινωνίες».
Και αυτή η εξέλιξη περνάει μέσα από τη δραστική συρρίκνωση της Δημοκρατίας.
«Αυτός ο δρόμος της συνολικής απομείωσης της δημοκρατίας, όπως δείχνει άλλωστε και η ελληνική περίπτωση, χαρακτηρίζεται παράλληλα και από την εμφάνιση στο προσκήνιο μιας ξενοφοβικής, ρατσιστικής, απροκάλυπτα βίαιης ακροδεξιάς», υπογράμμισε η Ρ. Δούρου.
Ωστόσο η πορεία αποσύνθεσης δεν είναι αναπότρεπτη. «Γιατί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη οι λαοί, οι κοινωνίες, οι συλλογικότητες, οι πολίτες. Και όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο έχουν άποψη αλλά την εκφράζουν κιόλας δυναμικά: από τις πλατείες της Μαδρίτης, της Αθήνας, του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης ως τη Νέα Υόρκη, ακούγεται δυνατά το σύνθημα «φθάνει πια, ως εδώ» με στόχο «την οικοδόμηση μιας ριζοσπαστικά νέας Ευρώπης, μιας Ευρώπης δημοκρατίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης».
Νωρίτερα, οι καθηγητές Seth Adler (συντονιστής του Left Forum) και Michael Pelias (παν/μιο του Λονγκ Άιλαντ), με τους οποίους η Ρ. Δούρου είχε συνάντηση, μετέφεραν πρόσκληση για να μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο Left Forum, μια από τις σημαντικότερες ετήσιες συναντήσεις αριστερών και προοδευτικών διανοουμένων, ακτιβιστών, πανεπιστημιακών και οργανώσεων, που φέτος διοργανώνεται από τις 7 ως τις 9 Ιουνίου, στο πανεπιστήμιο Pace, στη Νέα Υόρκη, με κεντρικό ομιλητή τον Νόαμ Τσόμσκι.
Εξάλλου, σήμερα η Ρ. Δούρου πρόκειται να έχει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο ενώ το Σάββατο θα μιλήσει σε ανοικτή πανομογενειακή εκδήλωση, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, στην Αστόρια.
To Γραφείο Τύπου