Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/04/2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΝΕΤ (Π.Τσούτσιας –Τ. Σαράντης)

-    Καλημέρα κ. Σκουρλέτη, πώς είδατε το κλείσιμο των συζητήσεων, των διαπραγματεύσεων που είχε η κυβέρνηση με την τρόικα; Θα πείτε αρνητικά φαντάζομαι. Το ζήτημα είναι, γιατί βγαίνετε τόσο αρνητικά σε σχέση με το δημόσιο; Ότι δεν θέλετε απολύσεις μπορούμε να το καταλάβουμε, αλλά ότι δεν πρέπει να αλλάξει αυτό το δημόσιο;

Τοποθετούμαστε τόσο αρνητικά, γιατί είχαμε μια κατάληξη αρνητική. Και νομίζω ότι  αυτό που ζήσαμε όλους τους τελευταίους μήνες, που είχε ανοίξει αυτή η συζήτηση γύρω από το θέμα των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων, ουσιαστικά ήταν ένα χρονικό μιας προαναγγελθείσας συμφωνίας σε βάρος των εργαζομένων στο δημόσιο, και συνολικά σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Γιατί καταλαβαίνετε οι απομακρύνσεις αυτές θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση, ακόμα μεγαλύτερη  αποδιάρθρωση στη λειτουργία του δημοσίου. Είναι κάτι το οποίο το ζούμε καθημερινά όσοι ερχόμαστε σε επαφή με τις δημόσιες υπηρεσίες και θα ενταθεί ακόμα περισσότερο. Δηλαδή, ουσιαστικά καταλήξαμε σε κάτι το οποίο είχε συμφωνηθεί όταν είχε ψηφιστεί το πρώτο μνημόνιο. Σε τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

-    κ. Σκουρλέτη, χρειάζεται αλλαγές το δημόσιο;

Αλλαγές χρειάζονται στο δημόσιο, στην κατεύθυνση μιας, θα έλεγα, σε βάθος αναθεμελίωσής του. Είμαστε όμως μπροστά σε ένα σχέδιο, το οποίο δεν κινείται με μια τέτοια λογική, ίσα – ίσα έχει υιοθετήσει μια λογική ισοπεδωτική με μόνο γνώμονα την πάση θυσία μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο, υλοποιώντας μια δογματική αντίληψη περί δημοσίου που θέλει απλά να μειώσει το κόστος λειτουργίας του, αγνοώντας όμως ότι αυτά τα μέτρα ουσιαστικά υπονομεύουν την οικονομία και την ίδια την αγορά στο σύνολό της, αποδιαρθρώνοντας ότι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος που….

-    Άρα, αν ήσασταν αύριο στην κυβέρνηση θα προχωράγατε στην αξιολόγηση;

Η αξιολόγηση είναι αναγκαία, αρκεί να είναι ενταγμένη μέσα σε ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οργάνωσης και της διοίκησης του ελληνικού δημοσίου. Απλώς πρέπει να γίνεται με γνώμονα την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι την υποταγή και την ευθυγράμμιση με βάση τις επιταγές του μνημονίου.

-     Ξέρετε, ότι και χθες η ΔΗΜΑΡ σας κατηγόρησε ότι τρομοκρατείτε, ότι θα γίνουν απολύσεις, ότι …. Έβγαλε μια πολύ επιθετική ανακοίνωση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή και τη χθεσινή δήλωση του κ. Τσίπρα.

Το έχω υπόψη μου. Αλλά θα έπρεπε να τα πει αυτά η ΔΗΜΑΡ σε αυτούς που πρόκειται να απολυθούν. Γιατί βλέπετε, όπως σας είπα και πριν, ότι υλοποιούν κατά γράμμα αυτό που έχει ήδη αποφασιστεί. Δηλαδή, 14 -15 χιλιάδες οι οποίοι θα απομακρυνθούν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, στο πλαίσιο των 150 χιλιάδων απολύσεων που έχουν συμφωνήσει στο σύνολο του δημόσιου τομέα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι αν είναι τρομοκρατικό κάτι είναι αυτό καθʼ αυτό το μέτρο το οποίο στηρίζει η ΔΗΜΑΡ, παρά όλες αυτές τις δήθεν αντιστάσεις που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα.

-    Μα εδώ δεν θα ισχύσει το ένας προς ένας;

Δεν θα ισχύσει ένας προς ένας. Πρώτα απʼ όλα το ένας προς ένας θα ισχύσει μέσα σε ποιο χρονοδιάγραμμα; Δηλαδή, μόλις φεύγει ένας αμέσως θα προκηρύσσεται η θέση του; Ή θα ισχύσει στο σύνολο του χρονοδιαγράμματος του προγράμματος;

-    Όχι. ….Μα μιλάνε για τον ΑΣΕΠ από το ΄8 μέχρι το ΄13.

Να αποκρυπτογραφήσουμε λίγο. Το ένας προς ένα σημαίνει 14 ή  15, ανάλογα με το πόσοι θα απολυθούν, θέσεις εργασίας αντίστοιχα. Θα διώξουν τόσους, θα πάρουν τόσους. Μα αυτό ακριβώς είναι το ένα προς δέκα, δηλαδή το 10% των 150 χιλιάδων. Πρόκειται ακριβώς για μια προειλημμένη, προσυμφωνημένη απόφαση. Αυτό έλεγαν. Θα διώξουμε 150 χιλιάδες και θα πάρουμε το 10%.

-    Εντάξει, στις 150 χιλιάδες είναι και οι συνταξιοδοτήσεις, οι εθελούσιες κλπ. Δεν είναι μόνο απολύσεις.

Άρα, λοιπόν, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μια θετική πλευρά, μια θετική κατάληξη έστω. Από κει και έπειτα θέλω να σας υπενθυμίσω κάτι. Και ο Πρωθυπουργός ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής σε αυτό στη συνέντευξή του που έδωσε προχθές. Δεν μιλάνε για αντικατάσταση θέσεων σε οργανισμούς που καταργούνται. Άρα, το ένας προς ένας δεν θα συμβεί. Όταν έχουμε για παράδειγμα απολύσεις εκεί που συγχωνεύεται ή καταργείται ένας οργανισμός, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει καμία αντικατάσταση. Νομίζω ότι έτσι είναι τα πράγματα, λίγο σκοτεινά ή μάλλον πολύ σαφή και δεν θέλουν να μας πουν πώς ακριβώς είναι.

-    κ. Σκουρλέτη, δεν έχετε βαρεθεί να ζητάτε εκλογές; Ανά 15 -20 μέρες βάζετε θέμα εκλογών.

Εμείς ζητάμε την εγκατάλειψη αυτής της πολιτικής, την ήττα αυτής της πολιτικής και την ανατροπή της κυβέρνησης και αυτό νομίζω ότι μπορεί να γίνει μέσα από εκλογές. Και δεν το λέμε επειδή θέλουμε απλά και μόνο να έρθουμε στα πράγματα, το θεωρούμε ανάγκη, είναι αναγκαιότητα να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση για να μπορέσει η κοινωνία να σταθεί στα πόδια της.

-    Και ας πούμε κάτι γίνεται και αύριο έχουμε εκλογές. Δεν θα πρέπει να έχετε ξεκαθαρίσει εσείς ως ΣΥΡΙΖΑ τα εσωτερικά σας για να πάτε σε εκλογές;

Εσείς πιστεύετε ότι δεν είναι ξεκαθαρισμένα;

-    Δεν ξέρω. Με βάση αυτά που κατέθεσε χθες η Αριστερή Πλατφόρμα, θα έλεγα ότι δεν είναι ξεκαθαρισμένα.

Νομίζω ότι και χθες από την ΚΠΕ στάλθηκε για άλλη μια φορά ένα εντελώς ξεκάθαρο μήνυμα. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως το Μάιο και τον Ιούνιο, δεν εγκλωβίζεται σε αποπροσανατολιστικά διλήμματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση της λιτότητας σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι έχει επιλέξει την αναζήτηση λύσης σε σχέση με τα προβλήματα της οικονομίας και του χρέους εντός της Ευρωζώνης, αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα και αγωνίζεται για το συντονισμό της πάλης των ευρωπαϊκών λαών για την ήττα των ταξικών αντικοινωνικών πολιτικών λιτότητας. Δεν νομίζω ότι είχαμε πει κάτι διαφορετικό, πέρα από το πώς αυτό επικαιροποιείται κάθε φορά με βάση την τρέχουσα συγκυρία και τον Μάιο και τον Ιούνιο. Διαφορετικές προσεγγίσεις υπάρχουν, αυτές υπήρχαν, είναι θεμιτό να υπάρχουν. Καταλήγουμε πάντα με έναν συλλογικό δημοκρατικό τρόπο. 

-    Πάντως, διαβάζοντας προσεκτικά την ομιλία του κ. Τσίπρα στη διήμερη συνεδρίαση της ΚΠΕ σας, λέει σε ένα σημείο ότι χρειάζεται να γίνει κατανοητό στον κόσμο, άρα δεν έχει γίνει, το σαφές εναλλακτικό σχέδιο που έχουμε, από την πρώτη ώρα μέχρι μακροπρόθεσμα. Άρα, δεν έχει γίνει κατανοητό στον κόσμο, υπάρχουν ερωτηματικά.

Νομίζω διαρκώς είμαστε μπροστά στην πρόκληση να γινόμαστε πιο αναλυτικοί, πιο σαφής, πιο συγκεκριμένοι. Θα σας έλεγα, από τη στιγμή που δεν έχουμε καταφέρει το στόχο μας που είναι η  ανατροπή αυτής της πολιτικής, προφανώς έχουμε ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης. Άρα και σε αυτό το επίπεδο, το να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Αυτό είναι καλό να το αισθανόμαστε ως μια διαρκή πρόκληση.

-    Πιστεύετε ότι αυτό το συγκεκριμένο θα έρθει κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου;

Το Συνέδριο θα ολοκληρώσει ένα ποιοτικό βήμα που έχει ανάγκη σήμερα ο χώρος μας, δηλαδή το να περάσουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών, από την ομοσπονδιακή του συγκρότηση σε ένα  ενιαίο σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς του αιώνα μας, με ριζοσπαστική λαϊκή ταυτότητα, που θα μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες των πολλών.

-    Και αυτοί που δεν θα συμφωνούν; Αυτοί που θα έχουν άλλη άποψη; Για παράδειγμα, αν δεν κάνω λάθος, η Αριστερή Πλατφόρμα η οποί κατατέθηκε λέει υπέρ κυβέρνησης Αριστεράς, όχι κυβέρνηση κεντροδεξιάς ή κεντροαριστεράς. Δηλαδή συνεργασία ή με το ΚΚΕ ή με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η κυβέρνηση με κορμό τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ριζοσπαστικής αριστεράς νομίζω πρώτα απ΄ όλα θα προσδιορίζεται από το πρόγραμμά της. Κα το πρόγραμμά της θα είναι ένα προοδευτικό πρόγραμμα ρήξεων με βάση την κυρίαρχη λογική. Σ΄ αυτή πάνω τη βάση νομίζω ότι εμείς έχουμε κάνει σαφές ότι η απεύθυνσή μας δεν μπορεί να είναι μόνο στις δυνάμεις της ιστορικής αριστεράς. Πολύ δε περισσότερο που αυτές όπως βλέπετε, δεν ανταποκρίνονται κιόλας . Είναι χαρακτηριστικό τα αποτελέσματα του συνεδρίου του ΚΚΕ. Δεν ανταποκρίνονται σ΄ ένα τέτοιο κάλεσμα.

Το αντίθετο, θα σας έλεγα, για να σχολιάσω και το αποτέλεσμα του συνεδρίου του ΚΚΕ, φαίνεται ότι δυστυχώς για το ΚΚΕ βγαίνει από το συνέδριό του εξακολουθώντας να κινείται με βάση τη λογική του σκαντζόχοιρου. Ολοένα και περισσότερο κλείνεται στον εαυτό του. Αυτό το φέρνει σε πλήρη αντίθεση με τους καημούς, με τις διαθέσεις πρώτα απ΄ όλα του κόσμου της αριστεράς, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι συνολικά για τον κόσμο της εργασίας στη χώρα μας το μείζον είναι η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής από μια προοδευτική σκοπιά.

-    Εν τέλει τι σας μένει όμως εσάς για να συνεργαστείτε;

Αυτό το 27% που προέκυψε στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου εάν το δείτε δεν συνιστά απλά και μόνο μια μετατόπιση ψηφοφόρων. Ουσιαστικά πρόκειται για μια πρωτόγνωρη ιδιότυπη λαϊκή συμμαχία από τα κάτω. Όλοι αυτοί που μας ψήφισαν δεν έγιναν ξαφνικά Συριζαίοι, να το πω έτσι απλά. Ουσιαστικά συσπειρώθηκαν γιατί είδαν στη βάση αυτής της προγραμματικής εναλλακτικής πρότασης να εκφράζονται οι ανάγκες τους, να ικανοποιούνται τα αιτήματά τους. Εμείς αυτό προσπαθούμε να μορφοποιήσουμε.

Από κει και έπειτα θεωρούμε, όπως σας είπα πριν,  ότι είμαστε ανοιχτοί, αλλά σε μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική βάση, πλατιά βάση είναι αλήθεια, συσπείρωσης και συνεργασίας. Το διακύβευμα σήμερα προφανώς δεν είναι η λαϊκή εξουσία, όπως μας λένε οι σύντροφοι του ΚΚΕ. Το διακύβευμα σήμερα είναι να υπάρξει η ανασυγκρότηση της χώρας, να σταματήσει ο κατήφορος και να προσπαθήσουμε μαζί με τους άλλους λαούς της Ευρώπης να αλλάξουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτό είναι κι αυτό νομίζω ότι χωράει πολλούς. Αλλά έχει σαφές πρόσημο, νομίζω, ριζοσπαστικό, προοδευτικό.

-    Εκεί στο χωράει πολλούς απ΄ ότι φαίνεται εισπράττετε αρνήσεις και από ΠΑΣΟΚ… και από ΔΗΜ.ΑΡ….

Μα νομίζω ότι αυτοί ούτως ή άλλως υλοποιούν ένα άλλο σχέδιο. Η απεύθυνση δεν είναι προς αυτές τις δυνάμεις…

-    Ε τότε ποιος είναι; Ο κ. Καμένος;…

… Θα σας έλεγα επίσης, σε επίπεδο προσώπων νομίζω ότι θα πρέπει να απευθυνόμαστε σε πρόσωπα τα οποία είναι πολιτικά φερέγγυα προς τον κόσμο. Δηλαδή, για παράδειγμα, άνθρωποι οι οποίοι υπηρέτησαν τις μνημονιακές πολιτικές από κυβερνητικές θέσεις δεν νομίζω ότι μπορεί να αξιοποιηθούν σε μια κυβέρνηση της αριστεράς..

-    Αποκλείεται μια σειρά από κόσμο… Διαβάζουμε στα ρεπορτάζ ότι κουβεντιάζουν μαζί σας…

.. Βαδίζουμε εντός μιας τέτοιας λογικής χωρίς να αποκλείσουμε τον πολύ κόσμο, τον απλό κόσμο κι αυτό νομίζω ότι ενδιαφέρει.

To Γραφείο Τύπου