Τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει, τόσο ο ΔΕΔΔΗΕ περιοχή Κέρκυρας, όσο και το Υποπρακτορείο Παξών είναι τεράστια. Το Υποπρακτορείο Ερείκουσας – Οθωνών στα Διαπόντια νησιά, παραμένει ανενεργό λόγω έλλειψης προσωπικού, εδώ και μια δεκαετία.
Οι σημαντικότατες συνέπειες από την υπολειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ, είναι εμφανείς όχι μόνο κατά τη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου, αλλά και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ελλείψεις είναι τόσο σοβαρές, ώστε να απαιτείται η μετακίνηση τεχνικών από τα Γιάννενα, την Πάτρα ή τη βόρειο Ελλάδα, για την κάλυψη των βλαβών, που σημειωτέον φτάνουν τις 150 το εικοσιτετράωρο. Τις απογευματινές ώρες, υπάρχει μόνο ένα συνεργείο για ολόκληρο το Νομό (!) το οποίο φυσικά δεν αρκεί για να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες 50.000 και πλέον ατόμων, ο δε όγκος εργασίας, δεν έχει επιτρέψει στο 80% του υφιστάμενου τεχνικού προσωπικού να πάρει κανονικές άδειες και ρεπό.
Οι οργανικές θέσεις στη μονάδα της Κέρκυρας είναι 35, σήμερα όμως υπηρετούν μόλις 12 άτομα (μαζί με τους 4 προϊσταμένους), εκ των οποίων μόνο 2 δουλεύουν στην κολόνα. Οι εργοδηγοί και εργατοτεχνίτες, αναγκάζονται αν εκτελούν καθήκοντα τεχνικού, προκειμένου να συμβάλλουν στο πλήθος των εργασιών. Ως εκ τούτου, οι πραγματικές ανάγκες, επιβάλλουν την κάλυψη τουλάχιστον 20 θέσεων με μόνιμο τεχνικό προσωπικό. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ημίμετρο της πρόσληψης έκτακτου προσωπικού, συμβάλλει στον περιορισμό των προβλημάτων που παρουσιάζονται ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο, χωρίς όμως να τα αντιμετωπίζει σε βάθος. Για παράδειγμα, τα 4 άτομα που προσελήφθησαν τελευταίως με 8μηνες συμβάσεις, αφενός δεν καλύπτουν παρά ελάχιστες ανάγκες, αφετέρου καλύπτουν απλώς τις θέσεις τεσσάρων άλλων τεχνικών που συνταξιοδοτούνται.
Όσον αφορά τους 5 οκταμηνίτες, η σύμβασή τους λήγει στις 15/07/13, χωρίς να έχει προβλεφθεί κάτι για την κάλυψή τους. Επιπρόσθετα, από το Διαγωνισμό ΑΣΕΠ του 2007 όπου προέβλεπε την κάλυψη 7 θέσεων τεχνικού προσωπικού, λόγω του προβλήματος της εντοπιότητας απορροφήθηκαν μόνο 4, κατά συνέπεια η υπηρεσία δικαιούται 3 ακόμα προσλήψεις.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν ίσχυε για το νομό της Κέρκυρας – όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους νομούς – το μέτρο της εντοπιότητας (μοριοδότηση), θα είχαν προσληφθεί περισσότερα άτομα, γεγονός που θα έλυνε πολλά από τα προαναφερθέντα προβλήματα της υπηρεσίας. Η διάκριση αυτή, που εξαιρεί το νομό Κέρκυρας από το μέτρο της εντοπιότητας, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα της ΕΤΕ-ΔΕΗ ΤΔΕ/ΚΕΡΚΥΡΑΣ.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν, για την κάλυψη των 20 απαραίτητων θέσεων μόνιμου τεχνικού προσωπικού;
2. Τι προτίθενται να πράξουν, για την ανανέωση της σύμβασης των 5 εργαζομένων οκτάμηνης απασχόλησης, που λήγει στις 15/07/13;
3. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν, για την κάλυψη των 3 κενών θέσεων τεχνικού προσωπικού, που η υπηρεσία δικαιούται από το Διαγωνισμό ΑΣΕΠ του 2007;
4. Πώς θα επιλύσουν, το δεκαετές πλέον πρόβλημα, του ανενεργού Υποπρακτορείου Ερείκουσας – Οθωνών στα Διαπόντια νησιά;
5. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν, για την αναβάθμιση του Υποπρακτορείου Παξών;
6. Τι προτίθενται να πράξουν, για την εφαρμογή του μέτρου της εντοπιότητας στο νομό Κερκύρας;
Ο ερωτών βουλευτής
Σαμοΐλης Στέφανος