Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/04/2013

Επίκαιρη ερώτηση Μ. Μπόλαρη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: Σχετικά με το απαράδεκτο καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων

Οι «ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι» ή «εργαζόμενοι μέσω εταιρειών προσωρινής απασχόλησης» είναι το μοντέλο φθηνού και ευέλικτου εργαζόμενου, που εισήχθη σε τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πρόκειται για εργαζόμενους οι οποίοι προσλαμβάνονται από ενδιάμεση εταιρεία (άμεσος εργοδότης) με αποκλειστικό σκοπό να «δανειστούν» για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλη εταιρεία (έμμεσος εργοδότης).

Το 2001 θεσπίστηκε και επίσημα (Ν. 2956/2001) η λειτουργία εταιρειών προσωρινής απασχόλησης (ΕΠΑ). Με μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας και με αποκορύφωμα τον Ν. 4093/12, οι ελάχιστες προστατευτικές για τους εργαζόμενους διατάξεις για την προσωρινή απασχόληση, έχουν ουσιαστικά καταργηθεί.

Στον τραπεζικό τομέα, οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι, παρόλο που παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες με τους μόνιμους υπαλλήλους και καλύπτουν πάγιες  και διαρκείς ανάγκες, δεν υπάγονται στην οικεία επιχειρησιακή ή κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. Έτσι, αφενός δεν απολαύουν της εργατικής και ασφαλιστικής προστασίας απέναντι στην εργοδοσία, που έστω στοιχειωδώς απολαμβάνουν πια οι μόνιμοι και αφετέρου χρησιμοποιούνται συχνά, από τις εκάστοτε διοικήσεις, ως απεργοσπαστικός μηχανισμός.

Επειδή, με το καθεστώς εργασίας της προσωρινής απασχόλησης-που γενικεύεται και απελευθερώνεται επικίνδυνα με μόνους ωφελούμενους τους εργοδότες- καταστρατηγούνται θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης.

Επειδή, στο όνομα της «βιωσιμότητας» και της κερδοφορίας τους, οι τραπεζικοί όμιλοι προχωρούν σε συγχωνεύσεις που αναμένεται να συνοδευτούν από νέες μειώσεις προσωπικού, με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους με τη μικρότερη προστασία.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο Εργασίας ώστε να αρθούν οι αδικίες για τους προσωρινά απασχολούμενους και να καταργηθεί το προκλητικό καθεστώς της προσωρινής απασχόλησης;

2. Με ποιες άμεσες ενέργειες θα τους προστατεύσει, μπροστά στο κύμα απολύσεων που θα προκαλέσουν οι συγχωνεύσεις στον τραπεζικό τομέα, δεδομένου ότι είναι το πλέον απροστάτευτο τμήμα του προσωπικού των τραπεζών απέναντι σε διοικητικές αυθαιρεσίες;

Η ερωτώσα βουλευτής

Μαρία Μπόλαρη