Στο χωριό Μιράκα, όπου εδρεύει το Συντονιστικό Νομαρχιακό όργανο για την καταστολή της πυρκαγιάς, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ ενημερώθηκε από το Νομάρχη κ. Αθ.Ράλλη και τα άλλα στελέχη για το έργο και τα προβλήματα της πυρόσβεσης. Επίσης ενημερώθηκε αναλυτικά για την έκταση των καταστροφών και τις οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες στην περιοχή.
Το μεσημέρι ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε:
"Η καταστροφή είναι μεγάλη. Σεληνιακό τοπιο. Οικονομική και οικολογική ζημιά ανεπανόρθωτη. Αφανίστηκαν περιουσίες και μια ολόκληρη περιοχή έγινε στάχτη και κάρβουνο. Τέτοια καταστροφή ανατρέπει τις ισορροπίες και τα δεδομένα της ζωής. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση.
Το πρώτο πρόβλημα είναι να σταματήσει η καταστροφή, να αναχαιτιστεί και να σβήσει η φωτιά. Να περιοριστούν οι συνέπειες. Να προωθηθούν αμέσως συγκεκριμένα και πολύπλευρα μέσα στήριξης κι ανακούφισης των κατοίκων.
Δεν αρκούν οι υποσχέσεις και οι γενικές εξαγγελίες. Πρέπει να εξασφαλιστεί, αμέσως, η ίδια ρύθμιση που ισχύει για τις καταστροφές από σεισμούς.
Από τις πρώτες προτεραιότητες, η εξασφάλιση κονδυλίων και ζωοτροφών, για τις οποίες δεν υπάρχει κωδικός. Επίσης, η άμεση καταγραφή των καταστροφών σε ζωϊκό κεφάλαιο, καλλιέργειες, αγροτικές εγκαταστάσεις, κατοικίες.
Η αποζημίωση πρέπει να είναι επίσης άμεση από όλα τα ταμεία, για να μην οδηγηθεί η περιοχή στην ερήμωση. Οι κάτοικοι δεν έχουν άλλο πόρο ζωής έξω από την περιοχή που κατακάηκε".
Για τις κυβερνητικές ευθύνες
"Η κυβέρνηση έχει ξεχωριστές ευθύνες.
Η αλλαγή του συστήματος ευθύνης για τη δασοπυρόσβεση αποδείχτηκε κίνηση επιπόλαιη και καταστροφική. Η προώθηση του αντισυνταγματικού νομοσχεδίου για το ιδιοκτησιακό και τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων αποδείχτηκε εμπρηστική.
Η δασοπυρόσβεση αποτελεί μέρος της δασοπροστασίας. Και η διαχείριση και προστασία των δασών αποτελεί βασικό άξονα περιβαλλοντικής και οικολογικής πολιτικής.
Η κυβέρνηση αποδείχτηκε ανίκανη να σχεδιάσει και να προβλέψει, ανίκανη να εξασφαλίσει ετοιμότητα και μέσα για επαρκή αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών.
Οι φωτιές δεν αντιμετωπίζονται με τη γραφειοκρατική, διαχειριστική νοοτροπία που κυριαρχεί στην κυβέρνηση. Οι φωτιές δεν αντιμετωπίζονται με τα γιουρούσια της τελευταίας στιγμής και τις ηρωικές προσπάθειες του προσωπικού των διαφόρων υπηρεσιών και των πολιτών που καλούνται, με κίνδυνο της ζωής τους, να καλύψουν τις ανεπάρκειες, τις αδυναμίες και τις ευθύνες της κυβερνητικής ηγεσίας.
Η κυβέρνηση οφείλει, έστω και τώρα, να ταρακουνηθεί και να συνέλθει. Να εξασφαλίσει, έστω και την τελευταία στιγμή, προγραμματισμό, σχεδιασμό, συντονισμό και σύγχρονα μέσα.
Η κυβέρνηση οφείλει αμέσως:
Ερώτηση Δημοσιογράφου: Πώς κρίνετε τις αντιδράσεις του κ. Σημίτη και του κ. Τζουμάκα;
"Ζητείται πολιτικό φιλότιμο και πολιτική ευθιξία στην κυβέρνηση.
Να παραιτηθεί ή να απομακρυνθεί ο Υπουργός Γεωργίας.
Η κυβέρνηση να βγει από τον μικρόκοσμό της, να πάψει να ασχολείται με τον εαυτό της.
Οι καταστροφές που γίνονται έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από τις εσωκομματικές κυβερνητικές ισορροπίες.
Μπροστά στις καταστροφές και την απώλεια δημόσιου πλούτου, που ανατρέπουν τις οικονομικές και οικολογικές ισορροπίες της ζωής μας, η πολιτική αντίδραση της κυβέρνησης αποκαλύπτει τον μικρόκοσμο της εξουσίας, μικρούς κι ευθυνόφοβους παράγοντες, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών και να εμπνεύσουν τον κόσμο εμπιστοσύνη".
To Γραφείο Τύπου