Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/04/2013

Επίσκεψη των βουλευτών Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Ηρακλείου

Την Δευτέρα 22 Απριλίου, οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μιχάλης Κριτσωτάκης και Μαίρη Διακάκη επισκέφθηκαν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στο Ηράκλειο και συναντήθηκαν με την Προϊσταμένη της Περιφερειακής Δ/νσης Κρήτης και τους εργαζομένους της Υπηρεσίας.

Συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (υποστελέχωση, έλλειψη υπηρεσιακού αυτοκινήτου και οδηγού, μη κάλυψη εξόδων διαμονής και εκτός έδρας,  κ.α.) και τα οποία σε συνδυασμό με την κείμενη μνημονιακή νομοθεσία καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη και αναποτελεσματική τη διεξαγωγή ουσιαστικών ελέγχων. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά τη συνταξιοδότηση του οδηγού της Υπηρεσίας, το υπηρεσιακό αυτοκίνητο επιστράφηκε και έκτοτε η Περιφερειακή Δ/νση Κρήτης δεν διαθέτει ούτε οδηγό ούτε μέσο μετακίνησης των υπαλλήλων-ελεγκτών, ενώ για τις μετακινήσεις με τα ΙΧ τους έχει τεθεί πλαφόν από τη Δ/νση Οικονομικού και σε περίπτωση υπέρβασής του βαρύνει τον Προϊστάμενο!

Επισημάνθηκαν επίσης τα προβλήματα που επέφερε στην υπηρεσία η κατάργηση από τον νόμο 4093/2012 (μνημόνιο 3) της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να γνωστοποιούν στο ΣΕΠΕ από πριν τις αλλαγές στα προγράμματα εργασίας και υπερωριών και προτάθηκε η εφαρμογή κάρτας εργασίας και η πληρωμή των μισθών των εργαζομένων μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τόνισαν ότι η μνημονιακή συγκυβέρνηση όχι μόνο δεν καταπολεμά την αδήλωτη εργασία, αλλά τη διευκολύνει, αφού, αντί να ενισχύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και κυρίως το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, τους αποδυναμώνει. Με τις ακολουθούμενες πολιτικές ενισχύεται η ασυδοσία και το ανέλεγκτο των εργοδοτών και οι επιθεωρητές εργασίας μετατρέπονται σε τροχονόμους των εργοδοτικών παραβιάσεων της όποιας εναπομείνασας εργατικής νομοθεσίας. Η ακινητοποίηση, ουσιαστικά, των επιθεωρητών εργασίας (με σχεδόν μηδενικές πιστώσεις για εκτός έδρας μετακινήσεις, κατάργηση του επιδόματος κίνησης, έλλειψη υπηρεσιακών αυτοκινήτων και οδηγών) οδηγεί αναπόφευκτα στην κατάργηση του ελεγκτικού έργου.

Επίσης επισήμαναν ότι δεν προβλέπεται ουσιαστική νομική θωράκιση και προστασία των επιθεωρητών εργασίας απέναντι σε κακόβουλους εργοδότες, ώστε να μην διώκονται, ούτε να ενάγονται για την άσκηση των καθηκόντων τους με κίνδυνο να χαρακτηριστούν «επίορκοι» και να μπουν στο χορό των απολύσεων που ετοιμάζει εδώ και καιρό η τρικομματική κυβέρνηση.

Τόνισαν ότι «η αδήλωτη κι ανασφάλιστη εργασία δεν θα καταπολεμηθεί χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Είναι επιτακτική ανάγκη να στελεχωθούν επαρκώς και να ενισχυθούν για την άσκηση του σημαντικού έργου τους για την εφαρμογή της εναπομείνασας εργατικής νομοθεσίας και την προστασία των εργαζομένων που σαφώς προϋποθέτει αλλαγή νομοθεσίας».

To Γραφείο Τύπου