Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/08/1998

Διάταξη περί Τύπου του Υπ.Δικαιοσύνης

Η διάταξη περί Τύπου τουΥπουργού Δικαιοσύνης

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού, σχολιάζοντας τη διάταξη περί Τύπου που παρουσίασε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης, τονίζει:

Η εκτρωματική διάταξη που εισηγείται ο κ. Γιαννόπουλος ανατρέπει με την σκόπιμη αοριστία της θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας του Τύπου, προδίδει αλλεργία και φόβο της κυβερνητικής εξουσίας απέναντι στην κριτική και δημιουργεί προϋποθέσεις για κύμα διώξεων και εκφοβισμού των δημοσιογράφων.

Οι ισχύουσες διατάξεις του Ποινικού και Αστικού Κώδικα καθώς και του νομικού πλαισίου για τα ΜΜΕ, το ΕΣΡ και ο κώδικας δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ είναι επαρκείς για την αντιμετώπιση υπερβολών και ακραίων συμπεριφορών στα ΜΜΕ και δεν χρειάζονται κανενός είδους πρόσθετες ιδιώνυμες διατάξεις αυταπάγγελτης φίμωσης της ελευθεροτυπίας. Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει αμέσως τα τυποκτόνα σχέδιά της, που θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές.

Η νωπή πολιτική ιστορία αυτού του τόπου διδάσκει ότι, όποτε επιχειρήθηκε η αυταρχική επιβολή μέτρων φίμωσης ή προληπτικής λογοκρισίας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι συνέπειες ήταν ολέθριες.

To Γραφείο Τύπου