Το ισχύον σύστημα αξιολόγησης και πιστοποίησης της αναπηρίας μέσω των Υγειονομικών Επιτροπών του ΚΕΠΑ, αποτελεί κοινωνική, πολιτική και επιστημονική προσβολή της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία. Η αναποτελεσματικότητά του μάλιστα έχει ήδη αξιοποιηθεί ανενδοίαστα από την τρικομματική κυβέρνηση στην προσπάθεια εμφάνισης των αναπήρων ως πολιτών που λυμαίνονται συστηματικά τα δημόσια έσοδα, ώστε να δικαιολογηθεί η δραστικότατη περικοπή των προνοιακών επιδομάτων. Το αναπηρικό κίνημα διαχρονικά έχει τοποθετηθεί με ευθύτητα απέναντι στις έκνομες πελατειακές λογικές και πρακτικές που δημιουργήθηκαν και λειτούργησαν γύρω από την πιστοποίηση της αναπηρίας.
Το παρόν σύστημα είναι επιστημονικά και κοινωνικά αναξιόπιστο. Άλλωστε οι 60.000 κοινωνικοί όμηροι, οι οποίοι είναι φυλακισμένοι σε αυτό το σύστημα που λειτουργεί ως δημοσιονομική κοινωνική γκιλοτίνα είναι ο πλέον αψευδής μάρτυρας αυτού του κοινωνικού και πολιτικού εκτρώματος που λειτουργεί στη χώρα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και η συγκρότηση της Επιτροπής του άρθρου 7 του ν. 3863/2010 όπως ισχύει σήμερα.
Στο άρθρο 7 του ν.3863/2010 αναφέρεται ρητά «η σύσταση Ειδικής Επιστημονικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής», στην οποία αναθέτει συγκεκριμένη επιστημονική εργασία. Με βάση αυτή τη διάταξη, η σύνθεση της Επιτροπής θα έπρεπε να αποτελείται από έγκριτους, αδιαμφισβήτητου κύρους επιστήμονες της ιατρικής κατά κύριο λόγο επιστήμης και φυσικά και από τον εκπρόσωπο της Συνομοσπονδίας. Από πουθενά δεν προκύπτει η συμμετοχή σε αυτήν την Επιτροπή πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων.
Η υφιστάμενη Επιτροπή δεν πληροί ούτε κατʼ ελάχιστον τη βασική προϋπόθεση του άρθρου 7 του ν.3863/2010 να είναι Ειδική, Επιστημονική Επιτροπή, η γνώμη της οποίας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα προκειμένου να καθοριστεί σε Ενιαίο Κανονισμό Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας το ποσοστό αναπηρίας που συνεπάγεται κάθε πάθηση ή βλάβη ή σωματική ή ψυχική ή πνευματική εξασθένιση ή τη συνδυασμένη εμφάνιση τέτοιων παθήσεων ή βλαβών ή εξασθενήσεων. Η άποψη αυτή ενδυναμώνεται εάν συνυπολογιστεί ότι αρμοδιότητα της Επιτροπής είναι να καθορίσει επίσης και τις παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επʼ αόριστον σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 3846/2010.
Η Επιτροπή στην οποία μετέχει ως Πρόεδρος αυτής ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως μέλος ο Διοικητής του ΙΚΑ, επίσης ως μέλη αυτής Γενικοί Διευθυντές της Γ.Γ.Κ.Α. και του ΙΚΑ, καθώς επίσης και ιατροί, υφιστάμενοι των παραπάνω προσώπων, δεν μπορεί να λογίζεται ως Ειδική, Επιστημονική, Γνωμοδοτική Επιτροπή. Εξαιρούνται από αυτή την τοποθέτηση, οι 2 καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών που μετέχουν, η συμμετοχή των οποίων ωστόσο δεν προσδίδει σε αυτήν την Επιτροπή το χαρακτήρα της Ειδικής Επιστημονικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω και όπως και το ίδιο το αναπηρικό κίνημα διατείνεται, μια τέτοιου τύπου επιτροπή είναι σαφώς αναξιόπιστη, καθώς δεν υπάρχει το τεκμήριο της ανεξαρτησίας και της επιστημονικής εγκυρότητας. Αυτή η θέση ισχυροποιείται εάν ληφθεί υπόψη ότι με το άρθρο 28 του ν. 4038/2012 τροποποιείται το άρθρο 7 του ν. 3863/2010 που αφορά στη σύσταση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής και προβλέπεται ότι ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας αναθεωρείται μετά από πρόταση της Διεύθυνσης Αναπηρίας του ΙΚΑ. Είναι οφθαλμοφανές λοιπόν ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες που καλούνται να προτείνουν την αναθεώρηση του Ενιαίου Πίνακα λαμβάνουν μέρος στην Ειδική Επιστημονική Επιτροπή!
Επειδή η αξιολόγηση και πιστοποίηση της αναπηρίας πρέπει να είναι αποτέλεσμα επιστημονικής επάρκειας και κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης και όχι να γίνεται σε κλίμα επιστημονικής αναξιοπιστίας και διαβλητότητας, υπηρεσιακής δυσλειτουργίας και ανεπάρκειας.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1. Ποιοι λόγοι δικαιολογούν την παρούσα αντιεπιστημονική και παράνομη σύνθεση της Ειδικής Επιστημονικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής;
2. Σε ποιες ενέργειες και μέσα σε ποιο χρονοδιάγραμμα πρόκειται να προβεί, ώστε να αποκτήσει αυτή η Επιτροπή τον ειδικό επιστημονικό της χαρακτήρα και να περιβληθεί με την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία που την έχει τόσο πολύ ανάγκη;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Χρήστος Καραγιαννίδης
Δημήτρης Στρατούλης
Παναγιώτης Κουρουμπλής