Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/04/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τους Υπουργούς Οικονομικών - Εσωτερικών - Τουρισμού - Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού: Παραχώρηση κτηρίου ΞΕΝΙΑ Καστοριάς

Η δημιουργία των Ξενία συνδέεται με την περίοδο 1950-1975, η οποία και αποτελεί εποχή της πρώτης μεγάλης ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού. Το πρόγραμμα των τεχνικών υπηρεσιών του ΕΟΤ για τη μελέτη και ανέγερση των Ξενία, είχε ως αποτέλεσμα να χτιστεί ένα δίκτυο δημοσίων κτηρίων, σχεδιασμένων μεταπολεμικά υπό μια συνολική, αρχιτεκτονική θεώρηση. Βρίσκονται δε, σε μερικές από τις πιο αξιόλογες τουριστικές περιοχές της χώρας και φέρουν την υπογραφή κορυφαίων αρχιτεκτόνων, όπως ο Άρης Κωνσταντινίδης και ο Χαράλαμπος Σφαέλλος.

Τα κτήρια αυτά έχουν τεράστια σημασία για την ελληνική αρχιτεκτονική, καθώς αποτελούν τη σημαντικότερη παραγωγή δημοσίων κτιρίων μεταπολεμικά, επιτυγχάνοντας μέσα από την ένταξη στο ιδιόμορφο και αρχέγονο ελληνικό τοπίο, την ερρίζωση μιας σύγχρονης καθαρής και ειλικρινούς αρχιτεκτονικής έκφρασης, που με συνέπεια ερμήνευσε τις αρχές του μοντέρνου κινήματος, μέσα από έναν κώδικα πολιτισμικής εντοπιότητας (Δελτίο τύπου ΣΑΔΑΣ 2003).

Αναφορικά με το κτήριο του “Ξενία” στην Καστοριά, έχει σταλεί υπόμνημα από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων από το 2003, όπου ζητείται να χαρακτηριστεί το κτήριο ως διατηρητέο, ώστε να διασφαλιστούν τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που το χαρακτηρίζουν (έγγραφο με αριθμ. 30145/04.04.2003). Πρόταση που έγινε τελικά δεκτή με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 47/Α.Α.Π/23-03-2011  όπου χαρακτηρίζεται ως μνημείο το κέλυφος του κτιρίου.

Την περίοδο εκείνη η συζήτηση στράφηκε ορθά στην παραχώρηση του Ξενία από την πολιτεία στην τοπική αυτοδιοίκηση όπως και αποφασίστηκε από την ΕΤΑΔ ΑΕ, ώστε να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας της Καστοριάς. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ πολιτείας και αυτοδιοίκησης δεν είχαν το καλύτερο αποτέλεσμα, έτσι το καλοκαίρι του 2007 (υπό κυβέρνηση ΝΔ) αίρεται η απόφαση της ΕΤΑΔ ΑΕ για παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Επειδή το κτήριο του ΞΕΝΙΑ μπορεί να καλύψει μια σειρά αναγκών στέγασης και χρήσης από την τοπική κοινωνία της Καστοριάς, ενδεικτικά αναφέρουμε πολιτιστικό κέντρο, πνευματικό κέντρο, σχολείο.

Επειδή το κέλυφος του κτηρίου έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο (ΦΕΚ 47/Α.Α.Π/23-03-2011).

Επειδή για πολλά χρόνια το κτήριο έχει αφεθεί, δίχως καμία απολύτως συντήρηση, με συνέπεια, μέρα με την ημέρα, να απαξιώνεται ολοένα και περισσότερο.

Επειδή όπως ορίζει η παρ. 5 του αρ. 36, του ν.4049/2012, “με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού και Τουρισμού επιτρέπεται να παραχωρηθούν κατά κυριότητα ή κατά χρήση ή να διατεθούν δωρεάν σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού περιουσιακά στοιχεία οποιασδήποτε φύσεως, που ανήκουν στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤΑΔ Α.Ε.), πρώην «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.» (ΕΤΑ Α.Ε.) και στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΔ Α.Ε. ή του Ε.Ο.Τ.», το κτήριο δύναται να παραχωρηθεί στο Δήμο Καστοριάς

Επειδή η παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση και μέσω αυτής, στην κοινωνία της Καστοριάς, παραμένει  πάγιο αίτημα πολλών ετών.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Σε ποιες άμεσες ενέργειες  προτίθενται να προβούν για την παραχώρηση του Ξενία στον Δήμο Καστοριάς, με σκοπό την αξιοποίησή του για την κάλυψη των αναγκών της τοπικής  κοινωνίας;

2.    Γιατί δεν γίνεται χρήση της προβλεπόμενης νομοθετικής εξουσιοδότησης που παρέχει η παρ. 5 του αρ.36, του ν.4049/2012 ώστε να προχωρήσει η παραχώρηση στο Δήμο Καστοριάς, λαμβάνοντας υπʼ όψιν την πανθομολογούμενη αναγνώριση του κτηρίου, ως μνημείου ιδιαίτερης ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής αξίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Διαμαντόπουλος Ευάγγελος

Κριτσωτάκης Μιχάλης